"100 bin katılımcıya az kaldı"

Asya Emeklilik ve Hayat , birinci yılında 17 şirketli sektörde ilk 10 içine girmeyi başardı. Şirket kısa süre içinde 100 bin katılımcıya ulaşmayı hedefliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME



Yakup SAYAR

 

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) yoluna emin adımlarla devam ederken, mayıs ayında faaliyete başlamasının birinci yılını kutlayan Asya Emeklilik ve Hayat bu kısa sürede 17 şirketin faaliyet gösterdiği sektörde ilk 10 içine girmeyi başardı. Şirket 14 Haziran 2013 tarihli EGM verilerine göre 82 bin 433 katılımcı ve 78.3 milyon TL tutarında fon büyüklüğüne ulaştı.
Asya Emeklilik ve Hayat Genel Müdürü Ercüment Korkut, "Güncel durumu ve yürürlüğe girmemiş sözleşmeleri de hesaba katarsanız, çok yakında 100 bin barajını aşacağımızı söyleyebiliriz" dedi.

Asya Emeklilik ve Hayat Genel Müdürü Ercüment Korkut ile geride kalan ilk yıllarını, sektöre yönelik beklentilerini ve Asya Emeklilik ve Hayat'ın hedeflerini konuştuk.

"2013 yılı hem bizim için, hem de tüm sektör için çok iyi başladı" diyen Korkut sözlerini şöyle sürdürdü: "Herkesin yakından takip ettiği gibi sektör için tarihinin en önemli gelişmeleri yaşandı diyebiliriz. Devlet Katkısının etkisi, hem farkındalığın yaratılması açısından, hem de birikimlerin artışı açısından çok büyük. Bu değişikliğin getirdiği rüzgârla, sektör çok pozitif bir ivme yakaladı ve bu geçici bir hızlanma olmayacak. Türkiye'deki emeklilik penetrasyonunun çok düşük olduğu hepimizin malumu; bu değişikliklerle beraber, bu hızlanma, önümüzdeki yıllar için kalıcı bir büyüme trendine yol açacaktır. Egm verilerine göre konuşacak olursak, 2012 yılı için katılımcı sayısındaki toplam artış %18 iken, yılın ilk 3 ayında, sadece yürürlüğe girmiş sözleşmeler hesaba katıldığında %10 oldu. Bu muazzam bir ivmeye işaret ediyor."

Aynı dönemde 2012 yılsonu katılımcı sayısına göre, Asya Emeklilik ve Hayat'ın yüzde  80'in üzerinde bir büyüme yakalayıp 60 bin' in üzerinde katılımcı sayısına ulaştığını söyleyen Ercüment Korkut, "Rakamların küçüklüğü oransal olarak tabi ki bir yüksek artış getirecektir ancak bu tahminlerin çok üzerinde bir oran ve bu kadar kısa sürede bu rakama ulaşmak bizim için gerçekten çok mutluluk ve gurur verici bir gelişme. 14 Haziran itibari ile, 82 bin katılımcı, 90 bin sözleşme seviyesindeyiz. Güncel durumu ve yürürlüğe girmemiş sözleşmeleri de hesaba katarsanız, çok yakında 100 bin barajını aşacağımızı söyleyebiliriz. Asya emeklilik olarak, ilk yılımızda, sektör için çok pozitif gelişmelerin olduğu bir dönemde faaliyete başlamamız, iyi bir tesadüf oldu ve bu gelişmeler ile beraber, doğru kurgu ve takım oyunu ile beraber çok iyi bir performans gösterdik. 2013 yılının kalanında da aynı şekilde yolumuza devam ediyor olacağız" diye konuştu.

Fon getirilerini sorduğumuz Korkut, son yaşanılanlar eşliğinde piyasaların ciddi anlamda volatiliteye sahip olduğu bu günlerde, fonlarının performansından memnun olduklarını belirterek şunları söyledi: "Mesela hisse senedi fonumuz 2013'ün ilk altı ayında çok iyi bir performans sergileyerek emeklilik fonları arasında ilk sıralarda yer aldı. Getirisi en düşük olan fonumuz bile katılım hesaplarının yıllık getirisini ikiye katladı. Asya Emeklilik olarak piyasalar iyiye giderken de, kötüye giderken de, benchmark'ların üzerinde net performans elde eden fon performansları kaydediyoruz."

Sektörün karlılığına yönelik görüşlerini paylaşan Ercüment Korkut,  sektörün sekizinci yılında şirketlerin kar yazmaya başlamasının çok doğal bir sonuç olduğunu belirterek, "Hatta bu kadar uzun sürmemesi bile gerekiyordu. Bakıldığında, kesintilerin azaltıldığı bir dünyada kar edebilmek veya incelen marjlarda hala karlı kalmaya devam edebilmek zor gibi görünüyor. Ama aslında, yeni gelişmelerin hacmi çok arttıracağını düşünecek olursak, artan hacmin getirdiği dinamizmi kullanabilmek şirketlerin yetkinliğine kalan bir durum.

Banka kanalı olmayanın işi zor

Banka kanalının, özellikle emeklilik ve hayat sigortacılığı için en dominant ve vazgeçilmez kanal olduğu görüşüne katıldıklarını söyleyen Ercüment Korkut, "Müşteriye en kolay ulaşılabilen kanal, banka kanalıdır. Özellikle, tam bütünleşmiş bir Bankasürans modeli kurgulamadan, ciddi anlamda yüksek maliyetler ve verimsiz bir dağıtım kanalı ile karşı karşıya kalmak mümkün. Banka kanalı olmayan bir şirketin işinin, banka partneri olan şirketlere göre kolay olmayacağını söylemek doğru olur. Bankasürans modeli, özelikle bizim gibi başlangıç aşamasındaki şirketlerin ölçek büyütürken dayanak noktası olarak kullanabilecekleri bir model. Banka kanalınız yoksa benzer karlılıklar için çok daha büyük ölçeklere ulaşmanız gerekiyor. Ve bunu kısa sürede yapmanız gerekiyor" diye konuştu.

Grup sözleşmelerimiz işimizin çoğu

Kurumsal BES'e yönelik çalışmalarına değinen Ercüment Korkut,  grup sözleşmelerinin oranı olarak bakıldığında  sektör ortalamasının üzerinde bir grup / bireysel sözleşme oranına sahip olduklarını söyledi. "Toplam 82 bin katılımcımızın yüzde 60'ı kurumsal katılımcılardan oluşuyor"   diyen Korkut şöyle konuştu:  "KOBİ'lerde  güçlü bir banka olan Bank Asya'nın performansı burada çok etkin. Aynı zamanda, vergi avantajının işveren diliminin katılımcı diliminden ayrılması ve katılımcıya doğrudan devlet katkısı yapılması da, kurumların ilgisini arttırmış durumda. Grup işine çok ihtimam gösterdiğimizi söyleyebilirim. Vakıflarla ilgili ise henüz bir çalışmamız yok."
 
Diğer katılımcıların girmesi çok pozitif

Katılım bankalarının BES atağına yönelik düşüncelerini paylaşan Ercüment Korkut,  Türkiye'de, özel emeklilik fonlarının büyüklüğü ve penetrasyonun, muadil ülkelere göre çok düşük olduğunu belirterek şunları söyledi:  "Daha alınacak çok yol var sistemi bir yere getirmek hepimizin görevi. Bu bağlamda diğer katılım bankalarının kararı, BES için kesinlikle pozitif bir gelişme. Pazar konusunda ise, biz rekabete açık bir şirketiz ve rekabete sadece dağıtım kanallarımız gözü ile bakmıyoruz. Hizmet kalitemizde, bilgi işlem altyapımızda, kurumsal uygulamalarımızda, bizi için gerçek rekabet sektörün bütünü içerisinde yer almaktadır. Biz müşterilerimize, nereden alabileceklerine bakmaksızın en iyi hizmeti sunmak için buradayız."