BES’le borsaya 10 milyon yatırımcı gelecek
TKYD Başkanı Alp Keler, “BES birikimlerinizi erken nakde çevirmeyi ‘yaşlı halinizden borç almak’ gibi düşünebilirsiniz” dedi
DÜNYA - Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD) Başkanı Alp Keler, emeklilik yatırım fonlarındaki varlık dağılımına bakıldığında yüzde 56’sını tahvil-bono oluştururken, hisse senedi payının yüzde 13’lerde kaldığına dikkat çekerek “Türkiye’de direkt hisse yatırımı çok az. Önümüzdeki dönemde emeklilik fonları ile 5-10 milyon arası dolaylı hisse senedi yatırımcısı oluşacak” dedi.
Keler, emeklilik fonlarını ve sektörün Türkiye ekonomisine katkısı ve portföy yönetim sektörünün geldiği son noktanın değerlendirildiği basın toplantısında bir sunum gerçekleştirdi. Keler, Türkiye’deki emeklilik fonlarının son 10 yıllık dönemdeki getirisinin hanehalkı varlıklarının getirisinin yüzde 63 üzerinde gerçekleştiğini söyledi.
Hisse senedi payında hedef yüzde 25
Merkez Bankası’nın mart ayı tarihli son Finansal İstikrar Raporu’na göre, Türkiye’deki hanehalkı yatırımlarının yüzde 53’ünün TL mevduat, yüzde 28’inin döviz tevdiat hesaplarında, yüzde 6’sının hisse senetlerinde, yüzde 4’ünün diğer yatırım fonlarında, yüzde 2’sinin ise kıymetli madenlerde değerlendirildiğine işaret eden Keler “TKYD verilerine göre, bireysel emeklilik yatırım fonlarının ise yüzde 56’sı tahvil-bono, yüzde 13’ü hisse senedi, yüzde 9’u para piyasası, yüzde 8’i repo, yüzde 7’si özel sektör tahvilleri, yüzde 3’ü ise eurobond’lara dağılmış durumda” dedi.
BES yatırımcı alışkanlıklarının değiştiğine vurgu yapan Keler, emeklilik fonlarının Türkiye’de hisse senedi içerisinde payının yüzde 10-15 seviyelerine ulaşmasını beklediklerini kaydetti. Toplantı sonrasında sorularımızı yanıtlayan Keler, emeklilik fonları içinde hisse senedi paylarının düşük olduğunu ifade ederek, şu anda yüzde 13 olan hisse senedi payının Avrupa’da yüzde 25, ABD’de ise yüzde 50 seviyelerinde olduğunu belirtti. 2023’e kadar hedefl erinin bu oranı Avrupa’ya paralel bir şekilde yüzde 25 seviyelerine çekmek olduğunu aktaran Keler “Yatırımcı sayımızı da artırmayı planlıyoruz. BES yatırımcı sayısı şu anda 4.6 milyon. 2023’ e kadar 20- 25 milyon BES yatırımcısı sisteme eklenecek. Bunların da 10 milyonunun hisse senedine yatırım yapmasını bekliyoruz.Emeklilik fonlarının önümüzdeki dönemde hane halkı yatırımları içerisindeki ağırlığı artacak. Emeklilik fonları aracılığıyla bizim tahminimize göre 700-800 bin civarında bir hisse senedi yatırımcısı olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.
Portföy yöneticilerinin 10 yıllık dönemdeki performanslarına ilişkin de değerlendirmede bulunan Keler, uzun dönemde bireysel emeklilik hisse senedi fonlarında portföy yönetim şirketlerinin yüzde 100’ünün kıstasların üzerinde bir performans yakaladığını belirtti. Bireysel emekliliğin, tanıtımından satışına kadar yatırımcıların kısa vadeye odaklanmalarına neden olabilecek yöntemlerin kullanılmaması gerektiğini söyleyen Keler, bireysel yatırımcıların BES’te oluşan birikimlerini mümkün olduğunca kısa vadeli gereksinimleri için nakde çevirmemeleri tavsiyesinde de bulundu ve “BES birikimerinizi erken nakde çevirmeyi ‘yaşlı halinizden borç almak’ gibi düşünebilirsiniz” dedi.
400 milyar lira büyüklüğe koşuyor
Türkiye’de porftöy sektörü detaylı olarak incelendiğinde bugün itibariyle sektör varlıklarının 70 milyar Türk Lirası (TL) büyüklüğüne ulaştığını belirten Alp Keler, özellikle 2011 yılından itibaren büyümenin ivmelendiğini kaydetti. Büyümenin ana kaynağı olarak emeklilik fonlarının gösterilebileceğine dikkati çeken Keler, 2011 yılında 14 milyar TL olan emeklilik fonlarının bugün itibariyle 31 milyar TL’ye ulaştığı bilgisini verdi. Keler, yatırım fonlarının biraz daha yatay bir seyir izlediğini, özel porftöy yönetiminde de büyümenin devam ettiğini ifade ederek, sektörün büyüme hızının 2023 yılına kadar olan dönemde ortalama yüzde 20 olmasını beklediklerini ve bunun da sektörü 2023 yılında 400 milyar TL’lik bir büyüklüğe ulaştıracağını kaydetti.
OECD ülkeleri içinde getiri şampiyonu
TKYD araştırmasını paylaşan Alp Keler, uzun vadede tüm varlık sınıfl arındaki emeklilik fonları kıstaslarının üzerinde getiri sağladığını, 2008-2012 yılları arasında Türkiye’deki emeklilik fonlarının, OECD ülkeleri arasında son 5 yıllık ortalama nominal getirilere göre yüzde 11.6 ile birinci, reel getirilerde ise yüzde3.4 ile üçüncü sırada yer aldığını söyledi. Keler, “Bu veri emeklilik fonlarının yüksek getirisi ve dünya standartlarındaki potansiyelini gösteriyor” dedi.