BES'te yüzde 25 devlet katkısı olacak

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde 'katkı payı' sistemine geçiliyor... Sisteme 100 lira koyan devletten 25 lira katkı sağlayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) değişiyor. Yeni düzenlemeyle 'katkı payı' sistemine geçiliyor. Sisteme 100 lira koyan herkese devlet 25 liralık katkı sağlayacak. Vergi avantajı uygulaması ise kalacak.

 

  • Devlet katkı payı esası getirilecek
  • Devlet katkısının oranı %25 olacak
  • Devlet katkısı alt hesapta toplanacak
  • Azami katkı yıllık asgari ücretin %25'i

 

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bireysel emeklilik sisteminin çalışma esaslarını açıkladı. Bireysel emeklilik hesabına katılımcı para yatırdığı zaman, bu yatırdığı miktarla alakalı bilginin Emeklilik Gözetim Merkezi’ne hemen bildirileceğini vurgulayan Babacan, Emeklilik Gözetim Merkezi’nin ise bunu ilgili kamu kuruluşlarına aktaracağını dile getirdi.

İlgili kamu kuruluşları da devlet katkısını o vatandaşın hesabındaki bir devlet katkısı alt hesabına yatırılacağını ifade eden Babacan, "Bu devlet katkısının oranı ise yüzde 25 olacak. Ayda 100 TL sisteme para yatıran bir vatandaşımızın, bunun yanı sıra devlet 25 TL katkı payı koyacak. Bu katkı payı ayrı hesaplarda izlenecek. Katkı payı ödemeleri vergi matrahından indirilmeyecek. Bir katılımcıya ödenebilecek azami devlet katkısı tutarı, yıllık brüt asgari ücretin yüzde 25’i ile sınırlı olacak" diye konuştu.

İlk 3 yıl boyunca dokunmak mümkün olmayacak

Yatırım aşamasında mevcut sistemde olduğu gibi emeklilik yatırım fonları ve devlet katkısı üzerinden vergilendirme yapılmayacağının altını çizen Babacan, birikimlerin geri ödenmesi aşamasında da önemli bir değişikliğe gidildiğini bildirdi.

Öncelikle burada vergilendirmenin sadece getiri üzerinden yapılacağını kaydeden Babacan, "Devlet katkısına sistemde uzun süre kalmayı özendirecek şekilde kademeli olarak hak kazanılacak. Devletin kattığı yüzde 25’i hemen gidip çekeyim demek mümkün olmayacak. Sistemde daha çok kişinin olması, bu birikimlerin sistemde daha çok kalması.

Gençlik yıllarındaki birikimlerin ileriki yıllarda kullanılması olacak. Devlet katkıları ve getirilerine ilk 3 yıl boyunca dokunmak mümkün olmayacak. 3. yıl sonunda yüzde 15’ine, 6. yıl sonunda yüzde 35’ine, 10. yılda yüzde 60’ına ve emeklilikte yüzde 100’üne hak kazanılacak" şeklinde konuştu.

Biriken parayı sürekli izleme imkanı olacak

11 tane bireysel emeklilik şirketi bulunduğunu, çalışmaların bu şirketler üzerinde yapılacağını kaydeden Babacan, her vatandaşın bireysel emeklilik hesabında biriken parayı, alt hesapta tutulan devlet katkı payı ile birlikte sürekli izleme imkanına kavuşacak.

Güvence hesabının görev ve fonksiyonları yeniden tanımlandı

Babacan, pakette yer alan sigortacılık ile ilgili düzenlemeler hakkında da bilgi verdi. Sigorta sektöründe mali bünyeyi güçlendirecek ve risk yönetimini etkin kılacak düzenlemeler yaptıklarını belirten Babacan, güvence hesabının görev ve fonksiyonlarının, tanıtımı, zorunlu sigorta denetimi ve eğitim merkezine katkıyı da içerecek biçimde yeniden tanımlandığını söyledi.

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin yapısının güçlendirilmek suretiyle yeniden düzenlendiğini belirten Babacan, yeni düzenlemeyle tarım sigortaları uygulamasında etkinliği artıracak bazı tedbirler getirildiğini kaydetti.

"Türkiye sigorta ve reasürans şirketleri birliği yapısı içinde emeklilik şirketleri de yer alacak"

Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği yapısı içerisinde Emeklilik Şirketleri’ne de yer verileceğini açıklayan Başbakan Yardımcısı Babacan, "Birlik yapısı yeniden oluşturulmakta ve adı Türkiye Sigorta Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği şeklinde değiştirilmekte" dedi.
Destek hizmetlerinin tanımlanarak kanun kapsamına alındığını dile getiren Babacan, uygulamada tereddüt oluşturan bazı tanımların açıklığı kavuşturulduğunun altını çizdi. Bunlar arasında bazı teknik karşılıklar, minimum garanti fonu, iç kontrol gibi tanımlar yer alıyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir