BES'te herkes mutlu

17 şirketin faaliyet gösterdiği Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ulaştığı fon büyüklüğü ile iştah kabartıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yakup SAYAR

 
İSTANBUL - Türkiye, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile 2003 yılının son aylarında 7 şirketin faaliyete başlamasıyla tanışırken 1 Ocak 2013 tarihi itibariyle başlayan kamunun yüzde 25'lik katkısı sıçrama noktası oldu. Bugün 10'uncu yılını dolduran BES'te 17 şirket faaliyetini sürdürürken, sektöre yeni girişlerin artması bekleniyor. Nitekim en son Albaraka Türk ile Kuveyt Türk'ün ortak BES şirketi kuracağını açıklaması bu piyasaya olan iştahı gösterir nitelikte.
 
Vergi avantajını kullanma imkânı olmayan gençlere, çiftçilere, ev hanımlarına, erken emeklilere ya da öğrencilere devletin yüzde 25 oranında katkı sağlaması tabanı genişletirken EGM verilerine göre yeni sistemin başladığı 9 haftada toplam katılımcı sayısı neredeyse bir il nüfusu kadar 222 bin artarak 3 milyon 341 bin 536 kişiye ulaştı.
Toplam fon tutarı da aynı dönemde 1 milyar 351 milyon lira artarak 21 milyar 677 milyon 500 bin TL'ye ulaştı. 2012 yılının tamamına bakıldığında katılımcı sayısı 477 bin, toplam fon tutarı ise 5 milyar 996 milyon TL artarak 3 milyon 119 bin kişi ve 20 milyar 326 milyon TL fon büyüklüğüne ulaşmıştı. 1 Ocak 2013 tarihi itibariyle başlayan yeni yasal düzenlemelerle birlikte BES'te kamu teşviki, tüm katılımcıların kolaylıkla yararlanabileceği daha etkin bir yapıya kavuştu.
 
Yürürlükten kalkan, katkı paylarının vergi matrahından indirimine dayalı teşvik sisteminde dokunulamayan kesim de artık Devlet katkısından yararlanabilir hale geldi. Yeni dönemde; BES'te sağlanan teşvik sadece vergi mükelleflerinin kullanabileceği bir avantaj olmaktan çıkarılıp, daha geniş bir katılımcı kitlesinin yararlanabileceği bir modele kavuşturuldu. Devletin herkese yüzde 25 oranında bir katkı sağlaması neticesinde, özellikle, bugüne kadar vergi avantajını kullanma imkânı olmayan kişilerin (örneğin, gençler, çiftçiler, ev hanımları, erken emekliler, öğrenciler vb.) sisteme olan ilgisinin arttığını ve katılımcı tabanının hızla yaygınlaştığı görülmeye başladı. İşte bu yeni dönem o kadar hızlı başladı ki, yılın ilk gününden itibaren beklentilerin üstünde bir taleple karşılaşan sistemde 8 Mart 2013 tarihli Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) verilerine göre, toplam katılımcı sayısı 222 bin kişi artarak 3 milyon 341 bin 536 kişiye, toplam fon tutarı da 1.3 milyar lira artarak 21 milyar 677 milyon 500 bin TL'ye ulaştı.
 
Destek hız kesmeden sürüyor
 
Öte yandan geçtiğimiz hafta Sermaye Piyasası Kurulu'nun  (SPK) Emeklilik Yatırım Fonlarının Kuruluş ve Faaliyetlerine İlişkin Esaslar Hakkında Yönetmeliği, Resmi Gazete'de 13 Mart tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik bir çok yeni düzenlemeyi beraberinde getirirken dikkati çeken en önemli yeniliklerden biri de
altın, kira sertifikası gibi varlıkların emeklilik yatırım fonları yatırım enstrümanları arasında yer alması oldu.
Katılımcıların beklentilerine uygun olarak altın, kira sertifikası gibi varlıkların emeklilik yatırım fonlarının yatırım enstrümanları arasında yer alarak fon çeşitliliğini sağlayacağına dikkati çeken sektör temsilcileri, fon sepetine olanak sağlayan yönetmelikle artık portföy şirketleri emeklilik yatırım fon varlıklarına diğer emeklilik yatırım fonlarını da dahil edebileceğine dikkat çekti.
 
Katılımcının birikimlerine yönelik önemli bir adım ise, SPK'nın, fon performansı konusunda yeterli bulmadığı emeklilik portföy şirketlerinin emeklilik yatırım fonlarını, başarılı portföy şirketine devrini isteyebilecek olması. Bununla birlikte artık portföy şirketleri arasında yaratılan bu rekabet ortamıyla, katılımcının daha yüksek getiri yakalaması daha kolay hale gelmiş oldu.
 
Yeni sistem katılımcıları cesaretlendirdi
 

[PAGE]

 
Yeni sistem katılımcıları cesaretlendirdi
 
Allianz Hayat ve Emeklilik AŞ Genel Müdürü Volker Stueven, emeklilik şirketlerinin, portföylerini büyütmeyi ve büyüyen portföy ile beraber gelirlerini dengelemeyi hedefleyeceklerini söyledi.
 
Yılbaşı itibariyle yürürlüğe giren devlet katkısı işleyişinin katılımcıları daha uzun süre sistemde tutmaya ve kişilerin uzun vadeli fon stratejilerinde beklenen getiriyi elde etmelerini sağlamaya yönelik bir uygulama olduğunu belirten Allianz Hayat ve Emeklilik AŞ Genel Müdürü Volker Stueven, "Devlet katkısı sisteminde katılımcılar mevcuttaki vergi avantajından farklı olarak teşviği ödedikleri dönemde değil, sistemde kaldıkları süre boyunca kazanmaktadırlar. Devlet katkılarının daha izlenebilir ve gözlemlenebilir olması sebebiyle katılımcıların da sisteme daha fazla ödeme yapması ve tahsilatlardaki bu artış ile beraber mevcut tahsilat devam oranlarının iyileşmesi beklenmektedir. Devlet katkısının hak edilmesinin sağlanması amacıyla sistemdeki kalma süresinde de artış gerçekleşecektir. Bu durum şirketlerin fon büyüklüklerine de olumlu etki yaparak daha fazla gelir elde etmelerini sağlayacaktır. Ayrıca emeklilik şirketleri, sistemde her kesimin avantaj sağlamasına yönelik düzenlemeler ile beraber portföylerini büyütmeyi ve büyüyen portföy ile beraber gelirlerini dengelemeyi hedefleyeceklerdir" diye konuştu.
Türkiye'nin Bireysel Emeklilik Sistemi konusunda büyük bir potansiyel taşıdığını söyleyen Stueven sözlerini şöyle sürdürdü, "Bireysel Emeklilik Sistemi'ndeki yeni düzenlemeler ile sistem; anlaşılması kolay aynı zamanda etkili, teşvik edici, adil ve potansiyel katılımcıları cesaretlendirici özelliktedir. Sistemin uzun vadeli yapısı nedeniyle başarısı da sistemin başarılı şekilde işlerliğine bakılarak zaman içerisinde ortaya çıkacaktır. Devlet katkısı üzerinde tanımlanan hakedişlerle sistemde uzun vadeli sözleşmeler oluşması, sistemin amacına uygun olarak kullanılarak katılımcıların emekli olarak sistemden ayrılmalarını teşvik edilmesi ve sistemden erken çıkış oranlarının azalması BES'in başarısını belirleyecek ana unsurlardır. Sistemin katılımcılara yeterli seviyede fayda sunuyor olması ve emeklilik fonlarının iyi yönetilerek emeklilik gelirlerinin makul ölçülerde olması uzun vadede sisteme katılımı tetikleyecek ve başarısına etki edecektir. Bu anlamda uzun vadede sistemde sürdürülebilirliğin sağlanması başarıyı getirecek bir faktör olark önümüze çıkmaktadır. Türkiye'de önümüzdeki yıllarda tasarruf oranların artması ve tasarruf eğilimleri ile BES'in tercih edilmesi ve sistemin amacına uygun olarak kullanılarak emeklilik dönemini güvence altına almak isteyenlerin tercihi haline gelmesi BES'in başarısında önemli ölçü olacaktır."
 
İki satış kanalında da başarılı olacağız
 
Allianz olarak 2011 yılının ikinci yarısından sonra kurdukları "Kaptan Acenteler" konseptinin ana işleri emeklilik ve hayat sigortaları olan acenteleri kapsadığını belirten Volker Stueven, Allianz'ın hedefleri için ise şunları söyledi: "2011 sonunda doğrudan satış kanalımızı devreden çıkararak acente olmak ve hayat ve emeklilik sektörüne odaklanmaya yönelik bu programı hayata geçirdik. Kaptan Acenteleri, sektördeki gelişmemiz için önemli bir mihenk taşı olarak görüyoruz. Allianz'ın hem acente hem de bankasürans kanalıyla ilerleyerek iki tarafta da başarıyı yakalayabileceğini ve pazar payını artırarak uzun vadede sektörde önde gelen emeklilik şirketlerinden biri olacağı
inancındayım."

 

Tasarruf ve yatırım denince akla BES geliyor 
 

[PAGE]

 
Tasarruf ve yatırım denince akla BES geliyor 
 
AHE Genel Müdürü Mete Uğurlu, uzun vadede sistemin geleceğinin ülkemizin toplam ekonomik performansına bağlı olarak şekilleneceğini söyledi.
 
1 Ocak 2013 tarihi itibariyle başlayan yeni yasal düzenlemelerle birlikte Bireysel Emeklilik Sistemi’nin gelen kamu teşviki il tüm katılımcıların kolaylıkla yararlanabileceği daha etkin bir yapıya kavuştuğunu belirten Türkiye Sigorta Birliği Hayat ve Emeklilik Yönetim Komitesi Başkanı ve Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Mete Uğurlu, devletin herkese yüzde 25 oranında bir katkı sağlaması neticesinde, özellikle, bugüne kadar vergi avantajını kullanma imkânı olmayan, gençler, çiftçiler, ev hanımları, erken emekliler, öğrencilerin sisteme olan ilgisinin arttığını ve katılımcı tabanının yaygınlaştığının gözlendiğini söyledi.
Buna paralel yılın ilk iki ayında sisteme katılımlarda beklentilerin de üzerinde bir artışın söz konusu olduğunu belirten Uğurlu, "En fazla bilinen tasarruf ve yatırım ürünleri arasında birinci sıraya yükselen bireysel emekliliğe olan güvenin artmasından ve emeklilik fonlarının yatırım araçları arasında yerini sağlamlaştırmasından oldukça memnunuz, Bu veriler ışığında gelişme trendinin önümüzdeki dönemde de artarak devam edeceğine inanıyoruz" diye konuştu.
 
Tamamen gönüllükte dahi performans çok iyi
 
Bireysel Emeklilik Sistemi’nin, güven ve itibar anlamında geçmiş yıllardaki performansına bakıldığında bir başarı hikâyesinin çok net görülebileceğine dikkat çeken Mete Uğurlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Uzun vadede sistemin geleceği ülkemizin toplam ekonomik performansına bağlı olarak şekillenecek. Türkiye'deki Bireysel Emeklilik Sistemi, Dünyadaki özel emeklilik sistemlerinden farklı olarak, tamamen gönüllülük esasına dayanan bir sistem olmasına rağmen, katılımcı sayısında yıllara göre yükselen bir grafik gözleniyor."
 
Yıl sonunda 750 bin katılımcıya ulaşacağız
 
BES’in artık tüm kesimler için küçük tasarruflarını değerlendirebilecekleri en iyi bireysel yatırım aracı olacağı öngörüsünde bulunan Mete Uğurlu, AHE’nin gelecekteki hedeflerini yönelik ise şunları söyledi: "Ocak 2013 itibariyle hayata geçen devlet katkı sisteminin bireysel emekliliğin katılımcı açısından verimliliğini daha da artıracağını düşünüyoruz. Geride bıraktığımız yılın ikinci yarısından itibaren, yeni sözleşme üretiminde bir artış trendi gözlemliyoruz. Biz  2013 yılsonunda 750 bin katılımcıya ulaşmayı hedefliyoruz. Fon büyüklüğümüzün ise 6 milyar TL’ye yakın bir seviyede gerçekleşeceğini öngörüyoruz."
 
Devlet Katkısı 1 ay içinde hesaplarda
 
BES'te yeni dönemle birlikte devlet katkısı ödemelerinin ne zaman hesaplara yatırılacağı konusundaki tartışmalara da değinen  Türkiye Sigorta Birliği Hayat ve Emeklilik Yönetim Komitesi Başkanı ve Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Mete Uğurlu,  Emeklilik Gözetim Merkezi ve emeklilik şirketlerinin Devlet Katkısı ödeme süreci ile ilgili alt yapı hazırlıklarında son aşamaya geldikleri bilgisini paylaştı. Uğurlu, ilk ödemenin önümüzdeki 1 aylık sürede hesaplara geçmiş olacağını, ilk ödemeyi takiben her ay ödemelerin düzenli şekilde yapılacağını ve süreçte sorun yaşanmayacağını, devletin 2013 yılı bütçesine bu amaçla 1,25 milyar TL ödenek koyduğunu ve gerekirse bu tutarın artırılabileceğinin de yetkililerce açıklandığının altını çizdi.
 
Herkes bu sistemden maksimum oranda faydalanmalı

[PAGE]

Herkes bu sistemden maksimum oranda faydalanmalı
 
Emeklilik Genel Müdürü Ercüment Korkut, Bireysel Emeklilik Sistemi’nin bilinirliğinin ve sektöre olan ilginin arttırılmasının kritik önemde olduğunu söyledi.
 
Doğrudan katkı sisteminin, vergi avantajına dayalı olan eski sisteme göre, tasarruf oranını artıracağını, yanı sıra, kişilerin bireysel emeklilik sistemini algılamaları açısından ise daha kullanışlı hale geldiğinin söylenebileceğini belirten Asya Emeklilik Genel Müdürü Ercüment Korkut, "Ayrıca sisteme getirilen, doğrudan katkı dışındaki diğer düzenlemeler, uzun vadeli ve sürdürülebilir yatırım stratejisini gözeten bir sermaye oluşumunu destekliyor" dedi.
 
Büyümede önümüz çok açık 
 
Korkut, Asya Emeklilik olarak yılın ilk aylarındaki satış rakamlarına baktıklarında yeni düzenlemelerin sektörü hareketlendirdiğinin net olarak görüldüğünü söyledi.  "Sizin de takip ettiğiniz üzere Devlet bir BES rüzgârı estirmiştir" diyen Korkut sözlerini şöyle sürdürdü: "2013 yılında, sektörün büyümesi açısından değerlendirdiğimizde ise son 4 yılda ortalamada yüzde 15 artış gösteren katılımcı sayısının, yüzde 30’a yakın artmasını, fon toplamının da geçmiş ortalama trendi olan yüzde 40 üzerinde büyümesini bekliyoruz. Bu bağlamda, sağlanan tüm teşvikler ışığında, devlet desteğinin tam olarak hedefi vuran, amaca ulaşan bir düzenleme olduğunu söyleyebiliriz. Özel emeklilik fonlarının Türkiye’de büyümesinin önünün çok açık olduğunu, bireysel emeklilik fonlarının Türkiye’de, emsal ülkelere oranla çok daha hızlı büyüyeceğini ve bundan birkaç yıl sonra, katılımcı sayısı ve fon büyüklüğü açısından farklı büyüklükteki rakamlar üzerinde konuşuyor olacağımızı ifade edebiliriz."
 
Bireysel Emeklilik Sistemi’nin bilinirliğinin ve sektöre olan ilginin arttırılmasının kritik önemde olduğunu söyleyen Ercüment Korkut, "Her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının, bu sistemden maksimum faydalanması için bu şarttır. Ayrıca, hizmet altyapısı, bireysel emeklilik sisteminin, katılımcılarına olan hizmet taahhütlerini yerine getirmesi açısından yine kritik bir başarı faktörüdür" diye konuştu.
 
Agresif büyüme hedeflerimiz var
 
Ercüment Korkut, Asya Emeklilik’in hedeflerine yönelik ise şunları söyledi: "Bu yıl sonu itibari ile sistemdeki katılımcı sayısının 4 milyona yaklaşacağını, bu rakama erişmede Asya Emeklilik olarak bizlerin önemli bir katkısının olacağını düşünüyoruz. Zira, ilk altı ayında rekor kırarak 35 bin katılımcı hedefine ulaşmış, halihazırda bunu da katlamış bir şirket olarak bu yıl ve önümüzdeki birkaç yıl için oldukça agresif büyüme hedeflerimiz var. Memnuniyetle görüyoruz ki halkımızın teveccühüyle bu hedefi de gerçekleştireceğiz."

 

Yakalanan ivme artarak devam edecektir

[PAGE]

Yakalanan ivme artarak devam edecektir

 

 
AvivaSA Emeklilik ve Hayat CEO'su Meral Eredenk, yeni düzenlemeler yanında finansal okuryazarlığı artırıcı faaliyetlerinde sistem için önemli olacağının altını çizdi.
 
Başta devlet katkı sistemi olmak üzere Bireysel Emeklilik Sistemi'nde yapılan tüm düzenlemelerin, daha ilk günden itibaren önemli bir ivme yarattığını söyleyen AvivaSA Emeklilik ve Hayat CEO'su Meral Eredenk, "Bir örnekle açıklamak gerekirse Ocak 2012 ile Ocak 2013 dönemleri karşılaştırıldığında BES'in net katılımcı sayısında yüzde 300'ün üzerinde bir artış sağlandı. BES'te yeni dönem başlar başlamaz yakaladığımız bu ivmenin önümüzdeki günlerde de artarak devam edeceğini öngörüyoruz.  Ayrıca, BES fon büyüklüğünün GSYİH'ye oranı 2012 sonu itibarıyla yüzde 1,4 olup diğer ülkeler ile kıyaslandığında çok düşük düzeyde. Bu oranın 2023 yılında GSYİH'nin yüzde 6-7'si seviyesine ulaşması bekleniyor. Bu hedefe ulaşmada, yeni BES düzenlemeleri ve devlet katkısının yanı sıra finansal okuryazarlık ve tasarruf bilincini artırıcı faaliyetlerin hayata geçişi de önemli rol oynayacak" diye konuştu.
 
Rekabete yeni bir başlık daha eklendi 
 
Bireysel emeklilik fonlarında biriken tasarruf miktarının ve yeni uygulamaların, satışlar, tahsilat, müşteri devamlılığı üzerinde yaratacağı pozitif etki ve doğrudan devlet katkısının sağlayacağı ekstra fon büyüklüğü etkisi ile sistemin toplam fon büyüklüğünün daha da artacağını öngören Eredenk sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu noktada vakıf ve sandıklar ile ağırlıklı kurumsal katılım olmak üzere bireysel katılımlar da sistemin büyümesinde kritik rol oynayacak. Diğer yandan, sistemin devreye alındığı 2003 yılından bu yana faaliyet gösteren şirketlerin rekabeti, "katılımcı sayısı" ve "fon büyüklüğü" olmak üzere iki ana eksende sürüyordu. Sistemin mevcut durumda ulaştığı hacmin ve yapılan düzenlemelerin ardından, artık bu rekabete yeni bir başlık daha eklendi: "hizmet kalitesi". Önümüzdeki dönemde, şirketlerin yeni müşteri edinimleri kadar, bu müşterilerin sistemde kalmalarını sağlamak yönünde yapılacak çalışmalar da daha önemli olacak."
 
Sektör büyümesinin yüzde 20'sine talibiz
 
Emeklilik Gözetim Merkezi'nin 8 Mart 2013 tarihli verilerine göre 4.2 milyar TL'yi aşkın fon büyüklüğü ve 517 bini aşkın kişiye ulaşan katılımcı sayısı ile sektöre yön veren firmalar arasında olduklarını söyleyen Meral Eredenk şirket hedeflerine yönelik ise şunları söyledi: "Şu anda işveren katkılı grup emeklilik planlarındaki yaklaşık yüzde 32'lik fon büyüklüğümüz ile de lider durumundayız. AvivaSA olarak 2013 yılında hem katılımcı sayısı hem de fon büyüklüğü anlamında sistemin çok hızlı büyümeye başladığını görüyoruz. Gelecek dönem projeksiyonlarımız ise 2023 vizyonuna yönelik. Sistemdeki düzenlemelerin ardından revize ettiğimiz projeksiyonlar doğrultusunda BES'in 2023 yılında fon büyüklüğünde yıllık ortalama yüzde 25,7 oranında bir artışla 243 milyar TL'ye, katılımcı sayısında ise 8,4 milyon kişiye ulaşacağını öngörüyoruz. Vakıf ve sandık aktarımlarının da etkisi ile 2023 yılında sektörün fon büyüklüğü 300 milyar TL, kıdem tazminatlarının da BES'e dahil edilmesiyle 400 milyar TL seviyelerine ulaşabilir. Sonuçlar ne olursa olsun hem 2013 hem de 2023 için AvivaSA olarak sektör büyümesinin yüzde 20'sine talibiz."
 
Kamuoyunda BES'e farkındalık arttı 
 

[PAGE]

 
Kamuoyunda BES'e farkındalık arttı 
 
Axa Sigorta Başkan (Hayat ve Emeklilik) ve İcra Kurulu Üyesi Olgun Küntay, sistemde kalış süreleri uzatılabildiği ve ortalama katkı payı düzeylerinde artış sağlanırsa sistemin başarılı olacağını söyledi.
10 yaşına gelen sistemden erken çıkan katılımcıların oranının sektör için belirgin bir problem oluşturmaya başladığı bir dönemde "devlet katkı payı" uygulaması ile hem geçen dönemde yeterince faydalanılmayan vergi teşviki uygulamasına farklı bir form altında işlerlik kazandırılmak istendiğini,  hem de cari açık sorununu kontrol etmek üzere ekonomiyi soğutma programı çerçevesinde bireysel emeklilik sistemine tasarruf hacmini artırmak üzere önemli bir rol biçildiğinin altını çizen Axa Sigorta Başkan (Hayat ve Emeklilik) ve İcra Kurulu Üyesi Olgun Küntay,  "Devlet katkısı, yeni katılımcıları sisteme katmak ve katılımcıların sistemde kalış süresini uzatmak açısından çok kuvvetli bir argüman olarak ortaya çıktı ve kamuoyunda önemli bir farkındalık artışı yarattı. Nitekim, katılımcı sayısında net artış, geçen sene Ocak ayında yaklaşık 30 bin kişi düzeyinde iken bu yılın Ocak ayında 100 bin kişinin üzerinde gerçekleşti" diye konuştu.
 
İlk gelişmeler heyecan verici
 
Sistemin başarısı için öncelikle sistemin amacına bakılması gerektiğini belirten Küntay sözlerini şöyle sürdürdü: "Bireysel emeklilik sistemi, sosyal güvenlik sistemini tamamlamak üzere bir özel emeklilik sistemi olarak kuruldu. Son düzenlemeler ile de toplumda tasarruf eğilimini artırma yönünde güçlendirildi.  Geçen süre içerisinde katılımcı haklarını her aşamada gözeten detaylı bir mevzuat yaratılırken şirketler de kuvvetli bir teknolojik alt yapıya yatırım yaptılar ancak bu dönem içinde sistem daha çok orta vadeli bir tasarruf sistemi olarak algılandı. Bu algıyı, bireysel emeklilik sisteminin esasen bir emeklilik sistemi olduğu yönünde geliştirerek katılımcıların sistemde kalış sürelerini uzatabildiğimiz ve ortalama katkı payı düzeylerinde artış sağlayabildiğimiz ölçüde başarılı bir sisteme sahip olacağımızı düşünüyorum. Yeni düzenlemelerden sonra ilk gelişmeler de heyecan verici görünüyor."
 
Sistemde etkinliğimizi artıracağız
 
AXA Hayat ve Emeklilik olarak 2012 yılı başında faaliyete başladıklarını ifade eden Olgun Küntay şirketin hedeflerine yönelik şunları söyledi: "Bu ilk yılımız, bir yandan katılımcılara en iyi hizmeti verebilme yönünde alt yapımızı test ettiğimiz, diğer yandan da muhtelif eğitim programları ile acentelerimizin donanımlarını artırdığımız bir yıl oldu. Sistemdeki ilk yılımız olmasına rağmen gerek katılımcı sayısı gerekse de fon büyüklüğü olarak hedeflerimizin üzerine çıktık. Önümüzdeki dönemde, ülkenin en geniş ve etkili acente ailesine sahip bir sigorta ve emeklilik grubu olarak acentelerimizi hem elementer ve sağlık, hem de hayat ve emeklilik alanlarında faaliyet gösterecek şekilde geliştirerek sistemde etkinliğimizi artırmayı hedefliyoruz."

 

Büyümemizin dünyada eşi benzeri yok 

[PAGE]

Büyümemizin dünyada eşi benzeri yok 

 

 
Garanti Emeklilik Genel Müdürü Cemal Onaran,  BES'in başarısını kanıtlama yolunda, halkın ve ekonominin ihtiyacı olan tasarrufların şimdiden artmaya başladığını söyledi.
 
Bireysel Emeklilik Sistemi'nin, kişilerin tasarruf etmelerini teşvik etmek amacıyla kurulmuş bir sistem olduğunun altını çizen Garanti Emeklilik Genel Müdürü Cemal Onaran, "Yeni yasa ile yürürlüğe giren devlet katkısı uygulaması tasarruf etmeyi basit ve avantajlı bir sistem haline getirerek daha çok insanı tasarruf yapmaya özendirmek ve tasarruf tutarlarının artırılmasını sağlamak için tasarlandı. Eğer sisteme daha çok vatandaş girerse, sistemdeki tasarruf miktarları artarsa ve katılımcılar sistemin faydalarından yararlanmak amacıyla sistemde daha uzun kalırlarsa devlet katkısı uygulaması amacına ulaşmış olacaktır" dedi.
 
Değişiklikler tam da yerine oturdu
 
Yeni düzenlemeni 2012 yılının son haftalarından itibaren, sektöre etkilerini göstermeye başladığının altını çizen Onaran sözlerini şöyle sürdürdü: "2012 yılında katılımcı sayısı artışı 477 bin olarak gerçekleşti. 2013 yılının ilk iki ayındaki net katılımcı sayısı artışı ise 200 bin. Yani bu yılın iki ayında geçen yıl ortalamasına göre iki buçuk kat artış sözkonusu. Şunu da belirtmek lazım ki, yeni yasa ile sisteme giren katılımcı sayısında büyük bir artış gözlemlendiği gibi sistemden çıkışlar da azaldı. Bireysel Emeklilik Sistemi'nde  kişilerin tasarrufları da arttı. Geçen yıl toplamda net 3,7 milyar TL tasarruf yapıldı. Bu yılın ilk iki ayındaki toplam tasarruf miktarı ise 1 milyar TL oldu. Yani geçen yılın ortalamasına göre yüzde 72'lik bir artış gerçekleşti. Sonuçta, sektörün fon büyüklüğü şimdiden 21 milyar TL'yi aştı. Toplam katılımcı sayısı da 3,3 milyon oldu. Gönüllülük esasına dayalı bu sistemdeki gibi  hızlı bir büyüme oranının dünyada eşi benzeri yok. Bütün bu gelişmeler; sistemdeki değişikliğin tam da yerine oturduğunu, BES'in başarısını kanıtlama yolunda, halkımızın ve ekonomimizin ihtiyacı olan tasarrufların şimdiden artmaya başladığını gösteriyor. 2013 yıl sonunda 3,8 milyon katılımcıya ulaşmayı, 27 milyar TL toplam birikimi geçmeyi hedefliyoruz. 2023 yılı beklentimiz ise sistemdeki katılımcı sayısının 10 milyon kişiyi, toplam tasarrufların da 250 milyar TL‘yi geçmesi."
 
Sürekli yeni projeler üretiyoruz 
 
Yeni yasa ile avantajları genişletilen ve yaygınlaştırılan sistemin artan bir ivmeyle büyümeye devam edeceğini öngören Cemal Onaran, Garanti Emeklilik'in hedeflerine yönelik ise şunları söyledi: "1 Mart 2013 itibarıyla 657 bin olan katılımcı ile sektörde lideriz. Katılımcı sayımızın 2015 yılında bir milyona ulaşmasını bekliyoruz. Fon büyüklüğümüzü de 2015 yılında 7,5 milyar TL olarak hedefledik. Şirketimiz son beş yıllık dönemde en çok tercih edilen şirket oldu. Bu sene örneğin Şubat ayında sisteme giren net katılımcı sayısının yüzde 35'i bizi tercih etti. Bunlar önemli başarılar. Biz de bu teveccühü devam ettirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Müşterilerimize en iyi hizmeti vermek için sürekli yeni projeler üretiyoruz. Müşterilerimizin yalnız emekliliklerinde değil bugünden yanlarında olmaya devam edeceğiz."
 
Başarı halka inmekten geçiyor
 

[PAGE]

 
Başarı halka inmekten geçiyor
 
ING Emeklilik CEO'su Jetse de Vries, bireylerin geleceklerini garanti altına almak üzere ayrıcalıklı bir hesaplarının olduğunu bilmeleri olumlu bir psikoloji yaratacağını söyledi.
 
Devletin, yeni dönemle birlikte katılımcıların ödedikleri her katkı payına yüzde 25 oranında ek katkı sağlamasının katılımcıların gelecekleri için daha avantajlı birikim yapmaları adına oldukça önemli bir oran olduğunu hatırlatan ING Emeklilik CEO'su Jetse de Vries, "Devlet katkısıyla BES'in daha avantajlı hale geldiğini ve devlet desteğinin BES için oldukça motive edici olduğunu düşünüyorum. BES ödemelerine eklenen devlet katkısı, katılımcıları sistemde daha uzun süre kalmak için teşvik ediyor. Böylece sistemde daha uzun süre kalan katılımcı, daha çok birikim elde edecek. Bunun yanı sıra bireylerin geleceklerini garanti altına almak üzere ayrıcalıklı bir hesaplarının olduğunu bilmelerinin de olumlu bir psikoloji yaratacağına inanıyorum" dedi.
 
Yatırım ve tasarruf ön plana çıktı 
 
Bireysel Emeklilik Sistemi'nin Türkiye'de 10 yıl civarında bir geçmişi olmasına rağmen çoğu kesimin sistemi tanımadığının altını çizen Jetse de Vries sözlerini şöyle sürdürdü: "Yılbaşından itibaren yürürlüğe giren yeni sistemin başarısının da halka inebilmekten geçtiğini düşünüyorum. Bunun için devletin yanı sıra bizim gibi emeklilik şirketlerine de büyük görev düşüyor. Bu nedenle son dönemde yoğun bir reklam ve tanıtım faaliyeti yürütülüyor. Halkın yeni sistem konusunda bilinçlendiği oranda, talep de artacaktır. Bunun ilk meyvelerini almaya başladığımızı söyleyebilirim. Bugüne kadar sadece düzenli maaş geliri olan kişilerin faydalanabileceği bir sistem olarak görülen BES, yapılan son düzenlemelerle birlikte yatırım ve tasarruf sistemlerinin ön plana çıktığı bir sistem haline geldi. İnsanların algılarının bu şekilde değişmeye başladığını görmek bizi çok mutlu ediyor. Tabii bu gelişim ve değişimde sistemin hatasız bir şekilde yürümesinin ve katkı paylarının düzenli ödenmesinin de önemli payı olacak. Öte yandan yeni BES, bireysel emeklilik aracılarının, katılımcıları ihtiyaçları doğrultusunda en iyi şekilde yönlendirmesini ve müşteriye uygun tavsiyede bulunmasını öngörüyor. Kaliteli tasviye de sistemin başarısını olumlu etkileyecektir."
 
Amaç ‘müşteri memnuniyeti' ile anılmak
 
ING Emeklilik olarak, toplumda BES'e ilişkin bilgi ve bilinç düzeyini yükseltmek üzerine yoğunlaştıklarını ve önümüzdeki yıllarda hem ürünlerine hem de satış kanallarımıza yatırım yaparak büyümelerini sürdürmeyi amaçladıklarını belirten Jetse de Vries, "Emeklilik şirketleri arasında halen altıncılıktaki yerimizi bir basamak yukarıya taşıyarak 5. şirket olmak istiyoruz.  Ayrıca 2015'te de bugün olduğu gibi ‘müşteri memnuniyeti' ile anılan bir şirket olmayı hedefliyoruz. Katılımcılarımızı dinlemek, onların ihtiyaçlarını en iyi şekilde anlamak ve bu ihtiyaçlara uygun çözümler sunmak en önemli önceliğimiz" diye konuştu.
 
Teşvik daha görünür hale geldi

[PAGE]

Teşvik daha görünür hale geldi
 
MetLife Emeklilik ve Hayat A.Ş. Genel Müdürü Deniz Yurtseven,  devlet katkısı ile hızlanan sisteme katılımı önümüzdeki dönemde sürdürebilmesinin çok önemli olduğunu söyledi.
 
İstikrarlı bir şekilde büyüyen sektörde yüzde 25 devlet katkısı ile beraber katılımın hızlandığı yeni bir döneme girdiklerini belirten MetLife Emeklilik ve Hayat A.Ş. Genel Müdürü Deniz Yurtseven, "2013 yılının ilk rakamları da bu hızlı büyümeyi teyit eder nitelikte. 2013 yılına bireysel emeklilik sektörü çok hızlı başladı. 2012'de sisteme aylık ortalama 40 bin civarında katılımcı girerken bu yıl aylık olarak üç katına yakın bir performans var. Bunda sektörün yaptığı ortak tanıtımın ve yüzde 25 devlet katkısıyla başlayan yeni dönemin etkisi çok büyük. Bu etkinin önümüzdeki dönemde devam edeceğini öngörüyorum. Devlet desteği ile BES'te teşvik çok daha görünür hale geldi ve geniş kitlelere ulaşabilme imkanı sağladı" dedi.
 
Avantajları daha etkin bir şekilde anlatmalıyız
 
"Devlet katkısı ile hızlanan sisteme katılımı önümüzdeki dönemde sürdürebilmemiz çok önemli" diyen Yurtseven sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu anlamda, bireysel emeklilik şirketlerine düşen önemli görev yeni dönemin getirdiği avantajları geniş kitlelere ve şirketlere etkin şekilde anlatarak bugün 3,3 milyon olan sistemdeki katılımcı sayısını yukarılıara taşımak, fon çeşitliliğini arttırarak emeklilik yatırım fonlarının zaten iyi olan performanslarının daha da yükseltilmesi."
 
Türkiye stratejik pazarlarımızdan biri 
 
MetLife, 140 yıllık tecrübesi, 90 milyon müşterisi ile dünyanın sigorta ve çalışan hakları konusunda en büyük firmalarından biri olduğuna dikkat çeken Deniz Yurtseven, Türkiye hedeflerine yönelik ise şunları söyledi: "Türkiye, MetLife'ın dünyada büyümeye odaklandığı stratejik pazarlardan bir tanesi. Vizyonumuzu, finansal güvence ve bireysel emeklilik ürün ve hizmetlerinde öncü bir şirket olmak olarak belirledik. MetLife'ın global olarak 4 ana stratejisinden biri olan müşteri odaklılık kapsamında şirketimizde birçok yeni çalışmaya yer veriyoruz. MetLife'ta yaptığımız her işin merkezine müşteriyi koyuyoruz. Müşteri odaklılık stratejisinin anlaşılması ve doğru uygulanması için en üst kademeye kadar tüm çalışanlarımızı eğitiyoruz. Müşteri şikayetlerini dinliyoruz ve iyileştirme süreçleri için müşteri konseyi oluşturuyoruz.
Önümüzdeki dönemde ana dağıtım kanalımız DenizBank başta olmak üzere çoklu dağıtım kanalı imkanlarımızla müşterilerimize en iyi ürün ve servisleri sunmaya devam edeceğiz.Ayrıca MetLife olarak marka bilinirliğimizi artırmak için uzun soluklu yatırımlar yapmaya devam edeceğiz. Tüm bu çalışmalar önümüzdeki dönemde sektörde farklılaşmamızı sağlayacak ve hedefimizi gerçekleştirmemize katkıda bulunacaktır."
 
Başarı için kurumsal katılımcı şart
 

[PAGE]

 
Başarı için kurumsal katılımcı şart
 
EGM Başkanı ve Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan, yeni düzenlemelerle birlikte Türkiye'deki potansiyelin aktif hale gelmeye başladığını söyledi.
 
Türkiye'nin en çok ihtiyaç duyduğu tasarrufun artırılması, ekonomi yönetimimizin sisteme olan güveninin bir göstergesi olan Devlet Katkısı'nı bu sistemin katılımcılarına sağlamasıyla, yani Bireysel Emeklilik Sistemi vasıtasıyla başarılmaya çalışıldığını belirten EGM Başkanı ve Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan, "Böylece hem bireyler hem de toplum yıllar sonrasının planlarını yapma alışkanlığı kazanmış oluyor. Öte yandan tasarruf oranları cari dengenin iyileştirilmesi ve ekonomideki sürdürülebilir büyümenin korunması açısından da büyük önem taşıyor. 2012 yılında sistemdeki toplam fon büyüklüğünün yüzde 42'lik bir oranda artış göstermesine ve BES'te yeni dönemin başlamasıyla oluşan olumlu havaya bakılırsa, Türkiye'nin bu süreci başarıyla tamamlayacağı anlaşılıyor" dedi.
 
Özellikle yılbaşından itibaren devlet katkısı ve kurumlar için vergisel avantajların devreye girmesiyle Türkiye'deki potansiyel aktif hale gelmeye başladığını söyleyen Bostan sözlerini şöyle sürdürdü: "Ocak ayı katılımcı sayılarına bakarak sisteme olan ilginin yaklaşık 4 kat arttığını söyleyebiliriz. 2013 yılı sonunda Bireysel Emeklilik Sistemi'nde 500 bin net katılımcı artışı ve 30 milyar TL'leri zorlayan bir fon büyüklüğü olacağını düşünüyoruz. Ayrıca Sistemimiz uzun vadeli bir tasarruf aracı olduğundan, sürdürülebilir bir ekonomik büyüme için çok önemli olan "uzun vadeli fon" birikimine kaynak oluşturacaktır. Uzun vadeli fon birikimi sayesinde hem yatırımlar için ihtiyaç duyulan uzun vadeli fon kaynağı ucuzlayacak ve bollaşacak, hem de bu durum yabancı yatırımcı ve fonlar için ekonomimize olan güveni artırarak ülkemizi bir cazibe merkezi haline getirecektir. Sonuç itibariyle Bireysel Emeklilik Sistemi, İstanbul Finans Merkezi projesine de önemli ölçüde katkıda bulunacaktır."
 
Türkiye'de Bireysel Emeklilik Sistemi'nin istenilen düzeye gelmesi ve başarısı için, kurumsal katılımların artması gerektiğin altını çizen Mehmet Bostan, "İkinci basamak olarak adlandırılan ve çoğu OECD ülkesinde zorunlu tutulan işveren katkılı Bireysel Emeklilik halen Türkiye'de yeterince gelişmiş değil. Ülkemizde ciddi bir kurumsal katılım potansiyeli olduğunu söyleyebiliriz. Öte yandan, Türkiye'de Vakıf ve Sandıklarda toplanan ciddi bir fon miktarı olduğunu ve henüz Bireysel Emeklilik Sistemi'ne dâhil olmadığını görmekteyiz. Bu fonların da kurumsal katılım kapsamında sistemde değerlendirilmesiyle birlikte ciddi bir büyüme sağlanmış olacaktır. Devlet katkısı uygulamasının başlamasıyla daha fazla Vakıf ve Sandığın üyelerini Bireysel Emeklilik Sistemi'nden yararlandırmak ve sisteme dâhil etmek üzere çalışma yaptığını biliyoruz. 2013 ve 2014 yıllarında çok büyük tutarlı sisteme aktarımlar sayesinde sektör hızla büyüyecektir" diye konuştu.
 
Beklenti ve hedeflerimizi yükselttik 
 
Bireysel Emeklilik Sistemi'nde yaşanan yenilikler sektörde canlanmayı sağladığı gibi, Vakıf Emeklilik'in de beklenti ve hedeflerini yükselttiğini ifade eden Mehmet Bostan bu konuda ise şunları söyledi: "Geçtiğimiz yıl Şirketimizin fon büyüklüğünde yakaladığı yüzde 46'lık artışın bu yıl üstüne çıkmayı hedefliyoruz. Emeklilik Gözetim Merkezi'nin 8 Mart 2013 tarihli verilerine göre Vakıf Emeklilik olarak katılımcı sayımız 247 bin 244'e, fon tutarı büyüklüğümüz de 1 milyar 358 milyon TL'ye ulaşmıştır. Büyüme oranlarımızın artarak devam edeceğini planlıyoruz. Köklerini Vakıflardan alan Vakıf Emeklilik olarak, kurumsal ve grup katılımlarında önemli atılımlar yapmayı planlıyoruz. Sektörün en beğenilen ve en güvenilen yerli şirketi olmak prensibiyle çıktığımız bu yolda hedefimiz 25. kuruluş yılımız olan 2016'da sektörde önde gelen ilk 3 şirketten biri olmaktır."
 
 
Beklentilerin ötesinde büyüme yaşayabiliriz

[PAGE]

Beklentilerin ötesinde büyüme yaşayabiliriz
 
Yapı Kredi Emeklilik Genel Müdürü Taylan Türkölmez, bireysel katılımcıların ilk yıllardaki ayrılma eğiliminin azalmasının en önemli beklentileri olduğunu söyledi.
 
Türkiye'nin notunun yükseldiği olumlu piyasa şartlarının yaşandığı 2013 başında hayata geçen "Devlet Katkısı" ile BES'te mevcuttan daha da cazip hale geldiği bir dönemin başladığını belirten Yapı Kredi Emeklilik Genel Müdürü Taylan Türkölmez, "Bu dönemde toplumdaki tasarruf bilinci ve uzun vadeli yatırım eğiliminin yükselmesi, böylece sisteme yeni girişlerin artması, perakende segmentteki müşterilerin ilk yıllardaki ayrılma ve ödemeyi durdurma eğiliminin azalması en önemli beklentilerimiz arasında" diye konuştu.
 
Stratejimizi değiştirdik
 
Şirket olarak 2012 yılında yüzde 51 büyüyerek, 3.5 milyar TL fon büyüklüğü ile sektörü üçüncü sırada kapattıklarını hatırlatan Türkölmez sözlerini şöyle sürdürdü: "Çok ciddi hedeflerimiz var. Ölçeğimiz büyük olmasına rağmen iki senedir başarıyla büyüyoruz. 2012 yılını sözleşme verimliliği, sözleşme başına düşen katkı payı ve fon büyüklüğü açısından en iyi şirket olarak kapattık. İçinde bulunduğumuz 2013'te yeni bir strateji ve planlama içindeyiz. Tahakkuk bazlı stratejimizi daha fazla katılımcıyı portföyümüze katmak yönünde değiştirdik. 2013 sonunda yüzde 40 büyürsek, 5 milyar TL civarında bir fon büyüklüğüne ulaşabiliriz diye düşünüyoruz ama bunu zaman gösterecek. Yapılanma açısından BES aynen devam etseydi; ileriye dönük beklentilerinizi konuşmak daha kolay olurdu ama şu anda çok ciddi bir değişiklik var. Belki de beklentilerimizin çok ötesinde bir büyümeyle karşılaşabiliriz."
 
"Yapı Kredi Emeklilik olarak uzun süredir, müşteri odaklı yapılanmamızda, onların ihtiyaçlarına uygun bilgilendirme ve hizmetlerle, tüm müşterilerimizin ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamayı hedefliyoruz" diyen Türkölmez, Devlet Katkısı ile birlikte Yapı Kredi Emeklilik olarak ilk 45 günde katılımcı sayısında 20 bine yakın artış sağladıklarını belirtti.
 
2015'te hedef 7.5 milyar TL
 
3 yıllık şirket stratejimiz kapsamında 2015 yılını değerlendirdiklerinde Bireysel Emeklilik Sistemi'nde özellikle alternatif dağıtım kanallarının da kullanımı ile yeni sözleşme satışlarında banka kanalının payının önemli seviyelerine ulaşacağını beklediklerinin altını çizen Türkölmez sözlerini şöyle sürdürdü: "Müşteri hizmet kalitemizdeki artış ve Devlet Katkısı ile birlikte artarak devam etmesini beklediğimiz yüksek satışlarımız ile 2015 yılında fon büyüklüğümüzün yaklaşık olarak 7,5 milyar TL'ye ulaşacağını ve pazar payımızın yüzde  18'i geçeceğini öngörmekteyiz. 2015 yılına kadar her yıl yaklaşık 250.000 yeni müşteriye ulaşarak 2015 yılsonu itibarıyla 1 milyonun üzerinde sözleşme adetine ulaşmayı planlamaktayız."
 
Devlet katkısı amacına ulaşacaktır
 

[PAGE]

 
Devlet katkısı amacına ulaşacaktır
 
Ziraat Hayat ve Emeklilik AŞ Genel Müdür Vekili  Şeref Aksaç, BES'in sürdürülebilir bir ekonomik büyüme politikasının uygulamasına önemli ölçüde hizmet edeceğini söyledi.
Mevzuatta yapılan yeni düzenlemelerle sistemin tabana yaygınlaştırılması ve daha çok kişinin bireysel emeklilik sistemine girmesinin  amaçlandığını belirten Ziraat Hayat ve Emeklilik AŞ Genel Müdür Vekili  Şeref Aksaç, "Mevcut emeklilik sisteminin tasarrufları teşvik edecek şekilde yeniden yapılandırılmasında bireysel emeklilik sistemi önemli bir araç teşkil etmektedir. Bireysel emeklilik sisteminin yaygınlaşmasıyla uzun vadeli yatırım enstrümanlarında tasarrufların artışının; uzun vadeli fonların yaratılarak sürdürülebilir bir ekonomik büyüme politikasının uygulamasına önemli ölçüde hizmet edeceği kanaatindeyiz" dedi.
 
Trend aynı şekilde devam eder
 
Katılımcılar açısından daha cazip bir hale gelen Bireysel Emeklilik Sisteminde devlet katkısının etkisiyle fon büyüklüğünün artacağı ve uzun vadede tasarrufların artmasında olumlu yansımaları olacağı görüşünde olduklarını belirten Aksaç sözlerini şöyle sürdürdü: "Devlet katkısının başlangıcından beri kaydedilen olumlu gelişme, şimdiden devlet katkısının bireysel emeklilikte gerek katılımcı sayısı gerekse toplanan fon açısından hedeflere ulaşılması yönünde doğru yolda olunduğunun bizce emarelerini teşkil etmektedir.  Dolayısıyla hedeflenen yurtiçi tasarruf oranlarının artırılmasına yönelik beklentilere Bireysel Emeklilik Sisteminde toplanan fonların uzun vadede önemli ölçüde hizmet edeceğine ve devlet katkısının amacına ulaşacağına inanıyoruz."  
 
Şirketler için kar ön plana çıkacak
 
Yeni düzenlemelerin ardından sektörde faaliyet gösteren emeklilik şirketlerini sıkı bir rekabet ortamı beklemekte olduğunu öngörmenin yanlış olmayacağını söyleyen Aksaç sözlerini şöyle sürdürdü: "Bireysel Emeklilik Sisteminin büyümesinde kurumsal müşterilere ağırlık verilerek ve farklı müşterileri sisteme dahil etmek için daha etkin, yenilikçi yaklaşımlar ve müşteri odaklı anlayış etkili olacaktır. Hizmet kalitesi, fon performansları ve müşterilere sunulacak hizmette farklılıklar bu rekabet ortamında şirketlerin öne çıkmasını sağlayacaktır. Yeni yasal düzenlemeler ile sistem katılımcılar için cazip kılınırken, emeklilik şirketleri için karlılık da ön plana çıkacaktır. Yaşanabilecek karlılık sorunu fonların büyümesine bağlı olarak uzun vadede azalacak, bir sorun olmaktan çıkacaktır."
 
Bankamızın gücünden faydalanacağız
 
Ziraat Emeklilik 2011 yılı temmuz ayından beri Bireysel Emeklilik Sisteminde hizmet verdiğini hatırlatan Şeref Aksaç, şirketinin hedeflerine yönelik ise şunları söyledi: "Bireysel Emeklilik Sisteminin bir yatırım ve tasarruf aracı olarak ön plana çıktığı yeni teşviklere ve uygulamalara geçildiği bu dönemde, Ziraat Emeklilik olarak öncelikle Ziraat Finans Grubunun bir üyesi olarak Bireysel Emekliliğin tabana yayılmasında etkin bir finansal oyuncu olmayı amaç edindik.  Ziraat Bankasının geniş şube ağının sektörde bize sağladığı göreceli üstünlüğü en iyi şekilde kullanmayı hedefledik. Zira bankamızın yaygın şube ağı ülkemizin her köşesindeki tasarruf sahiplerine ulaşmamıza imkan vermektedir. Her kesimden tasarruf sahibinin Bireysel Emeklilik Sisteminde birikimlerini değerlendirmelerine cevaz verecek şekilde ürünlerimizi yenileyerek ve değişen pazar dinamiklerine adapte olarak sektörde kendimize yer edineceğiz."

 

 
Soru ve cevaplarla BES
 

[PAGE]

 
 
Soru ve cevaplarla BES
 
Bireysel Emeklilik Sistemi'nde 1 Ocak 2013 tarihinde yeni bir dönem başladı. Yeni dönemde  "Devlet Katkısı" uygulaması ile istisnasız tüm katılımcılara çok önemli birikim ve getiri avantajı sağlayacak. Yeni döneme ilişkin değişiklikler hakkında sıkça sorulan sorular ve cevaplar hazırlayarak okuyucularda BES'e yönelik daha net bir fikir  oluşmasına yardımcı olmaya çalıştık.
 
Devlet Katkısı nedir?
1 Ocak 2013 tarihinden itibaren Devlet, bireysel emeklilik hesabınıza ödediğiniz katkı paylarının % 25'ine karşılık gelen tutarı Devlet Katkısı olarak sizin adınıza yatıracak.
Örneğin; aylık 100 TL ödeyen bir katılımcı adına her ay 25 TL Devlet Katkısı yatırılırken, 800 TL ödeyen bir katılımcı adına 200 TL Devlet Katkısı ödenecek.
 
Kimler Devlet Katkısı alabilir?
Sisteme dâhil olan herkes!
Sisteme medeni haklarını kullanma ehliyetini haiz kişiler katılabilmektedir. Dolayısıyla, vergi mükellefi olup olmadığınıza bakılmaksızın, Sistemin sunduğu benzersiz Devlet Katkısı avantajından faydalanabileceksiniz.
 
Devlet Katkısı için bir üst sınır bulunuyor mu? 
 
Ödeyeceğiniz katkı payları için bir üst sınır bulunmamakla birlikte hak kazanacağınız Devlet Katkısı için bir üst sınır bulunmaktadır. Hak kazanılacak Devlet Katkısı bir takvim yılı içinde yıllık brüt asgari ücretin % 25'i ile sınırlı olacak.
Örneğin, 2013 yılında asgari ücretin 12 aylık toplamının 12.000 TL olacağını varsayar isek, 2013 yılında bireysel emeklilik hesabına 12.000 TL veya üzerinde katkı payı yatıran katılımcılar Devlet Katkısı'ndan azami ölçüde yararlanarak 3.000TL Devlet Katkısı hak etmiş olacaktır.
Yıllık sınır sabit kalmayacak, her 6 ayda bir değişen brüt asgari ücret tutarına bağlı olarak söz konusu sınır artış gösterecektir. Dolayısıyla, katkı payınızı bütçenizin elverdiği en yüksek tutarda belirlemeniz, Sistemin
sunduğu benzersiz Devlet Katkısı avantajından azami ölçüde faydalanabilmenizi sağlayacaktır.
 
Elime bazen toplu para geçtiğinde bireysel emeklilik hesabıma yatırıyordum, bu tutarlar için de Devlet Katkısı alabilecek miyim?
Yıllık brüt asgari ücret tutarındaki limit dâhilinde ödediğiniz tüm katkı payları için Devlet Katkısına hak kazanabileceksiniz. Düzenli olarak ister aylık, ister üç aylık, ister altı aylık, isterseniz yıllık ödeyin, tüm ödemeleriniz limitler dâhilinde Devlet Katkısı alabilecek. Ayrıca, düzenli ödemelerinizin yanında herhangi bir zamanda hesabınıza yatıracağınız ek katkı payları için de Devlet Katkısı alabileceksiniz.
 
Birden fazla bireysel emeklilik hesabım var, bu durumda Devlet Katkısı hesaplarım arasında nasıl paylaştırılacak?
Devlet Katkısı, hesaplarınıza, ödediğiniz katkı payları ile orantılı olarak dağıtılacak. Devlet Katkısı için belirlenen üst limit tüm hesaplarınızın toplamı için geçerlidir.
 
Eşim/çocuğum adına ödeme yaparsam onlar da Devlet Katkısından yararlanabilecek mi?
Evet. Eşiniz veya reşit çocuğunuzun adına ödeyeceğiniz katkı payları üzerinden katılımcı bazında belirlenmiş yıllık brüt asgari ücret tutarındaki sınır dâhilinde ayrı ayrı % 25 oranında Devlet Katkısına hak kazanılabilecektir. Dolayısıyla, Sisteme dâhil olan her aile bireyiniz Devlet Katkısı ve Sistemin diğer tüm avantajlarından faydalanma imkânına sahip olabilecektir.
 
Devlet Katkısı alırken aynı zamanda ödediğim katkı paylarını vergi matrahımdan da indirebilecek miyim?
1 Ocak 2013'ten itibaren vergi matrahından indirim uygulaması tamamen sona erecek ve yalnızca Devlet Katkısı uygulamada olacak. İstisnai olarak, işverenler tarafından ödenen katkı payları Kurumlar Vergisi matrahından indirim konusu yapılmaya devam edilecek çünkü işveren tarafından ödenen katkı paylarına Devlet Katkısı ödenmeyecek. Vergi matrahından indirim uygulaması Hayat Sigortaları için devam etmektedir.
 
Devlet Katkısından faydalanmak için ayrıca bir şey yapmalı mıyım? Mesela katkı payı tahsilat makbuzlarını bir kuruma ibraz etmem gerekiyor mu?
Hayır. Devlet katkısı almak için sizin herhangi bir işlem yapmanız gerekmiyor. Ödediğiniz katkı paylarını biz sizin adınıza Emeklilik Gözetim Merkezi'ne bildireceğiz ve hesaplanan Devlet Katkısı ödemeleri hesabınıza yatırılacak.
 
Halen Bireysel Emeklilik Hesabım var, Devlet Katkısı uygulamasından yararlanmak için yeni bir hesap açmam gerekecek mi?
Yürürlükte olan bireysel emeklilik hesabınıza ya da hesaplarınıza 1 Ocak 2013 tarihi itibarıyla yatırdığınız her katkı payı tutarı karşılığında yasal sınırlar dâhilinde Devlet Katkısı alabilecekseniz.
 
Devlet Katkısı ödemeleri hesabıma ne zaman yatacak?
Bireysel emeklilik hesaplarınıza yaptığınız ödemeler Şirketimizce Emeklilik Gözetim Merkezi'ne (EGM) bildirilecek, EGM'nin bu bilgilerin doğruluğunu kontrol edeceği ve bilgileri Hazine Müsteşarlığı ile paylaşacağı, ödemenin yapıldığı ay sona erdikten sonra mutabakat süreçlerinin başlayacağı ve bu süreçlerin yaklaşık olarak 15-20 iş günü süreceği, EGM tarafından hesaplanan Devlet Katkısı ödemesinin de hesabınıza, ödemenin yapıldığı ayı takip eden ayın sonuna doğru yatırılmış olacağı öngörülmektedir.
 
Devlet Katkısı ve ödediğim katkı paylarımı ayrı ayrı takip edebilecek miyim?
Devlet Katkısı ödemeleri mevcut bireysel emeklilik sözleşmenizin alt hesabında ayrı olarak takip edilecek. Dolayısıyla, ödediğiniz katkı paylarıyla oluşan birikiminiz ile Devlet Katkısı ile oluşan birikiminizi ayrı ayrı izleme imkânınız olacak. Birikimlerinizi Şirketimizin internet şubesinden ya da Bilgi Hattımızdan sürekli olarak takip edebileceksiniz.
 
Devlet Katkısı hangi fonlarda yatırıma yönlendirilecek?
Devlet Katkıları Şirketimiz nezdinde bu amaca yönelik olarak kurulan Devlet Katkısı fonlarında yatırıma yönlen dirilecek. Böylece Devlet Katkıları için de ilk günden itibaren getiri elde etmeniz mümkün olabilecek.
 
Uzun yıllardır Sistem'deyim. Benim için bir ayrıcalık olacak mı?
1 Ocak 2013 tarihinden önce Sistem'de bulunduğunuz süre, Devlet Katkısına hak kazanmanın süre koşulunu yerine getirirken size avantaj sağlayacak.
Bu süre; 3 yıldan fazla 6 yıldan az ise 1 yıl,
6 yıldan fazla 10 yıldan az ise 2 yıl,
10 yıldan fazla ise 3 yıl,
Devlet Katkısına hak kazanma sürenize eklenecek.
Bu sürenin eklenmesi için 1 Ocak 2013'ten itibaren 3 yıl boyunca Sistem'de kalmalısınız. 3 yıl bitiminde bir defaya mahsus olmak üzere yukarıda belirtilen süreler hak kazanma sürenize eklenecek.
Örneğin; Sistem'e 1 Ocak 2006 tarihinde girdiğinizi varsayalım. 1 Ocak 2013 tarihinde tam 7 yıldır Sistem'de olacaksınız. 1 Ocak 2017'ye geldiğimizde yeni uygulamaya göre 4 yıldır Sistem'de kalmış olacak ve Devlet Katkısının % 15'ini hak edecektiniz. Ancak, bu durumda daha önce Sistem'de kaldığınız 7 sene için 2 yıl da Devlet ekleme yapacak ve Sistem'de 4 yerine 6 yıl kalmış sayılacaksınız. Böylece Devlet Katkısına hak kazanma oranınız % 35'e yükselecektir.
 
Devlet katkılarını istediğim zaman alıp Sistem'den çıkabilir miyim?
Sistem'de bulunduğunuz süreye bağlı, kademeli olarak Devlet Katkısına hak kazanacaksınız. Aşağıdaki tabloda emeklilik sözleşmeniz bazında Sistem'de bulunduğunuz süreye bağlı olarak Devlet Katkısının ne kadarına hak kazanacağınız açıklanmaktadır.
Sistem'de Bulunduğunuz Süre1 Devlet Katkısının ne kadarına hak kazanılır?
3 yıldan az % 0
3<=Süre<6 yıl % 15
6<=Süre<10 yıl % 35
 
Sistemde katkı paylarının yönetilmesi ve fonların işletilmesi için Emeklilik Şirketlerince yapılan kesintilerin düştüğü doğru mu?
Evet doğru. Mevcut durumda azami yüzde 8'e kadar uygulanabilen yönetim gideri kesintisi, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren bireysel emeklilik hesaplarına ödenen katkı payları üzerinden, azami yüzde 2 oranında alınabilecek.
 
Vazgeçersem ödediğim katkı payının tamamını alabilir miyim?
Evet, ilk 60 gün içinde cayma hakkına sahipsiniz. Bu süre içerisinde caymanız durumunda, cayma tarihindeki birikiminiz, fon toplam gider kesintisi haricinde şirketimizce yapılmış kesintiler eklenerek 10 iş günü içinde size iade edilir.
 
İki ayrı bireysel emeklilik hesabım var, bu hesapları birleştirmem mümkün mü?
1 Ocak 2013 tarihinden itibaren aynı veya farklı şirketlerde bulunan hesaplarınızı emeklilik hakkınızı kullandığınız anda birleştireceksiniz.
 
Sistemden ayrılırsam gelir vergisi stopajı nasıl uygulanacak?
Önceki mevzuata göre stopaj toplam birikime uygulanıyordu. 29 Ağustos 2012 tarihinden itibaren ayrılan katılımcıların stopaj hesaplamaları ödenen katkı payları hariç tutularak sadece getiri üzerinden yapılıyor. Ancak ayrılmanız durumunda, yürürlükteki ya da yeni açtıracağınız bireysel emeklilik hesaplarınız için 31 Aralık 2014'e kadar Devlet Katkısı alamayacağınızı hatırlatmak isteriz.
 
Önceki yıllarda sonlandırdığım bir hesabım vardı, onun için de stopaj iadesi alabilecek miyim?
Yapacağınız iade talepleri, Maliye Bakanlığı'nın 4 Temmuz 2012 tarihli ve 83 sayılı Gelir Vergisi Sirküleri uyarınca; Vergi Dairesi tarafından Vergi Usul Kanunu'nun düzeltme zamanaşımı hükümleri doğrultusunda işleme alınacaktır. Bu nedenle 2007 yılında birikimlerinizi alarak emeklilik sözleşmelerinizi sona erdirdiyseniz, 2012 yılı sonuna kadar bu haktan yararlanabileceksiniz. 2008 ve sonraki yıllarda sona erdirilmiş sözleşmeleriniz için ise 29 Ağustos 2013 tarihine kadar (dava açılmaması veya daha önce açılmış davalardan vazgeçilmesi şartıyla) kesintinin yatırıldığı vergi dairesine başvurarak anaparanızın üzerinden stopaj iadesi talebinde bulunulabilirsiniz.