AXA, Türkiye'deki fırsatları değerlendirecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME



 
İSTANBUL - AXA Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'suCemal Ererdi, Axa Grubu içinde Akdeniz bölgesinde üçüncü büyük prim üreticisi olan Türkiye'ye yatırımlarının devam edeceğini, bu kapsamda Finans Emeklilik'i satın almak için de teklif verdiklerini belirterek, önümüzdeki dönemde de satın alma fırsatlarını değerlendireceklerini söyledi.
    
Reuters ile yaptığı söyleşide Ererdi, Türkiye'deki büyüme stratejileri kapsamında Finans Emeklilik'in satışı ile ilgileri konusundaki bir soruya, "İlgileniyorduk, teklif verdik, daha açıklanmadı" dedi.
    
Ererdi, geçen yıl Denizbank ile elementer branştaki satışlar için acentelik sözleşmesi imzaladıklarını hatırlatarak şöyle devam etti:    
"Şu anda Finansbank'ta elementer ve Finans Emeklilik için de satışçalışmasına girdik. Önümüzdeki dönem bizim portföyümüze değer katacağını düşündüğümüz bütün bu tür imkanları sonuna kadar kullanacağız çünkü Türkiye piyasasında daha fazla büyümemiz gerektiğini düşünüyoruz. Özellikle bizim ilgialanımız olan, dağıtım kanalının çeşitlendirmesine katkı sağlayacak alternatifleri değerlendireceğiz görünüyor."    

AXA Sigorta'nın elementer prim üretiminde yüzde 13.6 pazar payı ile ilksırada olduğunu söyleyen Ererdi, "2012 sonunda 1 milyar euro prim üretimihedefliyoruz, 2011 yılında 862 milyon euroydu" dedi.    

Bu yılın Ocak ayından itibaren emeklilik alanında da çalışmayabaşladıklarını hatırlatan Ererdi, şunları söyledi:    
"AXA grubu içinde AXA Türkiye Akdeniz bölgesinde yer alan bir ülke veTürkiye, İspanya ve İtalya'dan sonra prim üretimi açısında üçüncü büyükülke... 10 yıl önce Türkiye'nin prim üretimi 500 milyon euro civarındaydı. Busene 1 milyar euro civarına çıkıyor."    

Avrupa'da büyüme konusundaki zorluklara dikkat çeken Ererdi,"Önümüzdekidönem Türkiye'nin AXA içinde önemi giderek artacak gibi görünüyor" dedi.    

Türkiye'nin AXA için önemli bir yatırım olduğunu; Türkiye'ye bağlı olarak bubölgede çalışmalar yürüttüklerini ve bu kapsamda geçen sene Azerbaycan'da AXA Grubu'nun Mbask Sigorta'yı aldığını ve AXA Mbask Azerbaycan çalışmalarının Axa Sigorta Türkiye'ye bağlı olduğunu hatırlatan Ererdi, "Ülke ve doğru şirketi bulduğumuzda Türkiye'ye bağlı olarak bu tür operasyonların sayısını artırmakistiyoruz" diye konuştu.    
    
Türkiye pazarına yabancı ilgisi

Türkiye sigorta sektörüne yabancıların ilgisinin devam etmesini beklediğini söyleyen Ererdi, "Ama önümüzdeki dönem konsolidasyonun olabileceği yönünde debir beklentimiz var. Özellikle sonuçlarından tatmin olmamış yabancı şirketlerinya da orta altı ölçekli sigorta şirketlerinin satış yolu ile piyasadan çekilmesimümkün görülüyor" dedi.
    
"Hala yabancı şirketler Türkiye piyasasında çalışmalar yapıyorlar ve birarayış içindeler" diyen Ererdi, sözlerini şöyle sürdürdü:    
"Dolayısıyla Türkiye ekonomisinin, sigorta sektörünün dinamizmi, sigorta endüstrisindeki penetrasyonun düşük olması, nüfusu da düşündüğünüz zaman bukonudaki cazibeyi artırıyor. Hayat ve emeklilikte penetrasyon Türkiye'de yüzde15, bu Avrupa'da yüzde 70-75. Önümüzdeki dönem bu ters orantıyı yavaş yavaşdüzeltecek bir gelişim beklenmeli."
    
Elementer alanda da zorunlu sigortaların gündeme gelmesi ve yine Türkiye'deki trafik sigortalarının primlerinin AB limitlerine yükseltilmesiyle primlerin artacağına dikkat çeken Ererdi, "Bu oluşumlarla 10 yıl içinde sigorta endüstrisinin finans sektöründe yüzde 2-2.5 civarında olan payının yukarıçıkmasını bekliyoruz" dedi.