Anadolu Sigorta ilmekleri sıkılaştırdı
Yabancı ilgisinin devam ettiği sigorta sektöründe zararla kapatılan 2012’de alınan sıkılaştırıcı önlemler bu yılın rakamlarında etkisini gösteriyor.
RİZE – Geçtiğimiz yılı zararla kapatan sigorta sektöründe alınan önlemler bu yıl meyve vermeye başladı. Sektörün en büyük yerli oyuncusu Anadolu Sigorta, ‘Bir Usta Bin Usta’ projesi kapsamında desteklediği sepet örücülüğü kursiyerleri gibi ilmekleri sağlam atarak kara geçti.
Geçen yıl ilk altı ayda 33 milyon lira zarar, bu yıl aynı dönemde ise 47 milyon lira kar açıklayan Anadolu Sigorta’nın Genel Müdürü Musa Ülken, ‘2012’de alınan fiyat önlemleri bu yıl etkisini göstermeye başladı. Sigortacılıkta yapılan zamların karşılığını hemen alamazsınız çünkü poliçeleriniz çoğunlukla uzun periyodları kapsar. Özellikle yılın son çeyreğinde primlere getirilen düzenlemeler bu senenin rakamlarında kendini göstermeye başladı’ diye konuştu.
Anadolu Sigorta’nın Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın teknik danışmanlığı ile yürüttüğü ‘Bir Usta Bin Usta’ projesinin dördüncü yılı eğitimleri Rize’de sepet örücülüğü kursu ile başladı. 20 kursiyer, bölgenin geleneksel el sanatını sonraki kuşaklara aktarmak üzere üç ay eğitim görecek. Projenin 18. kursunun tanıtıldığı basın toplantısında Ülken’le birlikte Anadolu Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Filiz Tiryakioğlu, Rize Valisi Nurullah Çakır ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Yener Altuntaş da hazır bulundu.
Araplar şirket kuruyor, Japonlar da istekli
Kursun açılışının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Ülken, sektöre yabancı ilgisinin devam ettiğini söyledi. Türk sigorta sektöründeki ilk on firmanın sekizi dış sermaye gruplarına ait ya da yabancı ortaklı bir yapıya sahip. Anadolu Sigorta’nın da zaman zaman kapısının çalındığını ama gündemlerinde yabancı ortaklığının olmadığını bildiren Ülken, Japon gruplarının Türkiye pazarını araştırdığını söyledi. İsmini vermediği bir Arap şirketinin ise Türkiye’de bireysel sigorta şirketi kurduğunu bilgisini aktaran Ülken, ‘15 milyon aracın 10 milyonun kaskosu yok. Zorunlu deprem ve trafikte milyonlarca ev ve araç sigortalanmayı bekliyor. Yabancılar gelsin çalışsınlar. Yerli kalan birkaç şirketten biri olarak rekabete hazırız’ diye konuştu.
Yeni saha bireyselde
Sözlerine devam eden Ülken, sektörün geleceğinin bireysel sigortada olduğunu kaydetti. Bireysel, sağlık, konut gibi alanlarda riskler iyi değerlendirilirse kazancın da iyi olacağını söyleyen Ülken, meslek sorumluluk sigortalarının da yükselişe geçeceğini söyledi. Tıp, Hukuk ve benzeri iş kollarında sorumluluk riskinin yüksek olması nedeniyle sigortanın şart olduğunu kaydeden Ülken, “Herkes yaptığı iş çerçevesinde az ya da çok topluma karşı sorumluluk taşıyor. Önümüzdeki dönemde mesleki sigortalarda yükselişin devam etmesini umuyoruz” dedi.
‘Kredide hayat sigortası devam etmeli’
Bankaların kredi kullanan müşterilerine hayat sigortası yaptırmayı zorunlu tutması gündemde uzun süredir tartışılıyor. Bankalar için tahsilat garantisi anlamına gelen bu uygulama fahiş fiyatlar ve peşin tahsilat nedeniyle kredi kullanan vatandaşları zor durumda bırakıyor. Gazetecilerin sorusu üzerine uygulamanın faydalı olduğunu söyleyen Ülken, ‘Daha uygun prim bedelleri kredide hayat sigortası uygulaması devam etmeli. Bu sayede üzücü bir durumda mirasçıların bir de kredi borcu ile karşı karşıya kalmasının önüne geçiliyor’ dedi.
‘Trafikte hala zarar ediyoruz’
Zorunlu trafik sigortasında yılın ilk çeyreğinde yasal sınırın kaldırılması, prim rakamlarında ciddi zamlar şeklinde yansımıştı. Yasa sonrasında sigortasının yeniletmek isteyenler iki kata yakın artışlarla yüz yüze kalmıştı. Bazı şirketlerin zam oranlarının benzer olması sektör üzerinde şüphelere neden olmuştu. Bu şüphelerin Rekabet Kurulu’na taşındığını ve kurumun soruşturma açmaya gerek bile duymadığını dile getiren Ülken, “Trafik sigortasında ortak fiyat politikası olsaydı kar ederdik. Miktarı azalmış olsa da bu alanda hala zarar yazıyoruz” diye konuştu.
Sepetler organik tarımda kullanılacak
Sepetlerin kullanım amacına göre farklılıklar gösterdiğini ve farklı tekniklerle örüldüğünü belirten Musa Ülken “Bir Usta Bin Usta sepetçilik kursunda ihtiyaçlara göre farklı boyut ve tasarımda sepet yapımı ve değişik teknikler kursiyerlerimize öğretiliyor. Özellikle son dönemde bölgede başlatılan organik çay tarımı ile sepetin önemi de gittikçe artmaktadır. Günümüzde çay taşımak için kullanılan çuvallar organik çay taşımacılığında sakıncalı bulunuyor ve sepet kullanılması tercih ediliyor. Bu durum da sepetçiliği yeniden gündeme getirmektedir. Anadolu Sigorta olarak biz de kursumuzla ustalar yetiştirerek sepetçiliği geliştirmeyi ve ileriye taşımayı hedefliyoruz” dedi.