Aksigorta fırsat kolluyor
Yılın ilk yarısında teknik karını yüzde 150 artıran Aksigorta, ortağı Ageas ile birlikte rekabetin zorlaştığı sigorta sektöründe satın almak için şirket arayışında.
BORSA / FİNANS SERVİSİ
Belçikalı Ageas ile 2011’de ortaklığa giden Aksigorta, 2 yıllık değerlendirme toplantısında sektörde satın alma yoluyla büyümek için fırsat kolladıklarının sinyalini verdi.
Basın toplantısında konuşan Sabancı Holding Perakende ve Sigorta Grup Başkanı Haluk Dinçer “sektörün koşulları göz önüne alındığında konsolidasyon kaçınılmaz. Önümüzdeki dönemde satın alma fırsatları çıkacaktır. Bunları değerlendireceğiz, çok net” diye konuştu.
Yönetim Kurulu toplantılarında konunun gündeme geldiğini kaydeden Dinçer, “Sektörde otuz beş şirket var ama on şirketin payı yüzde 75 düzeyinde. Global oyuncuların gelişiyle rekabet uluslararası boyuta taşındı. Mevcut piyasa koşulları ile rekabeti sürdürülebilir görmüyoruz” dedi.
Ortak Ageas da hevesli
Toplantıda söz alan Ageas Kıta Avrupası CEO’su Steven Braekeveldt de, 2015’e kadar 2 milyar euroluk sermaye içinden, gelişen ülkelere yüzde 25 pay ayıracaklarını dile getirdi. Türkiye’de büyümek için çok istekli olduklarını vurgulayan Braekeveldt, “Aksigorta ile hedeflerimiz ortak. Aynı dili konuşmaktan çok mutluyuz, sektörde büyümek için satın alma olasılıklarını değerlendireceğiz” diye konuştu.
Aksigorta’nın Ageas için önemini vurgulayan Braekeveldt, “Ageas olarak Avrupa ve Asya’da daha aktif olmak istiyoruz. Bu açıdan Türkiye, iki kıta arasında mükemmel bir bağlantı yapıyor. Gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerde konumumuzu güçlendirmeyi, büyümeyi hedefliyoruz. Bu açıdan Türkiye’nin geleceği parlak ve sektör hızla gelişiyor. 2015 yılına kadar sermayemizin yüzde 25’ini gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerde yapmak, hayat dışı sigorta sektöründeki payımızı artırmak istiyoruz. Aksigorta’daki ortaklığımız Orta Avrupa’da hayat dışı ve hayat oranımızın dengelenmesine büyük katkıda bulundu.” dedi.
Aksigorta'da Sabancı Holding ve Ageas Insurance International yüzde 36'şar paya sahip. Yüzde 28 hisse ise halka açık.
Gülen: Çalışkan öğrenciyiz
[PAGE]
Gülen: Çalışkan öğrenciyiz
Toplantıda şirketin bilanço rakamları ile ilgili bilgi veren Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, “Artık faiz geliri yerine sigortacılıktan kar ediyoruz. Teknik gelirimiz ilk altı ayda 37 milyon lira oldu. 2 yılda hisselerimiz yüzde 70 değer kazandı. Mayıs ayından bu yana da Borsa İstanbul endeksinin yüzde 20-25 üzerinde seyrediyor hisselerimiz” dedi.
“Çalışkan öğrenciyiz, karnemiz de iyi” diyen Gülen, tek kırıklarının prim üretiminde olduğunu bu konuya ise daha çok özen göstereceklerini söyledi. Gülen “Sabancı Holding ve Ageas’ın Aksigorta’daki ortaklıkları iki yılını doldurdu. 2011 yılında 32 milyon lira, 2012 yılında 49 milyon lira olan net karı 2013 yılının ilk yarısında 120 milyon liraya çıkardık. Kardaki yükselişte ana etken Fındıklı sahilindeki genel merkezin satışı oldu. Satış rakamı dışarıda bırakıldığında Aksigorta’nın ilk yarı teknik karı yüzde 150 artışla 37 milyon lira oldu” diye konuştu. Dönem sonu hedeflerinden de bahseden Gülen, "Yılsonunda prim üretiminde yüzde 12-16 artış; yılsonu kârımızda yüzde 20-30 artış, yıl sonu itibariyle yüzde 8'lik pazar payı, bileşik rasyoda 2 puanlık iyileşme, trafik ve kaskoda ise yılın ilk yarısına göre daha güçlü büyüme bekliyoruz" dedi.
Banka kanalı stratejimiz tuttu
Aksigorta Genel Müdürü Gülen, “Uzun dönemli stratejilerimizi, Ageas ile ortaklık sürecinde de devam ettirmemiz neticesinde, ürün ve kanal karmasındaki portföy değişimini başarılı bir biçimde gerçekleştirdik. Diğer ürünlere kıyasla daha karlı olan oto-dışı sigortalar, geçtiğimiz iki yıl içinde ortalama yüzde 31 büyüyerek portföy payı yüzde 32’den yüzde 43’e çıkmıştı. Stratejik büyüme alanı olarak belirlediğimiz banka kanalındaki büyümemiz yıllık ortalama yüzde 34 seviyesinde gerçekleşmiş ve portföy payı yüzde 15’den yüzde 18’e çıktı” diye konuştu.
Dünya durgun ama Türkiye’de prim artışı sürüyor
Toplantıda sektöre yönelik değerlendirmelerde bulunan Dinçer şunları söyledi: “Dünya sigortacılık sektöründeki durgunluğun aksine Türkiye’de elementer branşlarda 2011 yılsonunda yüzde 22, 2012 yılsonunda yüzde 19, 2013 yılı ilk yarısında ise yüzde 24 oranında prim artışı kaydedildi. Sektörde elementer toplam prim üretimi ilk 6 ayda 10 milyar lira oldu. 2012 yılı sonu itibariyle iyice önemli hale gelen oto branşlarındaki zarar problemi, Hazine Müsteşarlığı’nın fiyat politikasındaki ve ürün yapısındaki geliştirmeleri sonucunda 2013 yılı ilk yarısında bir nebze de olsa çözülmüş görünüyor. Sektör, temettü gelirleri hariç 2012 yıl sonunda 714 milyon lira zarar kaydetti. Ancak, sektörün 2013’ün ilk yarısında temettü gelirleri ve bina satış gelirleri hariç 138 milyon lira kar gerçekleştirmesi, bizlere sene sonunun bir önceki yıla göre çok daha olumlu seyredeceğini gösteriyor.”