Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nda 100’üncü yıl coşkusu
100’üncü kuruluş yıldönümünü özel bir program ile kutlayan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nın yönetim kurulu başkanı Mahmut Kösemusul, 100’üncü yıllarını milli üretimlere, milli tanka, milli trene, milli ve yerli otomobile ev sahipliği yaparak taçlandırmak istediklerini söyledi.
Hasan COŞKUN
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO), 100’üncü kuruluş yıldönümünü ödül töreni ve halk konseri ile kutladı. Sakarya Atatürk Spor Salonu’ndaki 100. Kuruluş Yılı Kutlama ve Ödül Töreni’ne Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, AK Parti Milletvekilleri, Sakarya Üniversitesi Rektörü Muzaff er Elmas, belediye başkanları ve davetliler katıldı.
Törenler kapsamında TOBB Serdivan ve SATSO Arifiye Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri'nin açılış kurdelası temsili olarak kesildi. Gecede Fatih Orhan Çakmak konserinin ardından İstanbul Dance Factory halk oyunları grubu gösteri yaptı. Işın Karaca da bir konser verdi.
2023’te Türkiye’nin lokomotif şehri olmayı hedefliyoruz
100’üncü Yıl Ödül Töreni’nin açılış konuşmasını yapan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, Sakarya’nın birliği ve kardeşliği ile örnek bir ticaret şehri olduğunu vurguladı. Sakarya’nın, zirai ve ticari yapısına göre yerleşimini şekillendiren bir şehir olduğunu aktaran Kösemusul, “Bizim köklerimiz emekle yoğrulmuş, alın terinin ne kadar kıymetli olduğunu göstermiştir. Semerciler, Tığcılar, Hasırcılar, Yağcılar, Papuçcular ve Çıracılar mahallelerimizle, Uzun Çarşı, Kapalı Çarşı, Kömür Pazarı, Soğan Pazarı, Ayakkabıcılar Çarşısı ve Aynalı Kavak Çarşılarımızla, Anadolu’dan, Kafkaslar’dan, Balkanlardan gelen insanlarımızla, tüm farklılıklarımızla değerini koruyabilen, bu zenginliği ile hamdolsun Türkiye’nin özeti olan, örnek bir şehirde yaşıyoruz” diye konuştu.
SATSO camiası olarak hizmette 1 asrı geride bırakmanın gururunu yaşadıklarını belirten Kösemusul, tarihi bilip örnek alarak zamanın ruhu ile geleceği tasarlamak için ortak akıl ve kapsamlı iş birlikleri ile çalıştıklarının altını çizdi. Her alanda örnek çalışmaları hayata geçirdiklerini aktaran Başkan Kösemusul, “100. Yıl onurumuzu milli üretimlere, milli tanka, milli trene, milli ve yerli otomobile ev sahibi olarak taçlandırmak istiyoruz. 2023 yılında Türkiye’nin lokomotif şehri olmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu. Kösemusul, konuşmasının sonunda birlik ve beraberliğe vurgu yaparak SATSO’yu destekleyen tüm dinamiklere ve Oda Camiasında görev alan başkan, yönetici ve çalışanlara ile tüm üyelere teşekkür etti.
"SATSO'nun hizmet parçalarından biri olmak gurur verici"
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete ise SATSO’nun 100. yılına erişerek halkının önüne çıkmasından gurur duyduklarını ifade ederek, “100 yıldır il ve ülke ekonomisine katkı veren SATSO’yu kutluyorum. Sakarya benim için özel bir şehir. Bu kentle bir gönül bağım var. Atalarımın izlerini taşıyor. SATSO’nun 100 yılı içinde 20 yılında ben de varım. 20 yıldır Sakarya’yı dinleyip sorunlarını yetkililere iletmeyi görev edindim. Bundan sonra da devam edeceğim. 100 yıllık bir odanın hizmet parçalarından biri olmak gurur verici. Bu bağlamda SATSO başkanımız sevgili Mahmut Kösemusul’u tebrik ediyor emeğinden dolayı teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Türkiye’nin ve Sakarya’nın büyümesinde iş dünyasının başarısı olduğunu aktaran AK Parti Sakarya Milletvekili Şaban Dişli de emeği geçen iş dünyasını tebrik ederek, “Türkiye de Sakarya gibi aynı şekilde büyüyor. 2017 yılı büyüme rakamlarına baktığımızda ülkemiz ikinci çeyrekte yüzde 5 büyüdü. Yıl sonu ortalamasına bakıldığında yüzde 5’in üzerinde bir rakamla yılı kapatacağız. Çin ve Hindistan’dan sonra en hızlı büyüyen ekonomiyiz. Bu ciddi bir başarı. Bu büyümede emeği geçen iş dünyamıza teşekkür ediyor başarılarından dolayı iş adamlarımızı tebrik ediyorum. SATSO’nun 100 yıllık mazisinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Sakarya’mız iş dünyamızla birlikte büyüyor” dedi.
Yakalanan başarıyı müteşebbislere borçluyuz"
SATSO’nun 100. yılını kutlayarak başladığı konuşmasında şehrin Valisi olmaktan duyduğu memnuniyeti belirten Vali İrfan Balkanlıoğlu, “Sakarya’nın imkân ve kabiliyetlerini tanıdıkça ‘İyi ki beni bu şehre atamışlar’ diyorum. Sakarya için toprağına insan ekseniz, insan çıkar diyorlar, gerçekten doğru. Sakarya, hem sanayide hem tarımda, hem turizm ve ticarette ciddi kabiliyetleri olan bir il. Örneğin fındıkta Giresun’dan sonra en çok üretim yapan il. Fındık ihracatında söz sahibi illerden biriyiz. Bunun dışında hem yaz turizmine, hem kış turizmine hizmet edebiliyor. Yaylaları, termal turizmi, sağlık turizmi büyük fırsatlar sunuyor. Tüm bu doğal gücün yanı sıra sanayi de doğaya zarar vermeden bir yandan büyüyor. Deprem felaketine rağmen hızla büyümüş ve gelişmiş bir şehir. Büyük iller sıralamasında 7'nci sırada. Bu bir başarıdır. Üretim ve sanayide de iş gücü yoğun nitelikli iş gücüne sahip olmasının yanı sıra teknoloji yoğun üretimlere de ağırlık veren çağı takip eden bir bölge. Milli üretim konusunda da başarılı. İnanıyorum ki yeni atılımlar burada olacak. Müteşebbisleri bu anlamda tebrik ediyorum. Bugün geldiğimiz noktayı onlara borçluyuz. Biz önceden temel atıp açılışlarına şahit olmazdık. Artık öyle değil. Her şey hızla ilerliyor hizmetler de öyle. İş dünyası sürekli pedal çevirmek zorunda ve bizler de destek oluyoruz. Gelecekte daha başarılı olmayı diliyorum” şeklinde konuştu.
"Sakarya 5 yıl içinde kendini Türkiye’ye gösterecek"
Törende konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Sakarya’nın 5 ya da 6 yıl içinde bölgenin parlayan yıldızı olacağına inandığını vurgulayarak “Güçlü altyapısı ile ulaşım ağları ile katma değeri, limanları, lojistik konumuyla Sakarya kendi farkını Türkiye’de hissettirecek. Oluşturulan OSB’lerin faaliyete geçmesiyle bunun meyvelerini alacaksınız inşallah. Kısa zamanda Sakarya çok farklı bir yere gelecek” dedi.
100’üncü yılı kutlamanın her odaya nasip olmadığını kaydeden Tüfenkci, “Özellikle SATSO’nun 100’üncü yılını kutlamak ve 100 yıldır faaliyet gösteren bir odaya üye olmak gerçekten onur verici. 2017 yılının ilk çeyreğinde yüzde 5,2 büyüyen ülkemiz, ikinci çeyrekte de 5,1 gibi en hızlı büyüyen ekonomilerden birisi oldu. Baktığımız zaman ikinci çeyrek itibarı ile de ülkemiz Çin ve Hindistan’ın ardından 3’üncü sırada yer alırken ABD, Japonya gibi birçok ülkeyi geride bırakmayı başardı” diye konuştu.
Sakarya’nın sevgi ve kardeşlik şehri olduğunu belirten Tüfenkci, “Sakarya’da çalışkan insanların girişimcilik ruhu ile önemli başarılara imza atıldı. Sakarya’nın sahip olduğu potansiyel ve avantajları ile kısa zamanda Türkiye’nin yıldız şehirlerinden biri olacağına inanıyorum. 100’üncü yılını kutlayan SATSO’ya, Sakarya’mıza da bu başarılar yakışır. Oda Başkanımız Mahmut Kösemusul’u ve iş dünyamızı kutluyorum. Tarihten gelen tecrübeye sahip olmak bir ayrıcalıktır. İthalat fazlası veren bir Sakarya’dan ihracat fazlası noktasına gelen Sakarya, ülke ekonomisine de ciddi katkı sağlayan bir il oldu. Sakarya’nın hem tarımda hem sanayide ilerlemesi Türkiye’nin vizyonu açısından da önemli. Kurumsal işbirliği çerçevesinde birlik ve beraberlik içerisinde şehri önceleyen çalışmalarından dolayı milletvekillerine de teşekkür ediyorum. Şehrin sorunlarını meclise taşıyarak çözümü noktasında gayretlerinden dolayı tebrik ediyorum” diye konuştu.
"Siz üretin, biz destekleyelim"
Sakarya’nın ve tüm şehirlerin büyümesiyle Türkiye’nin büyümeye devam edeceğini belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Türkiye, 2017 yılının ilk çeyreğinde yüzde 5,2 büyüyen ülke. İkinci çeyrekte de yüz 5,1 ile en hızlı büyüyen ülke oldu. 2017’de Çin ve Hindistan’ın ardından en hızlı büyüyen ülkemiz, OECD ve Euro Bölgesi ülkelerini, Japonya’yı da geride bıraktı. Yıl sonunda yüzde 7’nin üzerinde bir büyüme yakalayacaktır. Bizim amacımız, işinizi aşınızı büyütmek. Girişimcilere destek olarak büyümenize katkı sağlamaktır. Esnaf büyüsün tüccar olsun, tüccar büyüsün sanayici olsun istiyoruz. Bu yüzden iş dünyasını önemsiyoruz. Bu yüzden ticaret ve sanayi odaları, ticaret borsaları ile yakından çalışıyoruz. Biz istiyoruz ki; siz üretin, biz destekleyelim. Önerdiğiniz projeleri yapmaya hazırız. Türkiye’yi uçurur dediğiniz projeleri yüzde 80-90’ına kadar destekliyoruz. Ne tedbir teşvik gerekiyorsa planlıyoruz. Başbakanımızın da ifade ettiği gibi artık Türkiye’de terzi usulü teşvikler getirdik. Ve biz cari açığı azaltacak stratejik öneme sahip projelerin yüzde 80-90’ına kadar destekleyebiliyoruz. Oturuyoruz nerede, ne teşvik vermemiz gerekirse, ne tedbirleri almamız gerekirse bunu yatırımcımızla beraber planlıyoruz” şeklinde konuştu.
6 kategoride ödül dağıtıldı
100’üncü yıl ödül töreninde önceki yıllardan farklı olarak çok çeşitli kategorilerde oda üyeleri ve hizmet paydaşlarına ödül verildi. Kurucu başkanın onuruna ailesine, geçmiş dönem başkanlarına, ilk üye onuruna, 40 yıl ve üzeri faaliyet gösteren oda üyelerine, İSO listelerinde arasında yer alan üyelere, ihracatçı üyelere, kurumlar ve gelir vergisi rekortmenlerine, merkezini Sakarya’ya taşıyan, Ar-Ge yapan, istihdama katkıda bulunan üyelere, istihdam seferberliğinde en fazla istihdam sağlayan firmalara ödül verildi. Özel ödül kategorisinde ise Karasu Limanı için İÇTAŞ'a, çevreye duyarlı firmalara, sağlık, spor, medya ve iletişim dallarında SATSO ile işbirliği yapan paydaş kurumlara, eğitim yatırımlarına katkıda bulunan üye ve kurumlara 6 ana kategoride ödül verildi.