Perakendeciler, hükümete ‘canlandırma’ raporu sunacak
Bu ay içinde Ankara’ya sunulacak raporda, perakendeciler sektörün yeniden canlanması için geçici KDV indirimi, asgari ücret desteğinin bir yıl daha uzatılması ve taksit sınırlamalarının kaldırılması gibi taleplerde bulunacak.
Merve YİĞİTCAN
İSTANBUL - Ekonomik ve politik sıkıntıların etkisiyle bir süredir durgunluk içinde olan perakende sektörü, canlanma için destek bekliyor. Sektör temsilcileri, konuyla ilgili bir rapor hazırlayarak bu ay içinde hükümete sunacak. Kategori Mağazacıları Derneği Yönetim Kurulu, (KMD) 3’üncü Perakende Teknolojileri Sempozyumu öncesi basınla bir buluşma gerçekleştirdi. Sempozyum tanıtımının yapıldığı toplantıda konuşan KMD Yönetim Kurulu Başkanı ve Koçtaş Genel Müdürü Alp Önder Özpamukçu, darbe girişimin sonrasında yaşanan sürece değinerek, “Zor günler geçirdik. Temmuzda işler çok yavaşladı. Ağustosta biraz düzelmeye başladı. Eylül itibariyle hareketlenmenin yaşanacağını düşünüyoruz. Milletimizin inanılmaz ferasetiyle bu zor günleri aşıyoruz” diye konuştu.
İngiliz ortağını şaşırttı
Tüketici güveninin perakende sektörünü doğrudan etkilediğine işaret eden Özpamukçu, 15 Temmuz sürecinden sonra toparlanmanın tahminlerden çok daha hızlı gerçekleştiğini dile getirdi. 16 Temmuz’da tüm mağazaların açılmasıyla sektörün önemli bir duruş sergilediğini söyleyen Özpamkçu, “Hatta İngiliz ortağımız bizi arayarak, ‘Daha ne olursa mağaza açmazsınız’ diyerek şaşkınlığını dile getirdi” dedi. Türkiye’de perakende sektörünün 660 milyar liranın üzerinde bir hacimle ülkenin 4’üncü büyük sektörü olduğunu söyleyen Özpamukçu, şöyle devam etti: “Gıdada Avrupa’da biz 5’inciyiz. Gıda dışında 10’uncuyuz. Böyle baktığımızda aslında Türkiye’nin gıda dışında da çok daha büyüme yolculuğu var. Zaten bu ülkenin potansiyeli ortada. Kendimize güvenmemiz lazım. 80 milyonluk çok güçlü bir DNA’sı olan Türkiye potansiyelini tekrar tekrar ortaya koyuyor olacak. Biz de perakendeciler olarak o mücadelenin içerisinde hem devletimizin hem milletimizin yanında olacağız.”
Taksit sayısı artırılmalı
KMD’nin çatı kuruluşu olan Tüm Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) olarak sektörü canlandırmak için kapsamlı bir rapor hazırladıklarını söyleyen Özpamukçu, raporu bu ay içinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı’na sunmayı planladıklarını kaydetti. Özpamukçu, 2008 krizinde perakende sektörüne yönelik alınan önlemlerle piyasaya hareket getirildiğini hatırlatarak, özellikle o dönemde birtakım dayanıklı tüketim mallarına getirilen yüzde 10’luk KDV indiriminin çok etkili olduğunu hatırlattı. Bu dönemde de benzer yöntemlerin etkili olabileceğine dikkat çeken Özpamukçu, raporda yer verecekleri önlemlerden başlıcalarını şöyle sıraladı: “Biz yine geçici bir KDV indirimi talep ediyoruz. KDV yüzde 18’den yüzde 8’e indirilebilir. Kredi kartına taksit sayısının artırılmasını bekliyoruz. Asgari ücrete devlet desteğinin de en az bir yıl daha uzatılması gerektiğine inanıyoruz.”
Perakendede teknolojik dönüşüm masaya yatırılacak
Perakende Teknolojileri Sempozyumu, 11 Ekim’de İstanbul’da düzenlenecek. Türkiye’den 300’ü aşkın üst düzey yönetici ve girişimcinin aynı platformda yer almasını sağlayacak Perakende Teknolojileri Sempozyumu, Vodafone ana sponsorluğunda, Nebim, Obase ve SAP’nin de oturum sponsorluğunda gerçekleştirilecek. Etkinlikte teknolojinin perakende sektöründe yarattığı dönüşüm hakkındaki görüşlerinin yanı sıra sürdürülebilir verimlilik ve gelecek öngörüleri paylaşılacak.