Paslanmaz çelikte artan maliyet pazar kaybettiriyor
Paslanmaz çelik ithalatında yüzde 8’den yüzde 12’ye çıkartılan gümrük vergisi ve artan maliyetler, üreticileri zorluyor. Bazı pazarların, Çin fiyatlarını önlerine koyduğuna işaret eden üreticiler, “Avrupa ile fiyatlarımız kafa kafaya gelmeye başladı, o nedenle rekabette zorlanıyoruz. Maliyet önceden 100 birimse, şimdi 150 birim” diyerek, fiyatlardan dolayı bazı firmaların yüzde 20 pazar kaybedildiğine işaret etti.
Hamide HANGÜL
Bu yıl başında paslanmaz çelik hammadde ithalatında yüzde 8’den yüzde 12’ye çıkartılan gümrük vergisi ve artan maliyetlerin üreticileri zorladığı belirtildi. Ana hammaddesi paslanmaz çelikten mamul fırından ocağa, tencerelerden kahve makinesine, meyve sıkacağından mutfak ve banyo ürünlerine kadar çeşitli ürünleri üreten sanayici ve ihracatçılar, “Fiyatlarımız Avrupa ile kafa kafaya gelmeye, o seviyeye yaklaşıyor.
Bazı pazarlar ‘Çin’deki fiyat bu’ diye önümüze fiyat koyuyor, bu da bizi rekabette zorluyor” diye konuştu. Sakarya’da biraraya geldiğimiz paslanmaz çelik kullanan üreticiler, Posco Assan TST’nin talebi ile başlatılan anti-damping soruşturmasının da sonlandırılması talebinde bulundu.
Ek vergi doğru değil
Sakarya’nın 10 milyar dolarlık ihracat, 4 milyar dolarlık ithalat ile hem ihracat hem de üretim şehri olduğuna dikkat çeken Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Başkanı Akgün Altuğ, “Sakarya üreten bir şehir. Şehrimiz tarım ve sanayi şehri. Amacımız şehrimizin tarımsal üretimine zarar vermeden yüz ölçümünün yüzde 2’lik kısmını sanayileştirmek. Ancak Türkiye’deki mevcut ekonomik şartlar üreticilerimizi zorluyor. Yaşanan enflasyon, döviz kurlarının sabit kalması, aşırı değerli TL sadece Sakaryalı dev firmalarımızı değil, KOBİ’lerimizi de ciddi şekilde etkiliyor.
Bu kadar zorluk yaşanırken, bir de paslanmaz çeliğe ek vergi getirilmesi için başlatılan soruşturma üreticileri daha da zorlayacak. Yüzde 8’den yüzde 12’ye çıkarılan vergiler bu kadar zorlarken yeni bir vergi gelmesi için çalışma yapılmasını doğru bulmuyoruz. Rekabet avantajımızı kaybediyoruz. Sakarya’da binlerce üretici paslanmaz çelik kullanıyor. Sadece süt ürünleri üretim makineleri üreten 100 tane firmamız var. Bunların da ana ham maddesi paslanmaz çelik bu alandaki üreticilerimiz pazarlarını kaybetmeye başladı” dedi.
Pazarın yüzde 20’sini kaybettik
Daha önce de Posco Assan TST ile sorunlar yaşadıklarını hatırlatan Peymak Gıda ve Süt Makineleri Genel Müdürü Şenol Çalışkan, “Bir aile işletmesiyiz. Yüzde 100 ham maddemiz krom. Son vergi artışları bizi çok etkiledi. Ülke olarak tek çıkar yolumuz ihracat. Ancak ihracatta çok ciddi sıkıntılar yaşamaya başladık. Toplam ciromuzun yüzde 75’i ihracattan geliyor. Toplam 25 milyon dolarlık ciromuz var. Ancak artık rakiplerimiz ile rekabet edemez durumdayız. Bir de ek vergi gelirse hiç rekabet edemeyeceğiz. Rakip ülkelerimiz de İtalya ve Almanya gibi gelişmiş ekonomilere sahip ülkeler. Sadece Posco’nun talebiyle getirilen ek vergiler nedeniyle daha şimdiden yüzde 20 pazarımızı kaybettik” dedi.
Ek gümrük vergiler üreticiyi zorluyor
Yaşanan kur baskısı ve yükselen maliyetlerimize ek olarak bir de ek vergilerin üreticileri zorladığını söyleyen Novac Makine Pazarlama Müdürü Müfit Güreş, şunları söyledi: “2 yıl öncesine kadar rakip ülkemiz İtalya’daki üreticilere göre yüzde 35 uygun fiyatlı ürün satardık. Ancak şimdi yüzde 20 daha pahalı konumdayız. Çinli üreticiler de çok güçlendi. Şimdi onlara ek olarak Pakistan ve Hindistan devreye girmeye başladı. Böylesine sorunlar varken, ek vergilerle uğraşıyoruz. Ayrıca bizim ihtiyacımızı Posco karşılayamıyor. İthal ettikleri ürünleri biraz işleyip sunuyorlar. Daha çok işlenmiş ürüne ihtiyacımız var.”
Sıkma makineleri, açma makineleri, soyma makineleri, yıkama ekipmanları üretimi yaptıklarını kaydeden Cancan Genel Müdürü Tunç Özuğurlu, “Bir ek vergi daha bizi çok zor durumda bırakır. Ancak üreticiyi negatif etkiliyorlar. Bu durum kurlarla, asgari ücretle birleşirse kapıya kilit vururuz. Bu sadece bizi değil artık tüketicileri de etkilemeye başladı. İnsanların satın alma gücüne yansıyacak duruma geldik. 40 yılda edinilmiş kazanımlar maalesef kaybedilmek üzere”ifadelerini kullandı.
“Maliyet artarsa küçülmeye gideriz”
Çemsan Genel Müdürü Yalçın Açıldı da, “1985 yılında aile firması olarak kurulduk. Genel makine imalatı yapıyorduk. Gıda konusunda uzmanlaşmaya başladık. Yurtdışında da Türkiye’de de anahtar teslim fabrikalar kuruyoruz. Paslanmaz çelikte yaşanan vergi artışları çok önemli bir boyuta ulaştı. Ham maddeyi alırken maliyet avantajının olması gerekiyor. Ancak bu olmayınca zorlanıyoruz. Burada maliyetler artınca rakiplerin gerisinde kalıyoruz.
Eğer sürdürülemez bir noktaya gelirsek daha konsantre ekiplerle çalışarak küçülme yoluna gidebiliriz. Bu noktadan sonra yapmaya çalışacağımız şey verimliliği daha da artıramaya çalışmak olacak. Başka ülkelerde ihracatçı ve üretici desteklenir. Rakip ülkelerdeki üreticiler uzun vadeli krediler, destekler ve sübvansiyonlar alıyor. Bizim de bunlara ihtiyacımız var. Rakip ülkelerimiz şirketlerini koruyor, üretimlerini koruyor. Destek veriyor. Bizim de böyle olmamız gerekiyor.” diye konuştu.