Türkiye'nin ilk lityum-iyon akü fabrikası kuruluyor
Fabrika, elektrikli otomobiller için önemli bir adım olarak görülürken, büyük bir ithalat kalemini de yerli üretime dönüştürecek.
ANKARA - Yiğit Akü firması, elektrikli araçlarda kullanılacak Türkiye'nin ilk iyon akü fabrikasını Ankara 1. Organize Sanayi Bölgesi'nde kuracak. Firmadan yapılan yazılı açıklamaya göre, 15 milyon dolarlık yatırım, 10 bin 600 metrekarelik alan üzerinde yapılacak. Firmanın Genel Müdürü Hulki Büyükkalender, fabrikada kullanılacak makinelerin değerinin 5 milyon dolar civarında olduğunu belirterek, makinelerin Haziran ayında Türkiye'ye geleceğini kaydetti.
Üretim bandında 30 kişilik bir ekibin görev yapacağını ifade eden Büyükkalender, "2013 yılında 500 bin hücre/yıl olarak üretime başlanacak. 2014 yılı ortalarında ise 1,5 milyon hücre/ yıl kapasiteye ulaşmayı hedefliyoruz" dedi.
Fabrikanın elektrikli binek araçlar, laptoplar, elektrikli bisikletler, elektrikli otobüsler gibi araçlar için pil üreteceğini bildiren Büyükkalender, "Dünyanın otomotiv üssü Türkiye ise, sektör, elektrikli araçlar için değişim ve dönüşümü gerçekleştirmeli. Elektrikli araçlarda akü, geleneksel durumun aksine, aracın en önemli parçası haline geldi. Türkiye'nin geleceğinde çok önemli bir kilometre taşı sayılabilecek bir yatırımı gerçekleştiriyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Elektrikli araçlar için akü fabrikası kurmanın çok önemli bir adım olduğunu belirten Büyükkalender, lityum-iyon batarya üretimi ile yalnız Türkiye'nin değil, Avrupa-Orta Doğu ve Rusya coğrafyasının üretim merkezi olmayı amaçladıklarını ifade etti.
Türkiye'nin cep telefonu bataryaları dahil olmak üzere bütün bataryaları ithat ettiğini hatırlatan Büyükkalender, yatırımın cari açığa olumlu katkı yapacağını kaydetti. Yatırımın "Türkiye'yi pil bağımlılığından kurtaracağını" ileri süren Büyükkalender, sektörün, değişen teknolojiye ayak uydurmasının zorunlu olduğuna dikkati çekti.