Tüketici, kredi kullanmadan araba almıyor

Türkiye’de gerçekleştirilen her 100 yeni araç satışından 58’i kredi kullanılarak yapılırken, fiyat desteği sağlayan kampanyalar satın alma kararının yegane tetikçisi olarak dikkat çekiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

gultekin.jpg

Türk tüketicisi sıfır km otomobil alırken kredi ve kampanyadan vazgeçmiyor. OYDER-Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği adına GfK’nın Nisan-Ekim 2013 tarihleri arasında sıfır otomobil alan toplam bin 768 kişi ile gerçekleştirdiği “Otomobil Alıcıları Takibi Araştırması’nın sonuçları açıklandı. 2013 yılı raporuna göre; firmalar tarafından düzenlenen “kampanyalar” satışları en çok tetikleyen faktör olarak öne çıkarken, otomobil satın alanların yüzde 58’i kredi kullanıyor.

Kredi oranı 58 oldu

Türkiye geneli 52 yetkili satıcıda yapılan araştırmaya göre otomobil alanların yüzde 42’si aracı kredisiz alıyor. Ayrıca kredi alan yüzde 58’lik kısmın yüzde 45.4’ü de aracı aldığı yetkili satıcının önerdiği finans kurumunu kullanıyor. Alıcıların yüzde 21’i mevcut araçlarını takas ederken, takasa girmeyenlerin yüzde 64.4’ü otosunu galericiye satmakta. Otomobil alanların yüzde 82’si oturduğu evin sahibi konumunda iken yüzde 73’ü evli. Alıcıların yüzde 66’sı oto alımını bir yatırım aracı olarak görmüyor. Satın alanların yüzde 41’i ikinci aracını almış olduklarını belirtirken yüzde 73’ü aracı kendisinin kullanacağını belirtmiş durumda. En çok hız endişelendiriyor Tüketicinin satın aldığı otomobili gördüğü mecrada ilk sırayı yüzde 26 ile internet alırken ardından yüzde 24 ile tanıdığının kullandığı araç üçüncü sırada ise yüzde 18 ile trafik geliyor. Alım yapanların yüzde 52’si en çok hız sınırını aşanlardan yüzde 49.6’sı ise kırmızı ışıkta geçenlerden endişeleniyorlar. Tüketicilerin yüzde 63’ü kasko haklarını bilirken yüzde 10.8’i bilmiyor. Ayrıca yüzde 32’si hız sınırını aşmaktan, yüzde 19.2’si yanlış parktan, yüzde 2’si ise alkollü kullanmaktan ceza almış durumda.

İnternet ön plana çıkıyor

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı H.Şükrü Ilısal, müşteriler ile kurulacak iletişimde dijital yöntemlerin öne çıktığını belirterek “Bundan sonra, müşterilerimiz ile kuracağımız iletişim farklılaşacaktır. Bugün tüketici alacağı aracı tespit etme ve araştırma aşamasında büyük oranda internetten faydalanıyor. Bu araştırma sonucunda tüketici kendisini daha iyi bilgilendirebiliyor ve kendisini güvende hissediyor. Böylece tüketici yetkili satıcılara alacağı aracı belirlemek için değil belirlediği aracın fiyatını, rengini, opsiyonlarını veya bulunurluğunu tespit etmek için geliyor” dedi. Ilısal, finansal çözümler yaratmanın müşterinin alım kararını doğrudan etkileyen unsurlardan birisi olduğunu ve finans kuruluşlarının birçok alternatifler oluşturduğunu da belirtti.

Fiyat artışı devam eder

OYDER Başkanı Şükrü Ilısal sektördeki kur baskısı, kredilerdeki düzenleme ve ÖTV'nin artışının 2013'teki 853 bin araç satışını 700 binlere indirmesini öngörüldüğünü belirterek şunları söyledi: "Bu durumda araç fiyatları kademeli olarak artacak ve yıl sonunda araç rakamlarının % 20-30 hatta kura bağlı olarak daha fazla artacağı görülecek. 2014 için beklentim uygun şartlarda hazırlanmış "Hurda Teşvik" uygulamasının devreye alınması. Bu uygulama aynen Almanya'da, İngiltere'de olduğu gibi bir seferlik değil yıllara yayılmış bir politika olarak benimsenmeli. Eski aracını hurdaya veren tüketicinin yeni araç alımına teşvik edilmesi gerçekleşmeli."

Güven artınca araç tüketici lüks seçiyor

Yapılan araştırmaya göre, lüks araç satışlarının en önemli tetikleyicisi güven unsuru olarak dikkat çekiyor. Lüks araç satın alan tüketicilerin tercihleri şu şekilde sıralanmış.

Mevcut işine güven % 26.9
Kampanyalar %26.0
Gelir artışı %21.0
Ekonomiye güven %12.1
Kredi faizleri %12.0

Bu konularda ilginizi çekebilir