TEMSA ilk yarıda ihracatını yüzde 158 artırdı
İhracatını ilk yarıda yüzde 158 artıran TEMSA, iç pazarda ise 980 adetlik satışla yüzde 32 pay elde etti. Genel Müdür Çelik, 'Smart 2020' programıyla akıllı ürünleri akıllı fabrikalarda üreteceklerini vurguladı.
Aysel YÜCEL
Türkiye’de 2016’nın ilk 7 ayında toplam 3 bin 44 otobüs satıldı.TEMSA, 980 adetlik satışla yüzde 32’lik pay elde etti. 19 Ağustos Cuma günü Sabancı Holding’de düzenlenen basın toplantısında konuşan TEMSA Genel Müdürü Dinçer Çelik, “2016 yılına, ürün gamına dahil ettiği yeni otobüslerle adım atan TEMSA, pazardaki lider konumunu devam ettiriyor” dedi.
2016’nın zorlu bir yıl olduğunu ve 2016 yılının ilk 7 ayında 2015’e göre otobüs pazarında yüzde 31 küçülme yaşandığını dile getiren Çelik, seyahat otobüs pazarında ise temmuz sonu itibariyle 801 aracın satıldığını vurguladı. Dinçer Çelik, “Geçen yılın aynı dönemine göre seyahat otobüsü pazarında daralma yüzde 18 civarında oldu. Bu pazarda TEMSA, RD segmentinde 203 adetlik Safir satışıyla yüzde 45; tüm şehirlerarasında ise 85 adetlik Maraton satışıyla birlikte yüzde 36 pazar payı elde etti” dedi. Dinçer Çelik, geçen yıla göre en büyük daralmanın yaşandığı segmentin midibüs olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41 daralan midibüs pazarında, Temmuz 2016 sonu itibarı ile toplam 1655 adetlik satış gerçekleşti. Temmuz sonu itibariyle midibüs pazarında, 491 adet Prestij SX satışı gerçekleştirdik. Midibüs pazarının yüzde 65’ini Prestij’in de bulunduğu 27 - 29 kişilik segment oluşturuyor. Prestij kendi segmentinde yüzde 46 mertebesinde, tüm midibüs segmentinde ise, 89 adet Prestij City aracı ile birlikte yüzde 35 pazar payı elde etti.”
Servis ve kısa mesafede kullanılmak üzere ürettiği Tourmalin aracıyla TEMSA’nın yüzde 43 seviyelerine ulaştığını belirten Çelik, “Burada da temmuz sonu itibariyle gerçekleşen araç satışı 54. TEMSA’nın bu pazarda aldığı pay ise 23 adetlik Tourmalin satışı ile yüzde 43. Buna ilave olarak da TEMSA 87 adet şehiriçi otobüs satışı gerçekleştirdi” dedi.
66 ülkeye ihracat yapıyor
İhracat seviyesini artırdıklarına dikkat çeken Dinçer Çelik sözlerini şöyle sürdürdü: “66 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Bunların içinde 5 binli adetlere ilerlediğimiz Fransa ve 1000’li adetlere doğru ilerlediğimiz ABD var. 2015 yılı ilk 6 aylık ihracatımız 24,3 MUSD iken, 2016 yılı ilk 6 aylık ihracatımız yüzde 158 artışla 62,6 MUSD’ye ulaştı.”
10 bayi ve 81 servis noktası
TEMSA’nın başarısının sırrını çok çalışmak ve çok iyi bir ekibe sahip olmak olarak açıklayan Dinçer Çelik, “Zaman zaman sizlere sahayı iyi dinlediğimize ve sahadan gelen talepleri hızla hayata geçirdiğimize yönelik açıklamalarda bulundum. Evet, TEMSA’nın pazarda geldiği konum da bunu açıkça gösteriyor. Yalnız şu da bir gerçek sahayı iyi dinlemeniz için de, size ulaşın talepleri hayata geçirmeniz için de iyi bir ekibe sahip olmanız şart. TEMSA 1500’ü aşkın işçisi, 170’i aşkın mühendisi ile 30’a yakın satış ekibi, 10 bayi ve 81 servis noktası ile çok iyi bir ekibe sahip. Anlattığım bütün bu rakamlar, üretimden, satışa ve satış sonrasına tüm ekibin katkısıyla hayata geçmiş durumda. TEMSA olarak başarılarımızı daha da büyütmeye ülkemize katma değer sağlamaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Akıllı araçlar kazaları yüzde 25 azaltacak
Dinçer Çelik, toplantıda Smart Mobility programı ile TEMSA’nın geleceğe yönelik vizyonunu ve bu vizyon doğrultusunda oluşturduğu teknoloji programlarını aktardı.Genel Müdür Çelik, TEMSA’nın liderliğini sürdürdüğü otobüs pazarında otobüs üretmekle birlikte akıllı ürünlerini akıllı fabrikalarda, geleceğin ihtiyaçlarına yenilikçi çözümler üreten teknoloji şirketi olma yolunda ilerlediğini vurgulayarak, bu doğrultuda TEMSA’nın vizyonunun; akıllı ulaşım çözümleri üreten, yenilikçi ve girişimci, fark ve değer yaratan teknoloji şirketi olma olarak şekillendiğini iletti. Ulaşımda dijitalleşme döneminin başladığını belirten Çelik, “TEMSA hayata geçirdiği ‘Smart Mobility’ vizyonu ile geliştirdiği teknoloji programlarıyla; emisyon salınımı ‘0’ olan elektrikli araçlar, yakıt tüketimini ve emisyon salınımı yüzde 10 oranında azaltan akıllı araçlar, trafi k sıkışıklığını yüzde 20, trafi k kazalarını yüzde 25 oranında azaltan akıllı trafi k uygulamaları ve çevreye dost akıllı fabrikalar ile Akıllı Ulaşım Sistemleri'nin günümüz ve gelecek ihtiyaçlarına yönelik çözümler geliştiriyor” dedi. Akıllı ürünlerin akıllı fabrikalarda üretilmesini sağlamak amacıyla Smart 2020 programını başlattıklarını ifade eden Dinçer Çelik, “Smart 2020 programının araştırma konu başlıkları; büyük veri, 3D yazıcılar, robotla montaj, akıllı depolama sistemleri, görsel fabrika, akıllı stok ve akıllı cihazlar” diye konuştu.
İnovasyon yarışmasına 5 bin fikir bekliyor
TEMSA İnovasyon ve Ürün Müdürü Mert Umut Özkaynak, Temsa olarak inovasyona çok büyük önem verdiklerini söyleyerek bu nedenle “Geleceğin Ulaşımını Sen Şekillendir” ismiyle açık inovasyon yarışması başlattıklarını söyledi. Yarışmaya başvuruların geçen hafta başladığını ifade eden Özkaynak, her türlü fikre açık olan yarışmada birinciye 15 bin, ikinciye 10 bin ve üçüncüye 5 bin TL ödül vereceklerini kaydetti. Yarışmaya katılmak isteyenlerin http://smartmobility. temsa.com/ linkinden yarışma ile ilgili detaylı bilgilere sahip olabileceklerini ve başvuru yapabileceklerini belirten Özkaynak, son başvuru tarihinin 4 Kasım 2016 olduğunu, 5 bin civarında fikir beklediklerini vurguladı. TEMSA “Geleceğin Ulaşımını Sen Şekillendir” isimli Açık İnovasyon Yarışması ile bu önemli teknolojinin en iyi uygulamasını üretimini ve ürünlerine entegre etmeyi hedefl iyor. Yarışmada sanal gerçeklik fikirleri önemli uzmanlar tarafından değerlendirilecek ve en iyileri TEMSA mühendisleri ile birlikte hayata geçirilecek ve fikir sahipleri ödüllendirilecek.