Süper takip yakıt ve sigorta giderini düşürecek

Telekom’un altyapı ağını modelleyen, Google’ın yol haritalarını hazırlayan Başarsoft, Macar NNG ile birlikte navigasyonlu araçlarda 2 bin 500 liralık indirim sağlayacak düzenlemeyi hazırlarken, araç takip sistemlerini de yeni bir aşamaya taşımak için kol

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Uğur YILMAZ
[email protected]
 
DÜNYA – Başarsoft’un çözüm ortağı dünya navigasyon devi NNG’nin geliştirdiği yazılım ile OBD girişine sahip yeni nesil araçlarda şoförün sürüş tarzı kayıt altına alınarak sigorta maliyetleri ve yakıt sarfiyatında yüzde 30’a kadar tasarruf sağlanabilecek. 
 
Mevcut yazılımlarda yalnızca aracın konumu ve hızı tespit edilebilirken yeni yazılım ile virajlara ne hızla girildiği, geçilen yolun sürat limitlerinin aşılıp aşılmadığı, kırmızı ışıklarda geçilip geçilmediği gibi bilgiler kontrol edilebilecek. Kaydedilen verilere göre sürücüler uyarılacağı için kaza oranlarının düşmesi de bekleniyor. Yazılımın büyük filolara sahip şirketlere önemli avantaj sağlayacağı öngörülüyor.
 
Başarsoft CEO’su Alim Küçükpehlivan ile ortak açıklama yapan NNG CEO’su David Wiernik, sigorta şirketleri ile birlikte yürütülen  500 bin araçlık pilot uygulamanın başladığını kaydederek, yazılımı kullanan şirketlerin otomobil sigorta maliyetlerini yüzde 30 civarında düşürebileceğini kaydetti. Uygulamanın agresif sürüşün önüne geçeceğini belirten Wiernik, trafik durumuna göre rota belirleyen navigasyon ile birlikte yakıt sarfiyatında da yüzde 30’lara kadar tasarruf sağlandığını bildirdi. 
 
"Başarsoft’tan başkası ile çalışamazdık"
 
Navigasyon yazılımı geliştirmek için 2006 yılında kurulan Macaristan merkezli NNG’nin 400 kişilik kadrosunun yüzde 80’ini mühendisler oluşturuyor. Kurulduktan kısa bir süre sonra, navigasyon pazarında dünyanın 3. büyüğü, araç içi sabit navigasyon cihazlarında ise dünyanın en büyük şirketi haline geldiklerini kaydeden Wiernik, "Global pazarlara açılmak için Türkiye’ye geldiğimizde Başarsoft’tan başkası ile çalışamayacağımızı fark ettik. Başka ülkelere doğrudan girdiğimizde yakalanan hızı Başarsoft ile Türkiye’de yakaladık. Türkiye, Almanya’dan sonra en yüksek geliri Türkiye’de elde ettik. Ürettiğiniz yazılım ne kadar iyi olursa olsun, harita doğru çizilmemişse başarı şansınız yok. Başarsoft yerel pazardaki eksiklikleri tam zamanında görüp çözüm üretebiliyor" diye konuştu. 
 
Küçükpehlivan: Önce Türkiye, sonra Avrupa
 
Başarsoft CEO’su Alim Küçükpehlivan ise NNG’nin Türkiye’yi global başarı için ölçek kabul ettiğini, yeni sistemlerin ilk olarak Türkiye’de, daha sonra ise Avrupa Birliği ülkelerinde uygulamaya koyulduğunu kaydetti. Türkiye’de başarılı olan uygulamanın rahatlıkla bütün dünyaya sunulabildiğini söyleyen Küçükpehlivan, NNG’nin Türkiye’de başarılı olan modelin her yerde başarılı olacağını kabul ettiğini dile getirdi.  Dünyada Becker, Clarion, Pioneer, Samsung ve Vodafone gibi birçok önde gelen üreticiye navigasyon yazılımı sağlandığını dile getiren Küçükpehlivan, Türkiye’de ise  Başarsoft işbirliği ile yNext, Navitech, Goldmaster, Digicom, Necvox, Xetex markaları aracılığıyla navigasyon pazarının yaklaşık %70’ine hizmet sağlandığını belirtti.  
 

alim-kucukpehlivan.jpg  Başarsoft CEO’su Alim Küçükpehlivan
 "Türkiye’de navigasyonlu araç fiyatları   düşecek"
 
 Türkiye’ye gelen yüzbinlerce dolarlık araçlarda   dahi sabit navigasyonun çalışmadığını bildiren Başarsoft CEO’su Alim Küçükpehlivan, NNG ile birlikte Türkiye’ye araç ihraç eden markalara giderek Türkçe navigasyonu standart hale getireceklerini kaydetti. Renault, Hyundai gibi firmalarla görüşüldüğünü belirten Küçükpehlivan sözlerini şöyle sürdürdü; "Alt segmenttteki araçlarda sabit navigasyon maliyeti bin 500 liradan başlıyor, üst segmentlerde 6 bin liraya kadar çıkabiliyor. Üreticilerle anlaşarak navigasyon cihazı montajını araç Türkiye limanına girdikten sonra yapacağız. Bu sayede alt segmentte bin lira, üst segmentte ise 2 bin 500 lira fiyat avantajı sağlanacak."
 
 


"Japonlara teknoloji üretiyoruz"
 
NNG CEO’su David Wiernik, diğer firmalar 16 gb alana ihtiyaç duyarken bütün dünyayı 4 gb’a, Türkiye’yi ise 50 mb’a sığdırdıklarını söyledi. Wiernik; "Otomotivde ilk olarak Toyota ile başladık, şimdi 25 üretici ile doğrudan çalışıyoruz. Japonya, Güney Kore gibi ülkelerde üretilen araçlara navigasyon yazılımı sağlıyoruz. Japon pazarı için teknoloji üreten ilk firmayız. Örneğin,  ilk 3D navigasyonu biz ürettik. Çok hızlı çözüm sunduğumuz için tercih ediliyoruz. Müşteri yazılımda değişiklik istediğinde ortalama olarak 2 haftada çözüm sunulur, biz ise 2 saat içinde yazılım hazırlayıp, cihaz prototip ile birlikte talebi karşılıyoruz" diye konuştu.
 
Bu konularda ilginizi çekebilir