Sakarya'ya, Test Merkezi için ana sanayiden destek

Otomotiv sektöründe 100 yıllık bir geçmişe sahip Sakarya'ya, Otomotiv Test Merkezi ve Ar-Ge Tesisi yatırımı için ana üreticilerden de destek geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
 
DÜNYA Gazetesi ile  SATSO'nun birlikte düzenlediği toplantıda bir araya gelen sektör temsilcileri MIRA raporunda da ismi öne çıkan Sakarya'nın aranan kriterlere en uygun kent olduğunu ifade etti.
 
Hasan COŞKUN
 
SAKARYA - Marmara bölgesinin yeni yatırım havzası olarak öne çıkan Sakarya, Test Merkezi yatırımı ile otomotiv sektöründeki gücünü arttırmayı hedefliyor. Türk Standartları Enstitüsü'nün (TSE) 120 milyon euroluk Otomotiv Test Merkezi ve Ar-Ge Tesisi yatırımı ile ilgili olarak Motor Endüstrisi Araştırma Birliği (MIRA) tarafından hazırlanan raporda Sakarya'nın isminin öne çıkması ile başlayan yeni süreç DÜNYA Gazetesi ile  Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (SATSO) birlikte düzenlediği yuvarlak masa toplantısında ele alındı. DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ'ın moderatörlüğünde SATSO'da bir araya gelen otomotiv sektörü temsilcileri,  otomotiv sektöründe 100 yıllık bir geçmişe sahip olan Sakarya'da, Toyota'nın  haziran ayında yeni modelinin üretimine başlayacağını, Başak Traktör'ün ek yatırımla kapasite artırdığını belirterek, 2'nci OSB'de yıl sonunda otomotiv yan sanayi ile ilgili önemli firmaların üretime başlayacağını, otomotiv ihtisas OSB projesinin de gündemde olduğuna dikkat çekti. Sektör temsilcileri Sakarya Üniversite'nin kurmakta olduğu merkezi laboratuvarın da otomotiv sektörüne katkı sağlayacağını vurguladı.
 
Otomotivle şehrimizi bir bütün haline getirmek istiyoruz
 
*SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul:Sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında 18'inci, ihracatta da ilk 10 il arasında bulunan Sakarya, kentte 100 yıllık bir geçmişi olan otomotiv sektöründe de gelişimini sürdürüyor. 1915'lerde savaşlarda kullanılmak üzere  ilk arabalar Sakarya Türkiye Zirai Donatım Kurumu fabrikalarında  üretildi. 100 yıl sonra bugün Toyota fabrikasında sıfır hata ile otomobil üretiliyor. Yan sanayi konusunda Ar-Ge çok önemli. İlimizde altyapısı hazır, hızla büyüyen ve gelişen bir yan sanayimiz var. Yeni ihtisas organize sanayi bölgeleri çalışmalarımız var. Bunlardan biri de Otomotiv İhtisas OSB. Bununla ilgili olarak yönetim kararı aldık. Şu anda yer arayışı içerisindeyiz. Alternatifli en az 3 yer bakacağız. Otomotivle şehrimizi bir bütün haline getirmek istiyoruz. Dolayısıyla Otomotiv Test Merkezi yatırımı için aranan kriterlere en uygun ilin de Sakarya olduğunu biliyoruz. Biz Test Merkezi ile alakalı valiliğimiz ve büyükşehir belediyemizle hemfikiriz. Ayrıca bu konuda hazırladığımız raporu başta başbakanımız olmak üzere ilgili bakanlarımıza ve milletvekillerimize de ulaştırdık. Hep beraber el birliği ile Otomotiv Test Merkezi'ni Sakarya'ya kazandırmak istiyoruz.
 
Acilen otomotiv ihtisas OSB'yi kurmamız gerekiyor
 
SATSO Otomotiv ve Yan Sanayicileri 22.Meslek Komitesi Üyesi Bülent Yazar: Biz otomotiv sanayinin hem problemlerinin çözümü noktasında hem de geleceğini ilgilendiren pek çok konuda çalışma yaptık. Otomotiv çalıştayı bunlardan birisi. Sakarya'ya otomotivle ilgili 2 meslek lisesi kazandırdık 
Sektör kentte hızlı gelişiyor. Türk Traktör bu yılın sonunda Sakarya'da üretime başlayacak. Başak Traktör ek yatırımla kapasite artırıyor. Hendek ilçemizdeki 2'inci OSB'de yıl sonu üretime başlayacak otomotiv yan sanayi ile ilgili önemli firmalar mevcut. Ama bu hızlı gelişimle birlikte bölgede oluşabilecek eksiklikleri giderebilmek için şimdiden tedbirler almak gerekiyor. İlimizde otomotiv sektörünü kümelendirip daha güçlü bir yapıya kavuşturmak için acilen otomotiv ihtisas organize sanayi bölgesini kurmamız gerekiyor. Oda olarak gerek Otomotiv İhtisas OSB ve Otomotiv Test Merkezi'nin ilimizde kurulması noktasında çalışmalarımız devam ediyor.
 
Sakarya büyümeye zorunlu olan bir il
 
[PAGE]
 
Sakarya büyümeye zorunlu olan bir il
 
SATSO Meclis Başkanı Adnan Borazancıoğlu: Bulunduğumuz coğrafya aynı zamanda bir tarım bölgesi ama Cumhuriyetten sonra devlet tarafından sanayileşmenin temellerinin atıldığını görüyoruz. Önce Zirai Donatım ve ardından vagon fabrikası gibi kuruluşlarla başlayan yatırımlar özel sektör yatırımları ile bugün de devam ediyor. Sakarya büyümeye zorunlu olan bir il. Otomotiv sektörü diğer endüstri yatırımlarına göre daha çevreci. Otomotiv sanayi odamız ve şehrimizin öncelikleri ve vizyonu ile de örtüşüyor. Şehrimizin otomotiv sektöründeki hedefleri ve gelişmeleri dikkate alındığında Otomotiv Test Merkezi'nin Sakarya'da olmasını istiyoruz. Bu yatırımın Sakarya'da olması bu bölgeye çok şeyler katacaktır.
 
Üniversitemiz her yönüyle destek verebilecek altyapıya sahiptir
 
Sakarya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Üstel:Otomotivde Sakarya'nın bir geçmişi var ve savunma sanayine doğru kayan bir gelişme de söz konusu. 65 bin lisans ve 7 bin de yüksek lisans öğrencimiz mevcut. Dolayısıyla otomotiv test merkezi kurulduğu zaman bunları çalıştıracak, burada görev alacak mühendis ve teknisyen ihtiyacını  karşılayacak potansiyele sahibiz. SAÜ mühendislik fakültesinde, teknoloji fakültesinde makina mühendisliğinin altında otomotiv mühendisliği bölümümüz de var. Burada 15 hocamız görev yapıyor. Muhtelif laboratuvarımız var. Kurmakta olduğumuz 6 milyon liralık  bir merkezi laboratuvar projesi var. Bunun yaklaşık 1 milyon liralık bir modülü de otomotiv ile ilgili. Bu bağlamda Sakarya Üniversitesi burada kurulacak olan oluşuma lojistik destek verebilecek seviyede. Bu bakımdan kendimizi şanslı görüyoruz. Diğer taraftan üniversite-sanayi işbirliği projesinde üniversitemiz 5 yıldır devam eden proje kapsamında Ford grubuna yazılımlar üretiyor. Bu sene Toyota ile de aynı kapsamda bir proje başlatıldı. Yazılım çalışmalarını yürütüyoruz. Yine 3+1 projesini SATSO ile birlikte yürütüyoruz. Sakarya için bir Test Merkezi gündeme geldiği zaman bununla ilgili gerek bilimsel ve lojistik gerek de teknik eleman olarak  Sakarya Üniversitesi destek verebilecek yeterli altyapıya sahiptir.
 
Bu yatırıma Sakarya lokasyon olarak uygun 
 
[PAGE]
 
Bu yatırıma Sakarya lokasyon olarak uygun 
 
Toyota: Japonya dışında en kaliteli arabalarımız Sakarya'da üretiliyor
 
Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye Genel Müdürü-CEO Orhan Özer:Toyota bu sene içerisinde yeni bir modelin üretimine başlayacak. Haziran ayından itibaren yeni modelimizin üretimi ile birlikte ihracatımız eski hızına ulaşacak. 2013 ihracat hedefimiz 140 bin adet ve 2,5 milyar dolar.  Üretimine haziran ayında başlayacağımız Toyota Corolla modeli 150 milyon euroluk bir yatırım. Bunun için 870 kişi işe alındı. Toyota olarak önümüzdeki süreçte daha farklı modeller ve daha büyük atılımlar için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Sakarya'da Toyota ile yan sanayi alanında çalışanların sayısı 6 bin kişi. Yan sanayi konusunda önümüz çok açık. Yan sanayiye de güveniyoruz. Japonya dışında Toyota'nın en kaliteli arabaları Sakarya'da üretiliyor. Sakarya bölge olarak İstanbul Ankara arasında Türkiye'nin gelişim aksında. Sakarya'nın çok daha fazla gelişeceğine inanıyorum. Sakarya'nın gerek konum ve gerekse insan gücü olarak bunu fazlası ile hak ettiğini düşünüyorum. Her geçen gün yeni yatırımlar yapılıyor. En son gündemde olan Test Merkezi yatırımı konusunda da Sakarya'nın daha avantajlı olduğunu görüyoruz. İlk etapta önemli olan şurası veya burası olmasından ziyade böyle bir yatırımın Türkiye'de olması. Ama Türkiye'de böyle bir yatırım olacaksa Sakarya'nın lokasyon olarak çok uygun bir yer olduğunu düşünüyorum. Zaten bölgede otomotiv açısından bir bilgi birikimi var. Sakarya her yönüyle şanslı ve avantajlı.
 
Tırsan: Otomotiv testi için yılda 350 bin euro harcıyoruz
 
Tırsan Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Yılmaz:2010 ve 2011 verilerine göre ISO 500'de en hızlı yükselen Türk şirketiyiz. Biz türev ürünleri Adapazarı'nda üretip, belirli seviyede Almanya ve Rusya'ya ihraç ediyoruz. 2012'de ihracatımız 91 milyon euro. 2014'te bu rakam 180 milyon euroya çıkacak yani büyümemiz ihracat anlamında da devam ediyor. Biz, Motor Endüstrisi Araştırma Birliği (MIRA) ile oldukça yakın çalışan bir firmayız. Birmingham'da bizim yeni nesil ürünümüz test edildi. Birmingham buraya 3 bin 250 kilometre uzaklıkta. 10'a yakın mühendisimiz Birmingham'da testlerde bizzat bulundu. Test merkezinde neler yapıldığı konusunda ciddi bir bilgi birikimi ve know-how oluşmuş durumda. Diğer taraftan Bursa ve İstanbul'un sanayiye doymuş olmasının yanında Adapazarı'nın gelişen yapısını düşündüğümüzde Sakarya gelecek için çok olumlu şeyler vadediyor. Bu nedenle adres belli. Adapazarı Otomotiv Test Merkezi'ne aday. Tırsan'ın  Ar-Ge merkezinde 83 çalışan var ve son 1 yılda sadece testlere bu işe 350 bin euro ayırmış bir şirketiz. Biz şirket olarak Adapazarı'nın doğru yer olduğuna imza atıyoruz. Bütün yatırımlarımızı Adapazarı'na yapıyoruz. Bizim diğer fabrikalarımız montaj fabrikası. Ar-Ge merkezimizi de büyütüyoruz. Test Merkezi konusunda da tüm desteği vereceğiz. Gelecek yıl bizim yeni ürünlerimiz devreye girecek. Proje takvimimizde önümüzdeki yıllara yönelik planlanmış olan yaklaşık 18 yeni ürün var. Bu durumda geçen yıl yaptığımız harcamanın bir iki katı kadar test ihtiyacımız olacağını söyleyebilirim.
 
Mermerler: Kent  lojistik açıdan vazgeçilmez üstünlüklere sahip 
 
Mermerler Otomotiv Pazarlama Müdürü Serhat Duran:Chery otomobil fabrikası yatırımı için 2007 yılından bu yana birçok bölge ile ilgili araştırmalarımız oldu. Birçok bölgeden ciddi teklifler ve öneriler geldi. Sakarya'da karar verdik ve tam üretim hattının Karasu'da yapılanması ile ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Chery çok yeni bir marka aslında diğer markalara göre kıyaslandığında 2008'in Ocak ayından buyana 8 binin üzerinde satılan ve gelişmekte olan bir marka. Sakarya'nın lojistik açıdan vazgeçilmez bir takım üstünlüklere sahip olduğu tartışılmaz bir gerçek. Özellikle Karasu bölgesinde önümüzdeki yıllarda bitmesi planlanan liman ve demiryolu projesi. Kent Marmara Bölgesi'nde ciddi bir yan sanayi ve yedek parça ağına yakın bir bölgede. Otomotiv üretiminde bölgesel olarak şu anda ciddi bir tecrübeye sahip. Omotiv konusunda sürekli gelişiyor olması, yan sanayi ve yedek parçanın haricinde nitelikli iş gücünün de ciddi bir seviyeye ulaşmış olması gibi faktörler Sakarya'yı vazgeçilmez kılıyor. Test Merkezi ile ilgili yatırımın da gündemde olması Sakarya için çok doğru. Sanayi bölgelerinde bu tür yatırımların gerçekleştirilmesi mutlak surette sanayiyi ileriye taşıyacak ve ilgili sanayi dalı ile yan sanayi dalını da geliştirecek olan yegane donedir.
 
Tüvasaş: Merkezin raylı taşıt ayağını oluşturuyoruz
 
[PAGE]
 
Tüvasaş: Merkezin raylı taşıt ayağını oluşturuyoruz
 
Tüvasaş Genel Müdür Yardımcısı Turgut Köksal:Tüvasaş, yaklaşık bin 500 civarında çalışanı ile yolcu vagonu üreten bir kuruluş. TCDD'nin işlettiği tüm yolcu vagonlarını biz yapıyoruz. 70'li yıllarda Pakistan ile başladığımız vagon ihracatımızı bugün de farklı ülkelerle sürdürüyoruz. Bu sene de Bulgaristan'a 32 milyon euro değerinde 30 vagon ihraç edeceğiz. Önümüzdeki haftalarda teslim edeceğiz. Biz aslında Otomotiv Test Merkezinin raylı taşıt ayağını teşkil ediyoruz. Sakarya otomotiv ve raylı taşıtların üretimi konusunda bir merkez konumuna ulaştı. Lojistik altyapısı gelişmiş. Ayrıca Karasu Limanı önümüzdeki yıllarda hizmete girecek. Karasu bağlantılı yeni demiryolu hattı yapımına başlandı. Dolayısıyla bu bölge oldukça hareketli ve bir o kadar da önemli bir merkez haline geliyor. Sakarya teknik eleman konusunda da ihtiyaçları karşılayabilecek durumda. Şu anda 400 öğrenci Tüvasaş tesislerinde haftanın 3 günü atölyelerimizde ve ofislerimizde staj yapıyor. Dolayısıyla Sakarya mevcut altyapısı itibariyle Otomotiv Test Merkezi yatırımına uygun bir il.
 
GAZ: Rusların testlerini burada yaptırmaları söz konusu olabilir
 
GAZ Ticari Araçlar Satış Sonrası Hizmetler Müdürü Kaan Sangar: Geçen yılın nisan ayında Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde montaj üretime başladık. Şu anda bayileşme aşamasındayız. İlerleyen dönemlerde farklı modellerle yerimizi genişletmeyi planlıyoruz. Temsil ettiğimiz marka Rusya'da senede 600 bin adet üreten bir marka. Neredeyse Türkiye otomotiv pazarının tamamına yakın. İlerleyen dönemlerde yerli oranını artırmayı planlıyoruz. Bu konuda Sakarya iyi. Şu anda montaj üretimi yaptığımız için Test Merkezi bizim için ilk etapta kullanılabilir olmasa da yakın zamanda belki de Ruslar'ın testlerini burada yaptırmaları söz konusu olabilir. Buradaki test merkezine Rusların da sıcak bakacağını ve ilgi göstereceğini düşünüyorum. Bölgemizin otomotiv merkezi olması sebebiyle burada olmaktan memnunuz ve burada gelişmeye yönelik planlarımızı da sürdürüyoruz. Önümüzdeki süreçlerde Sakarya'da  üretim de düşünülüyor. Ama şu anda model sayımızı artırmayı ve yerlileştirme oranımızı artırmayı planlıyoruz.
 
MIRA raporu da Sakarya'yı işaret ediyor 
 
Otomotiv sektöründe araç testleri konusunda otorite kabul edilen Motor Endüstrisi Araştırma Birliği (MIRA) tarafından Sakarya, Antalya ve Bursa'da yapılan teknik analiz sonrası hazırlanan rapora göre Antalya' da bulunan arazi boyutlar açısından yeterli ancak söz konusu arazi THK tarafından halen kullanılıyor ve ayrıca otomotiv sanayi kuruluşlarına da yakın değil. Bursa' da bulunan arazi ise otomotiv sanayi kuruluşlarının bir kısmına kısmen yakın ve arazi boyutları açısından sınırlamalar bulunuyor. Sakarya' da bulunan arazi ise boyutlar, eğim, iklim, rüzgar ve konum bakımından ideal özelliklere sahip. Raporda, Sakarya'nın Otomotiv Test Merkezi için; otomotiv sanayi kuruluşlarına yakınlığı, lojistik imkânları ve insan kaynakları ile Antalya ve Bursa'ya göre çok daha avantajlı durumda.