Renault'nun para makinesi: Duster
Ne Megane, ne Clio, ne de Espace. Aslında sene başından bu yana Renault'un en fazla sattığı model, aslında bir Renault değil; ortağı Dacia tarafından üretilen Duster.
Didem Eryar ÜNLÜ
Ne Megane, ne Clio, ne de Espace. Aslında sene başından bu yana Renault'un en fazla sattığı model, aslında bir Renault değil; ortağı Dacia tarafından üretilen Duster.
2013 yılı başından bu yana, grubunun SUV modeli Duster'ın satışları yüzde 59 oranında artış kaydetti. Renault, Duster'ın bu başarısı sayesinde, uluslararası piyasalardaki varlığını önemli ölçüde güçlendirdi.
Duster'ın performansı oldukça farklı. Renault'nun düşük fiyatlı 4x4'ü ilk günden bu yana çok sayıda insanın tercih ettiği bir model oldu. 2013 yılının ilk beş ayında, 155 bin Duster satışı gerçekleşti. Aynı dönemdeki Clio 4 satışı ise 133 bin oldu.
Duster'ın yıllık satışının 360 bine ulaşacağı ve Renault'nun toplam cirosuna tek başına 500 milyon euro katkı sağlayacağı tahmin ediliyor.
Duster'ı üreten ve Avrupa'da satan Dacia, yüzde yüz Renault grubuna ait. Hindistan, Rusya, Brezilya gibi gelişmekte olan ülkelerde, Duster, Renault markası altında satılıyor. Dolayısıyla, dünyada satılan her dört Duster'ın üçünde Renault logosu bulunuyor.
Les Echos gazetesi Duster'ın başarısının nedenleri masaya yatırıyor:
Başarılı performans nasıl açıklanmalı?
Duster 2010 yılında piyasaya sürüldü. Yani doğru zamanda, doğru ürün! Öncelikli olarak, mükemmel bir fiyat-kalite dengesine sahip. Temel özelliklere sahip ve oldukça sağlam bir 4x4'ü 13 bin euroya satın alabiliyorsunuz.
Kriz sürecinde olan batı ekonomileri için, Duster gerçekten çok iyi bir ürün. Çok büyük bir para ödemeden 4x4'e sahip olmak isteyenler için, çok iyi bir fırsat.
Duster, otomobil satın alma gücüne yeni ulaşan ve çok fazla para harcamak istemeyen bir toplumun ihtiyaçlarına cevap veren bir model olma özelliğine sahip.
Hindistan ve Brezilya'da ilk otomobilini satın alanlar, hem bu otomobilin fonksiyonel olmasını istiyorlar, hem de güzel görünmesini. Duster da işte bu talebi son derece başarılı bir şekilde karşılıyor.
Ucuz otomobil satmak Renault için iyi mi?
Avrupa'nın zor günler yaşadığı bir dönemde, Duster ve "Entry" adı verilen modeller, Renault için bir tür altın yumurtlayan tavuk olarak nitelendirilebilir. Bunun başlıca nedeni, "Entry" gamında yer alan Duster, Logan, Lodgy, Dokker ve Sandero'nun geliştirmesi daha bazit modeller olması. Bu otomobiller geliştirilirken, diğer modeller için tasarlanan parçalar kullanılıyor. Parçalar paylaştırılıyor ve önemli ölçüde tasarruf sağlanıyor. Bunun sonucunda, otomobiller ucuza satılsa da, kar marjı oldukça yüksek oluyor. Duster ise, grubun en karlı otomobili.
[PAGE]
Grubun en önemli ikinci ayağı
Her ne kadar "Entry" gamı, Renault'yu kurtaracak düzeyde olmasa da, grubun ikinci önemli ayağına dönüşmüş durumda. Bu sene düşük fiyatlı otomobil satışlarının bir milyon adede ulaşması bekleniyor. Bu rakam, Renault'nun satış hacminin yüzde 40'ını temsil ediyor. Kar açısından ise daha büyük bir bölümünü.
Otomobil sektöründe yaşanan en büyük zorluk, müşterinin kazanılması. İlk kez gelen müşteriyi etkileyebilmek çok önemli. Renault, ucuz otomobilleri ile önemli ve güçlü bir kitle etkileme silahı bulmuş durumda. Bu sayede rekmlam yapma; indirim yapma gibi yollara başvurması gerekmiyor. Öte yandan, bugün Sandero veya Duster sattığı müşterilerine, yarın daha pahalı bir otomobil satma şansı da yakalamış oluyor.
Eylülde yeni model geliyor
Duster'ın bu başarısı Renault'nun uluslararası piyasalardaki varlığını önemli ölçüde güçlendirdi. Duster'ın satışlarının yüzde 75'i Avrupa dışında gerçekleşti. Renault Ticaret Direktörü Jerome Stoll, "Duster iyi bir fetih aracı. Duster sayesinde daha önce çekingen davrandığımız çok sayıda pazara girmiş olduk" diyor. Rusya, Hindistan, Brezilya ve Arjantin'in yanı sıra, Duster'ın satıldığı pazarlar arasında Afrika da yer alıyor. Grup, Çin pazarına girmeyi ise şu an için düşünmüyor. Bu arada Eylül ayında Frankfurt'ta düzenlenecek fuarda Duster'ın yeni modeli tanıtılacak.
[PAGE]
Hedef 1 milyon adet satış
2013 yılının başından bu yana, Entry gamında yer modellerin Renault satışlarının yüzde 40'ını temsil ettiğini söyleyen Stoll, sene sonuna kadar 1 milyon otobil satışına ulaşmanın mümkün olduğunu ifade ediyor.
Renault, sonunda Çin'e giriyor
Renault-Nissan CEO'u Carlos Ghosn, bir süre önce yaptığı açıklamada, tüm güçleri ile Çin pazarına odaklanacaklarını; verimlilik ve karlılık açısından Çin'in Renault için çok önemli olduğunu kaydetti.
Renault, Çin'de endüstriyel yatırımı olmayan tek büyük otomobil üreticisi konumunda. Grup, bu gecikmeyi sona erdirmek amacıyla, Temmuz ayında bir anlaşma imzalamaya hazırlanıyor. Les Echos gazetesine göre şirket 25 temmuz tarihinde, devlete ait Dongfeng ile bir anlaşma imzalayarak, ülkede fabrika kuracak. Fabrikanın başlangıçtaki üretim kapasitesi yılda 150 bin otomobil olacak. Bu arada Dongfeng hem Nissan'ın hem de PSA'nın ortağı konumunda.
Renault 2016 yılından itibaren bu fabrikada 4x4 Koleos'un yerini alacak yeni bir model üretmeyi planlıyor. Aynı zamanda Çin'e özel "Espace" türü modeller de burada üretilecek.
Renault, Çin dışında tüm Asya'da varlığını artırmayı hedefliyor. Hindistan pazarında payını artıran grup, Endonezya'da da fabrika kurmayı planlıyor.
Grubun 2012-2016 yılları arasında Asya-Pasifik için öngördüğü otomobil satışı sayısı 500 bin.
Nissan'ın Asya'da son derece başarılı bir performans sergilemesine rağmen, Renault'nun bölgede olmaması bugüne kadar bir çok eleştiriye neden oldu. Renault ise bu eleştirileri, "Cephe sayısını artıramamakla" açıkladı. Renault'nun öncelikli hedefleri Brezilya'da işleri yoluna koymak, Rusya, Hindistan ve Fas'ta güçlü bir yere sahip olmaktı. Bugün ise Çinli tüketicilerin Renault modellerine ilgisinin arttığı izleniyor.
[PAGE]
Modüler otomobil platformları ile model sayısı artacak
Modüler otomobil platformları, otomobil endüstrisinin en önemli unsurlarından biri oldu.
Arabalar.gen.tr'de yer alan habere göre, Renault ve iş ortağı Nissan da bir süre önce, Common Module Family (Ortak Modül Ailesi) projesini "iki şirketin daha fazla ortak ürününü, ortak bileşenler kullanarak üretme" amacıyla kurduklarını açıkladılar.
Bir platform olmayan CMF, Reanult ve Nissan'ın birden fazla platform üreteceği bir yapı olacak. Yatay segmentte yer alacak CMF platformu, Renault ve Nissan'ın belirttiğine göre sektörler arası bir konsept olacak. Platform, birden fazla model için kullanılabilecek. CMF modüler platformunun hangi modellerde kullanılacağı; motor, kokpit, ön ve arka gövde altları ile elektrik aksamının modüler platform uyumluluğu göz önünde bulundurularak belirlenecek.
Renault ve Nissan, 2013 ve 2020 yılları arasında CMF dahilindeki platformlar ile sundukları model sayısını arttırmayı öngörüyor. CMF ailesine mensup bir platform ile üretilecek ilk konseptin kompakt ve büyük segmentten olması, diğer segmentlerde ise daha sonra kullanılması düşünülüyor. CMF kullanılarak 2020 yılına kadar Renault'un 11 Nissan'ın 3 yeni model üretmesi beklenirken, iki şirket yılda 1.6 milyon otomobil üretecek.
CMF kullanılarak üretilecek ilk otomobili 2013 yılının son aylarında satışa sunacak olan Nissan, Qashqai ve X-Trail modellerinde bu platformu kullanacak. Renault ise Espace, Scenic ve Laguna modellerinde kullanacağı CMF'li otomobilleri 2014 yılında satışa sunacak.
2020 yılı itibari ile CMF modüler platformunu kullanan otomobiller 5 kıtaya ve 10'dan fazla ülkeye yayılmış olacak.