"Kredi faizleri otomobil satışlarını negatif etkiledi"

Kredi faizlerinin artmasıyla oluşan maliyet baskısının otomotiv satışlarını negatif etkileyeceğini vurgulayan Tofaş CEO’su Kamil Başaran, iç kaynakları üst boyuta çekmenin araştırmasına geçilmesi gerektiğini savundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA - Otokoç Otomotiv’in bünyesinde bulunan Birmot’un Bursa’daki ikinci tesisi Birmot Nilüfer’in resmi açılışı, Otokoç Otomotiv Genel Müdürü Görgün Özdemir, Birmot Genel Müdür Yardımcısı Uğur Sakarya, Tofaş CEO’su Kamil Başaran ve üst düzey yöneticilerin katılımıyla gerçekleşti. Açılış töreninde konuşan Tofaş CEO’su Kamil Başaran, yıla mütevazi rakamlarla başladıklarını ancak ekonominin her türlü dalgaya karşı gösterdiği dirençle pazarın sürekli büyüme gösterdiğini kaydetti. Ağustos ayında yıl tatili ve Ramazan dolayısıyla pazarda düşüş beklediklerini ifade eden Başaran, “Ancak muhteşem rakamlar çıktı. Eylül ayında yavaş yavaş kredi faizlerinin artmasıyla beraber maliyet artışları da kendini göstermeye başladı. Eylül ayı sanki pazarın biraz daha çıkışının az olacağı bir ay gibi geliyor bana. Ama unutmayalım ki 2011 senesi muhteşem bir yıldı. Bu senenin binek aracı otomobil satışlarının 2011 seviyesine geldiğini görüyoruz. Maalesef hafif ticari araçta pazarda küçülme var. Özellikle bizim lider olduğumuz Linea’yla beraber binek araçlardaki satışlarımız çok iyi. Belki yılların rekorunu Linea ile kırmış olacağız” dedi. 

“Sağlıklı bir 2014 beklentisi içerisindeyiz”
İthal araç pazarının yüzde 80’e ulaştığını vurgulayan Kamil Başaran, dış ticaret açığının da kritik boyutlara geldiği bir ortamda tekrar iç kaynakları üst boyuta çekmenin araştırmasına geçilmesi gerektiğini savundu. Yılsonunu tahminlerini kamyon satışları hariç 800-820 bin civarında öngördüklerini kaydeden Başaran, “Ama unutmayalım ki bu maliyet artışları satışlara yılsonu itibariyle bir miktar negatif etki verebilir. Dolayısıyla satışlar trendi aşağı doğru olabilir. 2014 senesinde de yine mantıklı, gerçekleştirilebilecek, iç pazarın mümkün olduğu kadar yerli üretimle beraber katma değer yaratacak bir ortamda başlayacağı varsayımındayız. Bu şekilde de sağlıklı bir 2014 beklentisi içerisindeyiz” diye konuştu. Son 10 yılda ülke ekonomisine 3,5 milyar dolar artı değer bıraktıklarına vurgu yapan Kamil Başaran, hurda teşviki ile ilgili de 2014 yılında adım atılması beklentisi içerisinde olduklarını aktardı. 

“% 18’lik pazar payı ile Bursa’da lider olduk”
Tofaş CEO’su Kamil Başaran, Anadolu arabalarının ilk tekerleklerinin Bursa’dan çıktığını vurgulayarak Bursa’da geçtiğimiz yıl otomobil ve hafif ticari araç olmak üzere 30 bin adede yakın araç satışı gerçekleştiğini söyledi. Başaran şunları söyledi; “Biz bu dönemde Fiat markamızla, otomobilde yüzde 11, hafif ticari araçta yüzde 32 ve toplamda yüzde 18’lik pazar payı ile Bursa’da lider olduk. Türkiye ortalamasının ise yüzde 30 üzerinde bir performansa ulaşarak farkımızı ortaya koyduk. 2013’ün ilk yarısındaki rakamlara göre, Bursa’daki liderliğimizi açık ara sürdürüyoruz.” 

“Avrupa ile Amerika’daki mega bayilerle yarışıyoruz”
Açılışta söz alan Otokoç Otomotiv Genel Müdürü Görgün Özdemir de perakende sektöründe, Birmot ve Otokoç, araç kiralama sektöründe ise Avis ve Budget markasıyla 32 ilde, toplam 138 noktada hizmet verdiklerini söyledi. Otomotiv perakendeciliğinde, Türkiye’de yüzde 8,5 pazar payı ve araç kiralamada 25 bin adetlik filo ile bu yılsonunda 3,3 milyar TL ciro ile 570 milyar TL yatırım gerçekleştireceklerini belirten Özdemir, “Otokoç Otomotiv’in yarattığı büyüklüğün Türkiye’de emsali yok ve bu yapı Avrupa ile Amerika’daki mega bayilerle yarışır halde. Birmot olarak da Fiat markasıyla, Bursa’da satılan her 10 araçtan birinin satışını gerçekleştiriyoruz. Bursa’daki ikinci tesisimiz olan Birmot Nilüfer ile Fiat markasına daha fazla değer katmaya devam edeceğiz” diye konuştu. 

Birmot’un tesis sayısı 18’e çıktı
Birmot Genel Müdür Yardımcısı Uğur Sakarya ise Birmot Nilüfer ile birlikte tesis sayısını 18’e çıkardıklarını belirtti. Sakarya şunları söyledi; “Birmot Nilüfer, son iki yılda açtığımız 5’inci tesis. Yeni tesislerimizin de katkılarıyla bu yıl ciddi bir büyüme göstererek Fiat markasının satışlarının yüzde 30’dan fazlasını; Alfa Romeo, Lancia ve Jeep markalarının satışlarının ise yüzde 50’sini gerçekleştirdik. 1972 yılından beri hizmet verdiğimiz ve Fiat markasını yıllardır açık ara pazar lideri tuttuğumuz Bursa’da, Birmot Bursa şubemiz ilk 8 ay satışlarında toplam 1.220 adet perakende ve KOBİ satışı ile tüm Tofaş bayileri içinde Türkiye birinciliğine yükseldi. 1,5 milyon TL’lik tesis ve ekipman yatırımı yaparak hizmete açtığımız bu modern tesisimiz, 3 bin 500 metrekare servis alanına sahip. Potansiyeline inandığımız Bursa’nın bu gelişen bölgesinde faaliyete geçirdiğimiz Birmot Nilüfer şubesi ile performansımızın artarak devam edeceğine inanıyorum.” 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir