ÖTV'de reformun ikinci adımı motorlu taşıtlar için geliyor
Bakan Şimşek, ilk adımı akaryakıt sektörü için atılan ÖTV düzenlemesinin, ikinci kısmının da hazır olduğunu belirterek, otomotiv sektöründeki yeni vergi düzenlemelerinin sinyalini yaktı
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ilk adımı akaryakıt sektörü için atılan ÖTV düzenlemesinin, ikinci kısmının da hazır olduğunu belirterek, "Yılda yaklaşık 12,5 milyar lira ÖTV geliri elde edilen motorlu taşıtlarla ilgili mevzuattaki dağınık yapı toparlanacak ve gri alanlar giderilecek" dedi.
Şimşek, vergi gelirleri içinde önemli yere sahip olan ÖTV alanında yaptıkları düzenlemeye ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı. Gerek vergi geliri gerekse de milyonlarca kişiyi ilgilendirmesi açısından büyük öneme sahip bu alanda dağınık yapının giderilmesine büyük önem verdiklerinin altını çizen Şimşek, konuyla ilgili ilk adımı geçen aylarda akaryakıt sektörü için attıklarını hatırlattı.
ÖTV ile ilgili çalışmanın 4 aşamalı olduğunu belirten Şimşek, ikinci kısmın da hazır hale geldiğini ifade etti.
Akaryakıt sektörünün ardından, şimdi de otomobil, otobüs, kamyon, kamyonet, motosiklet, iş makineleri, hava araçları ve gemiler gibi geniş bir yelpazedeki motorlu taşıtlar alanına el attıklarını anlatan Şimşek, "Yılda yaklaşık 12,5 milyar lira ÖTV geliri elde edilen motorlu taşıtlarla ilgili mevzuattaki dağınık yapı toparlanacak ve gri alanlar giderilecek. Bu sayede mevzuat, herkes tarafından kolayca anlaşılır hale gelecek. Düzenlemeyi önümüzdeki günlerde Başbakanlığa göndereceğiz" diye konuştu.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, büyük ölçüde otomotiv sektörünü ilgilendiren bu düzenlemenin ardından sıranın alkol, sigara ve ÖTV'ye tabi diğer ürünlere geleceğini kaydetti.
'Malul ve engellilerin ÖTV'siz taşıt alımına ilişkin istisnalar gözden geçirildi'
Yeni tebliğ ile malul ve engellilere yönelik hali hazırda yürürlükte olan ÖTV istisna düzenlemesine ilişkin ikincil mevzuatın gözden geçirildiğini bildiren Şimşek, bu sayede uygulamadaki tereddütlü alanlar ile yanlış uygulamalara son verileceğini kaydetti. Şimşek, böylece malul ve engellilerin sosyal hayata katılımlarını kolaylaştırıcı mahiyetteki istisna düzenlemesinin daha anlaşılır hale geleceğini ifade etti.
'Gereksiz bürokrasiden vazgeçildi'
Düzenlemenin hayata geçmesinin ardından, gereksiz bürokrasiden vazgeçileceğini belirten Şimşek, şöyle konuştu:
"Uzun yıllardır Bakanlığın teknoloji altyapısına büyük yatırım yapıyoruz. Bu sayede bir çok uygulamayı elektronik alana taşıdık ve hem verimliliği artırdık hem de kayıp kaçağı minimum düzeye indirdik. Bu altyapıyı şimdi ÖTV'de de kullanacağız. Takip ve kontrol amaçlı mükelleflerden istenen bazı veriler, teknoloji alanında yapılan yatırımlar sayesinde Bakanlığımız veri ambarından temin edilecek. Böylece hem mükelleflerimizi hem de Bakanlık çalışanlarımızı gereksiz işlem yoğunluğundan kurtaracağız."
'Vergide kayıp ve kaçağa tahammülümüz yok'
Yaptıkları yeni çalışmalarda, mutlaka 78 milyon vatandaşın hakkını, hukukunu korumayı amaçladıklarının altını çizen Şimşek, bu nedenle hangi alanda olursa olsun vergide kayıp ve kaçağa tahammüllerinin olmadığını söyledi. Bakan Şimşek, motorlu taşıtlara ilişkin yeni ÖTV düzenlemesinde de bu konuya büyük önem verdiklerini vurgulayarak, "Taşıt tesliminde düşük matrah beyanı ve matrah aşındırmasından kaynaklı vergi kayıp ve kaçağını engellemek için ÖTV matrahının tespiti hususunda tereddütlü alanları netleştirdik. Bu sayede taşıt alımlarında yaşanan vergi kayıplarının önüne geçilecek" dedi.
'Soru işaretleri giderildi'
Yeni düzenlemeyle milyonlarca kişiyi ilgilendiren konularda soru işaretlerinin giderildiğini anlatan Şimşek, bir taşıtın ÖTV'ye tabi olması veya olmamasından ne anlaşılması gerektiği, malların (II) sayılı liste kapsamında olup olmadığının nasıl anlaşılacağı ve ihracat istisnasına ilişkin ÖTV ödenerek satın alınan taşıtların herhangi bir işlem görmeden, olduğu gibi ihracı halinde ÖTV iadesi alınabileceği gibi hususların netleştirildiğini bildirdi.
'Herhangi bir vergi artışı veya azalışı yok'
Bu çalışmanın, tamamen mevzuattaki dağınık yapıyı toparlamak, gri alanları gidermek ve anlaşılır hale getirmek için yapıldığını dile getiren Şimşek, sözlerini şöyle tamamladı:
"Yapılan düzenlemeyle herhangi bir vergi artışı, azalışı veya herhangi bir istisnanın kaldırılması söz konusu değil. Farklı düzenlemelerin içinde yer alan istisna uygulamaları ise söz konusu tek tebliğde, daha detaylı ve anlaşılır şekilde toplanacak. Örneğin; diplomatik, petrol arama, malul ve engellilere yönelik istisnaların şartları, bunlardan yararlanabilecekler ve yapılacak işlemler netleştirilecek. Bu tebliğle birlikte 13 yıldır yürürlükte olan ÖTV konusunda yeni bir dönem başlayacak. İlgililerin konuyu anlamak için onlarca farklı mevzuata bakmasına gerek gerek kalmayacak ve vatandaşın işi kolaylaşacak."