Otomotiv yan sanayi Rusya'da yeniden gaza bastı
Rusya iç pazarındaki hareketlenme, Türk otomotiv yan sanayisini de harekete geçirdi. Temmuzda ülkeye ihracat yüzde 73 artarken, firmaların iş hacmi de artış gösterdi. Rus hükümetinin yabancı tedarikçileri yurt içinde üretim yapmaya teşvik etmesi sektör için önemli fırsat kapısı oldu.
Esra ÖZARFAT
Rusya pazarı yeniden otomotivcilerin radarına girdi. Yan sanayi ihracatında temmuz ayında yüzde 73 artış kaydeden otomotivciler, firma bazında da yüzde 70'lere varan iş hacmi artışları yaşıyor. Gerek Rusya iç pazarındaki hareketlilik, gerekse son zamanlarda Türk ve Rus üreticiler arasında yapılan anlaşmalar Rusya için yeniden bahar havası estirmeye başladı. Son olarak Rusya Moskova'da düzenlenen MIMS Automechanika fuarına milli katılım sağlayan yan sanayiciler, Rusya'dan mutlu döndü.
Öte yandan 46 Türk otomotiv yan sanayi firması, Başkent Moskova'da 21-24 Ağustos tarihleri arasında düzenlenen, 41 ülkeden bin 324 katılımcı firmanın yer aldığı ve toplamda 42 bin metrekare alanda kurulu MIMS Automechanika Moskova yan sanayi fuarına milli katılım sağladı. Türk otomotivciler burada otomotiv yedek parçaları, havalı fren ve debriyaj sistemleri, motor parçaları, araç filtreleri gibi yeni ürünlerini sergiledi.
Rusya yabancı tedarikçileri ülkesinde üretime teşvik ediyor
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu, temmuz ayında Rusya'ya otomotiv yan sanayi ihracatını yüzde 74 artırdıklarına dikkat çekti. Sabuncu; "Rusya'da faaliyet gösteren ana sanayiler, Türk yan sanayi firmalarının yakından tanıdığı firmalar. İşletmelerimiz, Rus otomotiv ana sanayinin kalite, servis konularında beklentilerini rahatlıkla karşılayacak gelişmiş teknoloji ve insan kaynağına sahip. Bu da bizi pazarın en güçlü tedarikçilerinden biri yapıyor. Türkiye, aynı zamanda Rusya pazarında otomotiv yatırımları olan bir ülke" dedi.
Sabuncu, Türk otomotiv sektörünün Rusya'ya ihracatının temmuz ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 113 ihracat artışı kaydettiğini hatırlattı. Öte yandan Rus hükümetinin yabancı tedarikçileri yurtiçinde üretim yapmaya teşvik etmek için çeşitli kolaylıklar sağladığına da dikkat çeken Sabuncu, "Rus hükümeti ayrıca uluslararası kalite standartlarında üretim yapan yan sanayinin gelişmesini istiyor. Tüm bunlar kalitesini kanıtlayan Türk otomotiv yan sanayi için önemli fırsat kapısı aralıyor" değerlendirmesinde bulundu.
Coşkunöz Rusya'da 2018'de üretime başlayacak
Coşkunöz Alabuga ve Rusya'nın en büyük çelik üreticilerinden biri olan OJSC MMK şirketler grubu ortaklığında geçen yıl aralık ayında temeli atılan Çelik Servis Merkezi'nin inşaatı devam ediyor. Yılda 60 bin ton üretim kapasitesi ile Sez Alabuga Serbest Bölgesi'nde 2018 yılının ilk çeyreğinde faaliyete girmesi planlanan merkez, otomobil üreticilerinin kaporta parçaları için rulo sac açınım kesimi hizmetini veren bölgedeki ilk firma olacak.
Rusya iç pazarı da hareketlendi
Temmuz ayında Rusya'da 6 bin 700 kamyon satışı yapıldı. Bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 40.9 artış yaşanırken, yüzde 33 payla KAMAZ liderliğini sürdürdü. Yılın ilk 7 ayında Rusya kamyon pazarında 32 bin 800 adetlik satış ve yıllık yüzde 43.8'lik yükseliş kaydedildi. Rusya'da hafif ticari araç pazarı da temmuz ayında 8 bin 200 adetlik satışla yıllık yüzde 8.8'lik büyüme yakaladı. Yüzde 46'lık payla GAZ, pazar liderliğini korudu. Rusya hafif ticari araç pazarı yılın ilk 7 ayında 58 bin 400 adetlik satışla yıllık yüzde 22.4'lük büyüme kaydetti.
İlişkiler imzalarla güçleniyor
Rusya'nın en büyük ticari araç üreticilerinden GAZ grubunun, 2012'de GAZel-Bussiness, 2014'te ise Gazelle Next araçlarının montajına devam ettiği Sakarya'daki fabrikasında şimdi de Gazelle Next araçlarının yelpazesini minibüs ve panelvan modelleriyle genişlettiği açıklandı. Gaz grubundan yapılan açıklamada, "Yeni modeller Gazelle Next'in daha önceki modellerine eklenecek ve GAZ otomobillerinin Türkiye pazarındaki yelpazesinin genişlemesini sağlayacak. 4 ana model bazında çeşitli iş türleri için 200'ün üzerinde araç modifikasyonu üretilecek" denildi. Rus otomotiv şirketi Kamaz ve otomotiv sanayi parçaları üreten Tirsan Kardan firması Uluslararası İzmir Fuarı'nda, Rusya'da kardan milleri üretmek için ortak işletmenin kurulmasını öngören bir niyet protokolü imzaladı. Tiryakiler Şirketler Grubu bünyesindeki Tirsan Kardan, 2011 yılından bu yana Rusya'da üretim yapıyor.
Rusya ile geçmişte olan ilişkiler
Rusya ile ilgili sorunlar, 2014 yılında Ukrayna ile Rusya arasında çatışmaya dönüşen süreç sonucunda batı ülkelerinin Rusya'ya, Rusya'nın da misilleme olarak batı ülkelerine ambargo uygulamaya başlaması ile birlikte ortaya çıktı. Petrol fiyatlarının düşmesi, rublenin hızla değer kaybetmesi Rusya ekonomisini zora sokarken, bunun sonucunda Rusya iç pazarı hemen hemen tüm sektörlerde daralma göstermişti. Rusya ekonomisinin 2014 yılından bu yana içinde bulunduğu kriz, Rusya'ya yönelik ihracattaki düşüşünün de temel nedeni olmuştu. Bunun neticesinde 2013 yılında 1 milyar doların üzerine çıkan Türkiye'nin Rusya'ya yönelik otomotiv ihracatı 2015 yılında 280 milyon dolara, 2016 yılında ise 237 milyon dolara geriledi.
Rusya öncelikli hedef pazar
Seger Satış ve Pazarlama Müdürü Cüneyt Coşkun: Rusya pazarı öncelikli hedefl erimiz arasında yer alıyor. Rusya'da hem OEM tarafında hem de after market tarafında Seger için yakalayabileceğimiz fırsatlar olduğuna inanıyoruz. Bu amaçla uzun zamandır çalışmalarını sürdürdüğümüz Rusya satış ofisimizi açtık. May Fren Sistemleri Genel Müdürü Taner Yılmaz: Rusya pazarı bizim için önemli bir pazar. Bu yıl yüzde 70'e yakın bir büyüme bekliyoruz. Şu anda mallarımız oradaki tedarikçilerimiz tarafından sorunsuz bir şekilde sevk ediliyor. Rusya, 2017'de en fazla büyüme gerçekleştireceğimiz pazar olacak.