Otomotiv sektörü, tasarım yarışmasıyla örnek olacak

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Ömer Burhanoğlu, düzenledikleri tasarım yarışmasıyla diğer sektörlere örnek olmak istediklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Taylan BÜYÜKŞAHİN
 
İSTANBUL - Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından, Ekonomi Bakanlığı desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinatörlüğünde ‘Türkiye Otomotiv Sektöründe 2.Ar-Ge Proje Pazarı ve 2. Otomotiv Tasarım Yarışması’ düzenleniyor. İnovasyon olmadan 2023 hedeflerine ulaşmanın zor olduğunu ifade eden OİB Başkan Yardımcısı Ömer Burhanoğlu, bu yarışmayla inovatif çalışmaları desteklemek, Ar-Ge ve tasarıma olan ilgiyi artırmak istediklerini belirtti.

Türkiye’de inovasyon farkındalığını yaratmak istediklerini dile getiren Burhanoğlu, "Endüstrilere ‘Ar-Ge yatırımları yapacaksınız, tasarım yapacaksınız, bunları sunabilecek test laboratuarlarınız olacak, bunun pazarıyla ilgili de faaliyetleriniz olacak, tüm bunları yaptığınızda da markanız olacak’ dememiz lazım" şeklinde konuştu.
 
Açılan Ar-Ge merkezlerinin sayısının 69 olduğunu dile getiren Burhanoğlu, bunların 59 tanesinin otomotiv sanayisinde yer aldığını vurguladı. Otomotiv sanayisinin diğer sektörler açısından bir örnek olduğunun altını çizen Burhanoğlu, "Biz sektör olarak iyi şeyler ortaya sunarsak, diğer sektörler de bizi örnek alır. Fiyatla rekabet edecekseniz, her zaman sizden daha ucuza üretim yapan yerler vardır. Bizim hedefimiz artık fiyatla rekabet olmamalı. Mühendisliğimizle, inovatif kabiliyetimizle öne çıkmalıyız" dedi.
 
Otomotivde hedef 75 milyar dolar
 
2023 vizyonu çerçevesinde dünyada onuncu büyük ekonomi olmayı istediklerini kaydeden Burhanoğlu, bunun olması için de kişi başına geliri 25 bin dolara çıkarmayı ve 500 milyar dolar ihracat yapmayı hedeflediklerini söyledi. Bu hedef doğrultusunda otomotiv sanayisine düşen görevin 75 milyar dolar ihracat olduğunu anlatan Burhanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şu anda 25 milyar dolar ihracat yapıyoruz. Önümüzde 10 yıl var ve bunun 3 katını yapmamız gerek. Bu kısa sürede yapmak o kadar da kolay değil. Bu durum diğer sektörlerde de geçerli. Türkiye’nin ihracatta ortalama kilogram bedeli 1.5 dolar. Almanya’nın ise 3.2 dolar. İki misli yani. Katma değerli, yükte hafif pahada ağır ürünlere ihtiyacımız var. İşin diğer tarafı ise siz eğer tasarım, Ar-Ge yapabiliyorsanız, karar veren ve uygulayan siz oluyorsunuz. Bugüne kadar bize sadece şunu üreteceksiniz dediler. Baktığınız zaman refah seviyesi yüksek toplumlara, üretici olmak sadece orta seviye bir refahlık sağlıyor. Üst seviyede refaha çıkmak istiyorsanız, konuştuğumuz 25 bin dolar seviyelerine, üretimin yanında muhakkak inovatif, bilgi ve bilişim endüstrilerine dayanan bir takım değerler yapmanız gerekiyor."
 
300 bin TL ödül
 
2023’teki otomotiv ihracatı hedefine ulaşmak için yıllık ortalama yüzde 10-15 arasında bir büyüme hedeflediklerini belirten Burhanoğlu, düzenledileri yarışmanın da bu hedefe giden kilometre taşlarından birisi olduğunu aktardı. Burhanoğlu, "Yarışmada 300 bin TL ödül koyduk. Neden? Çünkü insanları özendirmek istiyoruz. Hep hayallerinde olan şeyleri gerçeğe dönüştürmeye çalışsınlar. Sanayicilerimizle tanışsınlar. Biz gerekli patent başvurularını yapalım. İyi örnekler yaratalım. Üniversite-sanayi işbirliğini geliştirelim. Bütün bunların faydası olacaktır. Yerli sanayimiz de oluşacak, ithalatımız da azalacak, kendi aracımızı yapar mıyız yapmaz mıyız tartışmalarına da cevap olacak" diye konuştu.