Otomotiv kadına yöneldi

Ekonomik hayatta kendine daha fazla ve güçlü yer edinen kadınlar sebebiyle otomotiv firmaları pazarlama faaliyetlerinde kadınları odak noktalarına aldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL (DÜNYA) - Araç sahibi olmada müşteri alışkanlıkları değişiyor. Türk Ekonomi Bankası (TEB) Cetelem Araştırma Merkezi’nin Türkiye’nin de içinde olduğu 8 Avrupa ülkesinde yapılan araştırmaya göre 20 yıl önce otomobil sahipliği yüzde 52 oranıyla başarı sembolü olarak görülüyordu. Yüzde 37 oran ile ise özgürlük ve bağımsızlık sembolü olarak görülürken bugün bu oran yüzde 52’ye yükselerek araç almada ilk kriter haline geldi. 

Ekonomik hayatta kendine daha fazla yer bulan kadınlar arasında bu oran daha da yükseliyor. Hal böyle olunca otomobil markaları reklamlarından pazarlama ve satış stratejilerine kadar ‘kadın müşteri’yi öncelik haline getirdi. Türkiye’nin en büyük ikinci araç finansmanı haline gelen TEB Cetelem’in Satış ve Pazarlama Direktörü Sercan Büyükbayram, müşterileri arasında kadınların yüzde 30 civarında olmasına rağmen araç alırken parayı erkekler ödese de belirleyici kadın olduğuna dikkat çekti. 

Ortaklık çok gözde değil 

Ankete katılan 4 bin 830 kişinin 10 yıl sonrasının eğilimlerine dair beklentileri ise yüzde 37 oranında otomobilin diğerleri gibi bir ulaşım aracı olacağı yönünde. Raporun sunumunda bulunan Otomobil Editörü Hakan Özenen, önceki yıllarda olduğu gibi bugün ve 10 yıl sonrada aracın masraf kapısı olması görüşünün ilerde araç paylaşımını yaygınlaştıracağına dikkat çekiyor. Burada kiralamayı kapsayan ulaşım paketi, küçük toplulukların bir araya gelecek araç paylaşımında bulunması ve şirketler kanalıyla ortak araç kullanımı söz konusu olacak. Özenen, raporda bu türden sistemlere doğrudan evet demediği halde sıcak baktığını söyleyen Avrupalı erkek sürücülerin oranının yüzde 47’yi bulurken kadınlarda bu oran yüzde 37’de kaldığını ifade etti. Bu da kadınların önceliği gereği araç paylaşımına sıcak bakmadığını ortaya koyuyor. ‘Özel otomobiller gelecekte yeni bir toplu taşıma şeklinin parçası haline gelirse ne olacak?’ sorusuna Avrupalıların ancak yüzde 20’si ‘ortak otomobil kullanırım’ diyor. Bu oran Türkiye’de yüzde 60’ların üzerine çıkıyor. Her Avrupalıdan en az dördü, önümüzdeki on yıllık dönemde ortak otomobil kullanımına hazır olduğunu belirtirken yüzde 61 ile Türkler, yüzde 45 ile İtalyanlar ve yüzde 44 ile Almanlar daha eğilimli duruş sergiliyor. Belçikalılar ise yüzde 29 ile paylaşıma en az açık olanlar olarak öne çıkıyor.

Türkler aracı borçla alıyor 

Otomobil fiyatlarının 10 yıl öncesine göre yüzde 70 arttığı bilgisini veren Sercan Büyükbayram, “Bununla doğru orantılı olarak, Avrupa’da yeni otomobil sahibi olma yaşı 50’nin üzerine çıktı. Türkiye’de ise en çok talep 30-35 yaş grubundan geliyor.” dedi. Tüketiciler, yeni araç alırken kredi seçeneğini kullanıyor. Burada krediden en fazla faydalananlar yüzde 88 ile Türkler. Diğer milletlerdeki oran ise şöyle: yüzde 77 İtalyanlar, ve yüzde 75 İspanyollar. İngilizlerin yüzde 47’si peşin parayla alımı tercih ediyor. Bu oran Almanlarda ise yüzde 42.

Bu konularda ilginizi çekebilir