Otokoç, inovasyonla ciroda 6 milyarı aşacak
Dijital dönüşüm ve inovasyon projeleriyle geleceğe hazırlanan Otokoç Otomotiv, 2016 yılını 5.3 milyar TL ciro ile kapattı. Şirket, 2017’de ise yüzde 16 artışla 6.2 milyar TL ciro hedefliyor.
İSTANBUL - Türkiye’nin lider otomotiv perakendecilerinden ve araç kiralama şirketlerinden Otokoç Otomotiv, 2017’de yüzde 16 artışla 6.2 milyar TL ciro hedefliyor. Şirket bu büyümeyi inavosyon ve dijital dönüşüm alanlarına yoğunlaşarak sağlamayı planlıyor.
Otokoç Otomotiv, 2016 yılını 5,3 milyar lira ciro ile kapattı. Türkiye’nin en büyük 31. şirketi konumundaki Otokoç Otomotiv, 69 bin adet yeni, 24 bin adet ikinci el olmak üzere toplamda 93 bin adet araç satışı gerçekleştirdi. Aynı dönemde araç kiralama tarafında 7 ülkede toplam 46 bin adetlik araç parkına ulaşan Otokoç Otomotiv’in servis ve yedek parça cirosu ise 563 milyon TL oldu. Otokoç Otomotiv, 2016 yılında 101 bin adet sigorta ve finansman satışı gerçekleştirdi. Şirketin basın toplantısına Otokoç Otomotiv Genel Müdürü Görgün Özdemir, Otokoç Genel Müdür Yardımcısı Uğur Güven, Otokoç Otomotiv Araç Kiralamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İnan Ekici, Otokoç Otomotiv Mali İşler Genel Müdür Yardımcısı Dr. M. Önder Kutman ve Birmot Genel Müdür Yardımcısı Çağrı Karaoğuz katıldı.
Yüzde 8 pazar payı hedefliyor
Otomotiv pazarının ikinci kez bir milyon adetlik satış barajını 2016 yılında aştığını belirten Genel Müdür Görgün Özdemir, şirketin 2017 hedeflerini açıklayarak, “2017 yılı için sektörde yüzde 10 oranında daralma yaşanacağını tahmin ediyoruz. 2016 yılında olduğu gibi bu yıl da, otomotiv pazarının durumunu yurt içinde ve küresel piyasalarda yaşanacak gelişmeler belirleyecek. Hedefimiz 900 bin seviyelerinde oluşacak pazardan yüzde 8 oranında pay almak. Araç kiralama iş birimimizde ise, hizmet verdiğimiz 7 ülkede toplam 50 bin adetlik araç parkına ulaşarak liderliğimizi sürdüreceğiz. Böylece, toplamda, 2017 yılı için yüzde 16 artışla 6,2 milyar TL ciro elde etmeyi hedefliyoruz” dedi. Kısa dönem araç kiralama sektörünün, uluslararası markalar arasında ilk iki sırasını yüzde 37 pazar payına sahip, 43 yıllık deneyimiyle hizmet veren Avis ve yüzde 19 pazar payına sahip ve 10 yıldır bünyelerinde bulunan Budget ile Otokoç Otomotiv’in doldurduğunu paylaşan Özdemir, uzun dönem araç kiralama hizmeti sunan Avis Filo’nun ise yüzde 9 payı olduğunu söyledi. Türkiye dışında, K.Irak, Kazakistan, Macaristan, Gürcistan, K.Kıbrıs ve bu yıl 20. yılını kutlayan Azerbaycan’da kiralama hizmeti sunduklarını belirten Özdemir, bu yıl da fırsatları değerlendirmeyi ve yeni ülke yatırımlarıyla yurt dışı faaliyetlerini yaygınlaştırmayı planladıklarını iletti. Özdemir, ayrıca saatlik araç paylaşım sistemi Zipcar’ın dünyadaki ilk lisansiyesi olarak, 2016 yılında yüzde 75 büyüme ile 140 araç ve 63 lokasyona ulaştıklarını belirtti.
Dijital dönüşüme hız verdi
Otokoç Otomotiv için 2016’nın geleceğe yatırım yılı olduğunu belirten Görgün Özdemir, bu amaçla dijital dönüşüm, CRM, inovasyon ve hizmette mükemmellik çalışmalarına hız verdiklerini vurguladı. Özdemir, “Günümüzde çok hızlı ilerleyen teknoloji, değişimi de beraberinde getiriyor. Araçlar elektronik ve bilişimle akıllanıyor. Gelecek, aksamı ve dolayısıyla hasar servis ihtiyacı olmayan elektrikli, otonom ve birbiriyle iletişim kurabilen araçların olacak. Bununla birlikte dünyada artık sahip olmak yerine, kiralamak daha geçerli bir kullanım yöntemi olarak kabul ediliyor. Otomobil kullanımında kiralamak da yetmiyor, insanlar otomobili paylaşmak istiyor. Dünya üzerinde araç satışları ve kiralama, yerini çok hızlı araç paylaşımına bırakıyor. Zipcar bu konuda bizim geleceğimiz. Biz de dijital dönüşüm projelerimizle Otokoç Otomotiv olarak kendimizi geleceğe hazırlıyor, sektörlerimizin geleceğini hazırlıyoruz” dedi.
Otokoç Otomotiv’in 2016 performansı
•Konsolide ciro: 5,3 milyar TL
•Yeni araç satışı: 69 bin adet
•2. el araç satışı: 24 bin adet
•Servis cirosu: 309 milyon TL
•Toptan yedek parça cirosu: 254 milyon TL
•Sigorta ve finansman satışı: 101 bin adet
•Araç kiralama toplam araç parkı: 46 bin adet
•Hizmet verilen nokta sayısı: 7 ülke, 50 şehir, 236 nokta