İran, 20 yıl vergisiz Bazargan Bölgesi'ne Türk yatırımcı bekliyor
TAYSAD Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, Türk otomotiv tedarik sanayicilerinin İran pazarındaki fırsatları değerlendirmesi gerektiğini söyledi.
AYSEL YÜCEL
"İran'ın en büyük iş ortaklarından biri olacağız" diyen TAYSAD Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, İran'daki otomotiv fuarına 20'den fazla üye ile gerçekleşen katılım sonrası pazarı DÜNYA'ya değerlendirdi. Dudaroğlu, "Türk otomotiv tedarik sanayicileri İran pazarındaki fırsatları değerlendirmeli. Bazargan'da 20 yıl vergi muafiyeti olan serbest bölgeye yatırıma bekliyorlar" dedi.
TAYSAD olarak bölgedeki işbirliklerini artırmak amacıyla bir süredir, paydaş kurum İran Otomotiv Parça Üreticileri Derneği IAPMA ile temasları sürdürdüklerini, şubat sonunda İran'daki Uluslararası Otomotiv Endüstrisi Konferansı'na ve fuara davet edildiklerini anlatan Dudaroğlu, şöyle devam etti:
"Konferansta konuşmacı olarak yer aldık ve İran Sanayi ve Teknoloji Bakanı'nın nezdinde TAYSAD – IAPMA arasında bir işbirliği protokolü imzalandık. Organizasyonlara aktif katılıp; gelecekteki olası işbirliklerini değerlendirdik. Fuara yirminin üzerinde üyemizle katılımla İran dışındaki ülkeler arasında, Türkiye'nin ilk sırada yer almasını sağladık. İran firmalarının ürettikleri tedarik sanayi ürünlerinin çok çeşitli ancak, kalite olarak mutlaka geliştirilmesi gereken yanları olduğunu gördük. Türkiye'den ana sanayi firmalarının da ziyaret ettiği fuarda, ürün çeşitliliğinin yanında binek, hafif ticari ve ağır ticari araçların çeşitliliği de dikkatimizi çekti. İran'da yabancı yatırımcılar için sağlanan haklar ile yerli yatırımcılar için sağlananların tamamıyla aynı olması ve yabancı yatırımcıların haklarının korunması için otuzdan fazla ülke ile anlaşma imzalanması da devlet politikalarındaki kararlılığın bir göstergesi olarak yorumlanabilir."
Planları 3 milyon adetlik üretim
"Temaslarımız esnasında yapılan görüşmelerde, Bazargan yakınında yeni bir Serbest Bölge oluşturulduğu bilgisini de aldık. 20 yıl vergi muafiyeti tanınan bu bölgede, Türk tedarik sanayicilerinin de yatırımlarını bekliyorlar" diyen Dudaroğlu'nun verdiği bilgiye göre İran, 10 yıllık Sanayi Stratejik Planı'nı hazırlamış durumda. Ülkede araç sahipliği oranı yüzde 20'ler seviyesinde. Stratejik plan sonunda yılda 3 milyon araç üretmeyi hedefliyorlar; bunun 3'te 1'ini ihracat hedefi oluşturuyor. Ülkenin bulunduğu bölgedeki toplam nüfusun 400 milyon civarında olduğu ve bu pazara dahil olmak için; ürün kalitesinin artırılması, ihraç pazarlarına açılım ve Ar-Ge, mühendislik, tasarım yeteneklerinin geliştirilmesinden oluşan üç önemli adım plana yansıtılmış.
Hurda teşviki verecekler
2025'te İran'da iç pazar satışlarının, 1,9 milyonu otomobil ve 400 bini hafif ticari olmak üzere toplam 2,3 milyon adede ulaşması bekleniyor. Bu rakamın 1,3 milyonunun yeni talep ve 1 milyonunun da hurda teşviki ile oluşturulması planlanıyor. Dudaroğlu, "İranlı paydaşlarımız, otomotiv parça tedariki konusunda en büyük ortakları olarak yanlarında yer almamızı bekliyorlar" dedi.