İkinci el otomobillerin fiyat cazibesi sürüyor
ÖTV ve döviz kurlarındaki artışın ardından zamlanan ve ciddi pazar kaybı yaşayan 2014 model otomobillere kıyasla ikinci el araçlar fiyat açısından cazibesini koruyor
BURSA - Türkiye piyasasındaki ikinci el otomobiller, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve döviz kurlarındaki artışlar sonrası zamlanan ve ciddi pazar kaybına uğrayan 2014 modeller karşısında cazibesini korumaya devam ediyor.
Otomobil ve hafif ticari araç pazarının, ocak-temmuz döneminde geçen yılın aynı aylarına göre yüzde 23,51 azaldığı Türkiye'de, ikinci el otomobil satışlarındaki artış trendi, yaz ortasında bile devam ediyor.
Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ÖTV ve döviz kurlarındaki artışın etkisiyle yılbaşından itibaren 2014 model araçların ciddi oranlarda zamlandığını, bu yüzden talebin sıfır araçlardan ikinci ellere kaydığını ve bu süreçte kullanılmış otomobil fiyatlarının bir miktar yükseldiğini söyledi.
Yanık, ikinci el araçlara yapılan zammın internetteki "sanal zam"larla bir ilgisinin bulunmadığına dikkati çekerek, gerçek piyasadaki fiyat artışlarının sıfır otomobillerdeki zamla oransal açıdan paralel seyrettiğini ya da daha düşük olduğunu dile getirdi.
Küçük sınıfta (B segmenti) sıfır bir otomobilin ortalama fiyatının, zamların ardından 40-45 bin liradan başladığını anlatan Yanık, "2014 model otomobillerdeki bu fiyat artışları doğal olarak tüketicileri ikinci el piyasasına yöneltti. Sıfır otomobillerin iç pazar satışlarına ilişkin rakamlar belirli aralıklarla açıklanıyor ve sürekli pazar daralıyor. Oysa ikinci el otomobillerin fiyat cazibesi hala çok yüksek. Yaz ortasında olmamıza rağmen tüketicilerin eğilimi de bu yönde" diye konuştu.
Yanık, 2014 model otomobillerin satışlarını artırmaya yönelik kampanyalar düzenlendiğini ancak yine de tüketicilerin aradaki büyük fiyat marjı nedeniyle ikinci eli tercih ettiğini belirterek, firmaların yıl sonu satış rakamlarını tutturmak ve biriken stoklarını eritmek için yıl sonunda çok daha ciddi kampanyalara yönelebileceğini bildirdi.
Ramazan Bayramı'nın söylendiği kadar satışlara bir etkisi bulunmadığını, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde de büyük beklenti içinde olmadıklarını aktaran Yanık, en büyük etkenin, ikinci el otomobillerdeki fiyat avantajı olduğunu kaydetti.
"Hem fiyat hem yakıt tasarruflu araçlar tercih ediliyor"
Yanık, halkın daha çok 15 bin ila 25 bin lira aralığındaki otomobilleri tercih ettiğini söyleyerek, "Piyasanın yüzde 70'i bu fiyat aralığındaki araçların peşinde. Yüzde 20'si ise 25 bin ila 50 bin lira aralığındaki araçları tercih ediyor. Kalan zaten yüzde 10. Artık hem fiyat hem yakıt tasarruflu araçlar tercih ediliyor. Gazlı ve dizel araçlar rağbet görüyor" değerlendirmesinde bulundu.
Hakan Yanık, piyasada temiz araç bulma konusunda büyük sıkıntı yaşadıklarına da değinerek, vatandaşların almayı planladıkları otomobili Trafik Sigortaları Bilgi ve Gözetim Merkezi ve sigortacıları aracılığıyla motor şasi numarası üzerinden kontrol ettirmesini istedi.