İç pazarda düşüş hız kesti, beklenti yukarı çekildi
Otomobil satışlarındaki düşüş temmuzda hız kesti. İkinci yarıdan umutlu olan sektör, yıl sonu beklentilerini de revize etti.
AYSEL YÜCEL
Otomobil satışlarındaki düşüş temmuzda hız kesti. İkinci yarıdan umutlu olan sektör, yıl sonu beklentilerini de revize etti.
Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği'nin (OYDER) Başkanı Murat Şahsuvaroğlu, “Otomobil satışlarındaki düşüş temmuz ayında yavaşladı. İkinci yarıdan umutluyuz” dedi. Fiat İş Birimi Direktörü Altan Aytaç da temmuz ayında satışların geçtiğimiz aylara göre daha iyi olduğunu belirterek, “Yıla başlarken 900 binin altında bir pazar öngörüyorduk. Şimdi ise tahminlerimiz yılı 920 bin seviyelerinde kapatacağımız yönünde. İkinci yarıyılda pazarın ivme kazanacağını öngörüyoruz” diye konuştu.
ÖTV ve kur artışı etkisiyle artan sıfır araç fiyatları satışlara olumsuz yansımış, otomotiv pazarı ilk 6 ayda geçen yıla oranla yüzde 9.7 oranında daralmıştı. Geçtiğimiz yıl 1 milyonu aşan pazarın bu yıl 900 binin altına kalma ihtimali konuşuluyordu. Ancak temmuz ayında satışlardaki düşüşün hız kesmesi, sektörü ikinci yarı için umutlandırdı.
DÜNYA'ya konuşan OYDER Başkanı Murat Şahsuvaroğlu, “Bu ay iç pazarda otomobil satılaşarındaki düşüş hızı yavaşladı. Geçen yıl temmuz ayında 45 bine yakın otomobil satılmıştı. Bu sene temmuzda da düşüş olur ama daha yavaş olur belki de geçen yılın rakamları ile aynı olur” dedi. Özellikle yılın son çeyreğinde satışların hızlanmasını beklediklerini ifade eden Şahsuvaroğlu, “Yılsonunda rakamlar geçen yılı yakalar ya da yüzde 5 altında kalır. ÖTV ve kur artışı etkisiyle artan sıfır araç fiyatlarını artırmıştı. Bu da satışlara olumsuz yansıdı. Kredi faizleri de hala 1.40'lar seviyesinde. Tüm bunlar bizi frenliyor. Bu nedenle geçen yılın rakamlarını yakalayabilirsek sevineceğiz. Geçen sene baktığımızda otomotiv pazarı toplamda 1 milyon 20 bin adetle yılı kapatmıştı. Bu sene de kabaca 920 bin ila 960 bin bandında kapanır” şeklinde konuştu.
Tofaş'ta yeni kıta Afrika olacak
Faiz oranları tüketicinin ulaşabileceği seviyelerde değil
Sektörde satışları yavaşlatan etkenlere değinen Şahsuvaroğlu, “Bizim en önemli konularımızdan biri otomotivdeki vergi yükünün Avrupa'daki vergi oaranlarıyla aynı olması. Otomotiv Türkiye'nin ihracat fazlası veren en önemli sektörü. Bir miktar otomotivde de bireysel tarafta banka faiz oranlarının tüketicinin ulaşacağı oranlarda olması lazım. Faiz oranı çok yüksek. O faiz oranlarının bir miktar şağı çekilmesi lazım. Sonuçtra otomotiv sektörü bunu hak ediyor. Baktığınızda konut sektöründe bugün 20 yıl vadeler konuşuluyor. 0.70-0.80 faiz oranları konuşuluyor. Ama bugün otomotiv sektöründe henüz bu yok. Otomotivde bireysel tüketici toplam tutarın ancak yüzde 50'sini kredilendirebiliyor” dedi.