Avrupalı ilk i10 banttan indi

Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, üretilen araçların yüzde 90'ını ihraç etmeyi ve yılda 2 milyar dolar seviyesinde döviz getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ezgi KURUN 

KOCAELİ - Hyundai Assan'ın Avrupa pazarı için ürettiği ilk i10 modeli düzenlenen törenle banttan indi. İzmit Fabrikası'nda 2010 yılından bu yana üretilen i20 modelinin yanında üretilmeye başlanan yeni i10 ile birlikte, toplam üretimin yüzde 90'dan fazlası öncelikle Avrupa olmak üzere 30'un üstünde ülkeye ihraç edilecek. 

Dünyada ilk kez sadece Hyundai Assan'da başlayan Yeni i10 üretimi için fabrikada gerçekleştirilen özel törene Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye-Kore Büyükelçisi Sang-Kyu Lee, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Hyundai Motor Company Başkan Yardımcısı Eui-Sun Chung, Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, Hyundai Assan Başkan ve CEO'su Won-Shin Chang ile birlikte devlet yetkilileri, Hyundai Assan'ın yönetici ve çalışanları katıldı.

Hyundai Assan'ın Avrupa'daki gücünü artırmayı ve stratejik modellerin üretim üssü haline getirmeyi planlayan organizasyonda, Hyundai Assan İzmit Fabrikası'nın yıllık üretim kapasitesi de 200 bin adede çıktı. Yan sanayi ile birlikte 1,2 milyar TL tutarında gerçekleşen yatırım sayesinde 2 bin 700 kişiye de ek istihdam sağlanmış olacak. 

2 milyar dolarlık döviz geliri hedefliyor 

Yeni İ 10'un dünyadaki ilk seri üretimini bu fabrikada gerçekleştirmenin, ve öncelikle tüm Avrupa ülkeleri dahil olmak üzere 30'dan fazla ülkeye ihraç etmenin gururunu yaşamaya başladıklarını ifade eden Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, üretilen araçların yüzde 90'ını ihraç etmeyi ve yılda 2 milyar dolar seviyesinde döviz getirmeyi hedeflediklerini söyledi.  Sözkonusu yatırımı 39 yan sanayiciyle birlikte  gerçekleştirdiklerini dile getiren Ali Kibar, 'i10'un yeni modeline oldukça yoğun mesai harcayarak çalıştık. Bu otomobilimiz üstün kalitesi, işçiliği, dinamikliği ve zengin donanımıyla bir üst segmentteki otomobillerden beklenenleri fazlasıyla karşılayacak, hem Avrupalı hem de Türk tüketicisinin yeni gözdesi olacaktır” dedi. 

Bu sayede fabrikadaki yerlilik oranını da yüzde 70'ler seviyesine çektiklerini kaydeden Ali Kibar, sözkonusu aracın ekonomik ve çevreci olduğunu öne sürdü. Kibar, 'İ10 hem CO2 emisyonları düşük ve çevrecidir,  hem de yakıt tüketimindeki tasarruf nedeniyle ülkemiz enerji ithalatını orta vadede azaltacak ürünlerdir. Bu avantajlara ek olarak, binek otomobillere göre yeniden düzenlenecek olan vergilendirme sistemiyle, Türkiye'de büyük yerlilik oranıyla ürettiğimiz bu araçlarımızın ve son teknolojiyle üretilen tüm binek modellerimizin halkımız tarafından daha fazla talep göreceğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.  

Bugüne kadar yapılan yatırım 634 milyon dolar 

Hyundai Motor Company'nin globalleşme sürecinde Türkiye fabrikasının büyük bir öneme sahip olduğunu kaydeden Hyundai Motor Company Başkan Yardımcısı Eui-Sun Chung ise Hyundai olarak şu ana kadar Türkiye fabrikasında 634 milyon dolarlık yatırım yaptıklarına dikkat çekti. Yıl sonuna kadar 43 milyon dolar daha yatırım gerçekleştirmeyi planladıklarını dile getiren Chung, 'Bu yatırımlarımızla, Türkiye fabrikamızı en modern ve en kaliteli tesislerden biri haline getirdik ve bunu sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.

Türkiye'deki yerel firmalarla parça gelişimini önümüzdeki dönemde de artırmaya devam edeceklerini söyleyen Chung, 'Fabrika yatırımımızın haricinde Türk otomotiv yan sanayisinin gelişimi için mevcut 4 şirkete ek olarak Hyundai Grubu firmalarından Hyundai Mobis ve Hyundai Hysco gibi 4 yeni yan sanayi şirketimizin de yatırımını gerçekleştirdik. Bununla birlikte Türkiye'deki yerel firmalar ile parça gelişimini artırmayı da önümüzdeki dönemlerde hedeflemekteyiz.

Bu yatırımlarımız, Türk otomotiv endüstrisinin rekabet gücünün artmasını sağlayacak ve bununla birlikte yarattığımız 2 bin 700 kişilik ek istihdam sayesinde Türk ekonomisine önemli bir katkı yapacağız. Hyundai Türkiye için yapılan yatırımların artmasının sebebi, hem kardeş ülke Türkiye'nin otomotiv sanayi ve ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmak hem de Türkiye ve Kocaeli'ye aktif destek ve işbirliği imkanı sağlamaktır” şeklinde konuştu. 

caglayan.jpg

Çağlayan: Otomotiv ihracatı yüzde 9 arttı 

Törene katılan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da  burada yaptığı konuşmada yılbaşından bu yana otomotiv ihracatının artan bir trendde ilerlediğini açıkladı. Yılın ilk 8 ayında otomotiv ihracatının yüzde 9, üretiminin ise yüzde 4,9 oranında yükseldiğine dikkat çeken Çağlayan, şöyle konuştu: 'Ülkemizde taş üstüne taş koyup yatırım yapanların başımızın üzerinde yeri var. Ülkemiz son 15 yıldır kesintisiz büyüyen bir ülke konumundadır.  80 yılda oluşan uluslar arası doğrudan yatırım tutarı 14.6 milyar dolar iken günümüzde bu rakam 128 milyar dolara ulaştı.  Türkiye çok önemli bir lokasyonda bulunmakta. 4 saat uçuş mesafesinde 56 ülke ile iletişim halindedir. Dünya ticaretinin 9 trilyon dolarlık kısmının yüzde 47'sini yine ülkemiz yapmaktadır. Şuanda 152.5 milyar dolar olan ihracat rakamını 2023'te 500 milyar dolara çıkarmayı ve kişi başına düşen milli geliri de 25 bin dolar seviyesine getirmeyi hedefliyoruz. 
Son 6 yılda 25 Koreli firmaya teşvik belgesi verdik. Bu işbirlikleri şüphesiz bizleri daha da iyi konumlara getirecektir.”