1 milyon hayal oldu

Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, pazarda konuşulan 1 milyonluk satış rakamlarının, bu şartlarda 2017' den önce telaffuz bile edilemeyeceğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Otomotiv sektöründe satışlardaki erozyon devam ederken, firmalardan gelen olumsuz mesajlar da artmaya başladı. Yapılan yorumlarda belirsizlik üzerine vurgu yapılsa da açıklanan satış hedefleri yüzde 30-40 aralığında düşüşe işaret ediyor.

Özellikle döviz kurlarında yaşanan yükselişin bir yanda otomobil fiyatlarını yukarı çekerken, diğer yandan da milli gelir üzerinde olumsuz etki yaratmasının önümüzdeki yıllara yönelik de olumsuz etkileri olacağını ifade eden Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, “Bu koşullarda bir zamanlar hayal edilen 1 milyonluk pazar adetlerinin en azından 2017’ye kadar konuşulması bile hayal olur” yorumunu yaptı.

Renault’nun yenilenen Megane modelinin Antalya’da yapılan test sürüşünde konuşan İbrahim Aybar, mart ayındaki satışların geçen yıla oranla çok düşük seyrettiğini söyledi. Geçtiğimiz yıl mart ayında toplam pazarın 68 bin olduğunu ifade eden Aybar, “Bu sene 40 bin adedi bulursak, sevinmeliyiz” yorumunu yaptı.

2014 yılı modellere hemen hemen tüm firmaların zamları yaptığını, fiyat artışları sınırlı kalan 2013 model yılı araç stoğunun ise bittiğini belirten Aybar, şöyle devam etti: “2014'e yönelik bir öngörü yapabilmek çok güç. Kurlardan kaynaklanan artışlar modellere yansıdı. Döviz kurlarının artışı milli geliri de azalttı. Dolayısıyla bizi zor bir sene bekliyor. Milli gelirdeki bu düşüş, hedeflenen 1 milyonluk otomotiv pazarına ulaşmayı da erteletti. 2017’den önce 1 milyondan bahsetmek bile mümkün değil.”

Üretim çeşitlenmeli

Pazarın 1 milyona çıkmasının önünün hükümet kanadından gelen ÖTV artışları ile kesildiğini belirten Aybar, bu engellemelerin ana sebebinin ithalatın artışına paralel cari açıkta yaşanan olumsuzluklar olduğunu vurguladı.  Türkiye’deki otomobil üretiminin, tüketicilerin talep ettiği çeşitlilikle olmadığını ileri süren İbrahim Aybar, bu durumun otomobil pazarını ithal ağırlıklı bir yapıya dönüştürdüğünü belirtti. “Pazar artınca, ithalat artıyor, ithalat artınca da cari açık yükseliyor. Bu bir kısır döngü” yorumunu yapan Aybar, bu döngüden çıkışın formülünü ise şu sözlerle aktardı: “Türkiye’de otomotiv sanayii 1.5 milyon kapasitede takıldı kaldı. Bu kapasitenin de ancak 1.1-1.2 milyonu doldurulabiliyor. Sadece Renault tüketicilerin taleplerinin bir bölümüne cevap verebilen üretim çeşitliliğine sahip. Eğer biz pazarın 1 milyon olmasını istiyorsak, mutlaka yeni model üretimleri yapmalıyız. Kapasitemizi artırmalıyız. O zaman cari açıkla ilgili sıkıntı da ortadan kalkacaktır.”

Hükümetin açıkladığı 2023 hedeflerinin otomotiv ayağına da değinen Aybar, mevcut konjonktür içinde bu hedeflerin tutamayacağını söyledi. Aybar sözlerini şöyle tamamladı: “Hedeflere ulaşabilmek için kapasitenin yaklaşık 5 milyona çıkması gerekiyor ki bu da önümüzdeki 10 yılda 4 kat büyümeyi gerektirir. Ancak, yakın gelecekte böyle bir durum yaşanması çok mümkün görünmüyor.”

Yeni Megane 51 bin liradan başlıyor

Renault’nun ilk kez 2009 yılında Türkiye’de satışa sunduğu Megane ailesi, yapılan araştırmalarda tüketici gözünde ilk akla gelen Renault modeli olarak dikkat çekiyor. Renault Mais geride kalan 5 yılda toplamda yaklaşık 43 bin adetlik satışa imza attı. Yeni Megane HB ve Sportourer  markanın Clio ile başlattığı yeni tasarım felsefesi doğrultusunda yenilendi. Bursa’daki Oyak Renault tesisleri ve İspanya’da Palencia fabrikasında üretilen Yeni Megane HB’de Üçü dizel (İki tanesi yeni Energy serisi) olmak üzere toplam beş motor seçeneği ile satılıyor. HB modelinde üç ekipman seviyesi bulunurken, Sporttourer’da sadece iki versiyon mevcut. 1 Nisan 2014 tarihinde satışa sunulması beklenen otomobilin başlangıç fiyatı ise 51 bin 500 TL olarak açıklandı. Serinin en pahalı modeli ise yaklaşık 81 bin lira olacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir