'Babayiğit' böyle bulunacak

TAYSAD Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, hazırlanacak raporla Türkiye'nin yerli otomobil yapması için yol haritasını ve üretim sürecini ortaya koyacaklarını bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, kritik teknolojilerin Türk ekonomisine kazandırılabilmesi için bir çalışma yaptıklarını belirterek, "Hazırladığımız rapor tamamlanınca 'Babayiğit'in nasıl bulunacağından, stratejik üretim için yabancı yatırımın nasıl geleceğine kadar belgemiz olacak" dedi. 

TAYSAD açıklamasına göre, derneğin İstanbul üye toplantısında konuşan Dudaroğlu, 2023 yılında otomotiv endüstrisinin ihracat hedefinin 75 milyar dolara ulaşabilmesi için sektörün her yıl kesintisiz yüzde 14,3 seviyesinde büyümesi gerektiğinin altını çizdi. 

Bu hedef için çalıştıklarını belirten Dudaroğlu, "Bunun için stratejik yol haritası hazırlıyoruz. Ayrıca kritik teknolojilerin Türk ekonomisine kazandırılabilmesi için de bir çalışma yapıyoruz. Bu tamamlanınca 'Babayiğitin' nasıl bulunacağından, stratejik üretim için yabancı yatırımın nasıl geleceğine, tedarik sanayinin yüksek teknolojilerde kümelenme kabiliyetinin artırılmasına kadar elimizde bir rapor olacak" ifadelerini kullandı. 

Tedarik sanayinin 2014'de 22 milyar dolar ciroya ulaştığını, bunun 9,5 milyar dolar seviyesinin ihracat olduğunu, sektör istihdamının ise 130 bin kişiyi aştığını aktaran Dudaroğlu, üye sayısının ise 345'e ulaştığını kaydetti. 

Dudaroğlu, gündemlerinde her zaman iç pazarın, Ar-Ge ve inovasyon stratejilerinin, teşviklerin, nitelikli insan gücünün olduğuna dikkati çekerek, 2015 yılında iç pazarın 750-800 bin dolayında öngörüldüğünü, üretimin 1,150 bin ile 1,200 bin arasında beklendiğini açıkladı. 

'Çin'de bugün olmazsak yarın mutlaka olmalıyız'

İhracatın ise 23 milyar dolar seviyesinde tahmin edildiğini belirten Dudaroğlu, "Türk otomotiv tedarik sanayisini küresel otomotiv pazarında tasarım teknoloji ve tedarik gücü ile ilk 10'a taşıma vizyonumuz var. Bunun için stratejik yol haritası hazırlıyoruz. Eylem planlarımız ve girişim projelerimizi hazırlıyoruz. Ayrıca Çin'de 20 milyondan fazla araç üretiliyor ve hedef ise 40 milyon... Çin'de bugün olmazsak yarın mutlaka olmalıyız. Bunun için Çin ile temaslarımızı geliştiriyoruz. Bu ülkede nerelerde nasıl yatırım yapılabilir, iş yapma zorlukları karşısında tıkanıklıkları nasıl aşabiliriz diye ilişkilerimizi geliştiriyoruz. Bunun yanı sıra Avrupa ve ABD'de de temaslarımızı artırıyoruz. 2015'te AUDİ, BMW, Scania ziyaretlerini programa aldık. ABD'de ilk kez South Carolina'da temaslarımız olacak" değerlendirmesini yaptı. 

Açıklamaya göre, Piri Reis Üniversitesi Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kaya Ardıç ile Anadolu Isuzu Genel Müdürü Tuğrul Arıkan da TAYSAD üyelerini Türkiye ekonomisi ve otomotiv endüstrisinin gelişimiyle ilgili bilgilendirdi. 
 

Bu konularda ilginizi çekebilir