“Mısır’ın kilogram fiyatı en az 11 lira olmalı”

Sürdürülebilir bir tarım ve kendine yetebilen ülke ko­numuna gelmek için ithalatın önüne geçilip üretimin des­teklenmesi gerektiğini kayde­den Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ahencan Tayakısı, mısırda üreticinin eline geçmesi gereken fiya­tın desteklemeler hariç kilog­ramda 11 lira olması gerektiği­ni söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ziya İPEK

Ahencan Tayakısı, yaptığı açıklamada, ülkemizde 2023'te 9,1 milyon dekar alanda 9 milyon ton mısır üretimi ger­çekleştirildiğini, 2024 yılı için ise yüzde 5 azalışla bu rakamı yaklaşık 8,5 milyon ton olacağı­nı öngördüklerini söyledi.

Tayakısı, artan mısır alan­larına rağmen fiyat dengele­mesi adına ithal edilen mısırın Türk çiftçisine darbe vurduğu­na dikkat çekerek, yanlış tarım politikaları ile Türk çiftçisinin tarım alanlarından uzaklaştı­rıldığını ileri sürdü.

Tayakısı, "Dış pazar ile rekabet edilebil­mesi için, Türkiye’de sürdürü­lebilir tarımın devamlılığı, kâr­lılığın artırılması ve dolayısıyla tarım ile uğraşan nüfus yaş or­talamasının 58’den daha aşa­ğılara çekilebilmesi için, çift­çilerimizin kullandığı gübre ve akaryakıttaki Katma Değer Vergisi oranları sıfırlanmalı, akaryakıttan alınan Özel Tüke­tim Vergisi’nin de kaldırılması gerekir. Sürdürülebilir bir ta­rım ve kendine yetebilen ülke konumuna gelmek için ithala­tın önüne geçilip üretimin des­teklenmesi gerekiyor" dedi.