Yurtiçi lojistiğe 'çözüm' dopingi
Teşvik ve çözüm süreciyle iç ticaret hareketlenince Doğu ve Güneydoğu yönlü taşımalar da arttı. Yetkililer, artışın devam ettiğini söyledi.
Aysel YÜCEL
İSTANBUL - Yeni teşvik yasasının sağladığı önemli imkanlar yatırımları hareketlendirdi, çözüm süreci de yatırımcı iştahı kadar tüketici iştahını da artırdı. Doğu ve Güneydoğu yönlü taşımalar artmaya başladı. Gıda ve konfeksiyon ürünlerinin yanı sıra bölgeden gelen sanayi ürünü siparişleri de hız kazandı. Bu yöne taşıma yapan lojistik firma temsilcileri, "Özellikle son bir ayda Urfa, Mardin, Diyarbakır, Bingöl ve Van gibi illere taşımalarımız yaklaşık yüzde 30 arttı, artış mayıs ayında da devam ediyor. Eskiden bu illere bir firma günlük 1-2 araba gönderirken son günlerde bu rakam 4 araca kadar çıktı" diyor.
Firma sahipleri bu yüzde 30'luk artışın sezondan kaynaklanmadığını, ilk kez nisan ayında
bu kadar fazla taşıma yaptıklarını vurguluyor. Yurtiçi taşımacılarının İstanbul'daki ana merkezi konumundaki Zeytinburnu Nakliyeciler Sitesi ambarından çıkan araç sayısı 2012 Nisan ayında 5 bin 200 iken bu sayı Nisan 2013'te 16 bin 200 olarak gerçekleşti. Zeytinburnu Nakliyeciler Sitesi yetkilileri, çıkan araç sayısındaki bu artışta Doğu ve Güneydoğu yönlü taşımaların büyük etkisi olduğunu ifade ediyor. İstanbul çıkışlı yurtiçi taşımalardaki artışın bir diğer nedeni de Suriyeli sığınmacılara yönelik yapılan yardım malzemelerinin sevkiyatı.
'Sefer sayıları arttı akşam da araç çıkıyor'
Konuyla ilgili DÜNYA'ya önemli açıklamalarda bulunan Türkiye Nakliyeciler Derneği (TND) Başkanı Erol Özçelik, şöyle konuştu: "Teşviklerin açıklanmasıyla bölgeye bir hareketlilik gelmişti, çözüm süreci bu hareketliliği artırdı. Bu bölgelerdeki, esnaf, tüccar ve sanayici mal siparişini önemli oranda artırdı. Urfa, Van, Mardin, Bingöl gibi illere yapılan taşımalarımızda yüzde 30'un üstünde kapasite artışı var. Bazı firmalar için bu oran yüzde 50'leri buluyor. Eskiden bir firma günlük 1-2 araç çıkarırken, şimdi günlük 4 araç çıkaran firmalar var. Eskiden güvenlik sorunu olduğu için TIR'larımız sadece gündüz yola çıkıyordu. Bu sorun ortadan kalkınca akşam da araç çıkarmaya başladık. Zaten ancak bu şekilde o bölgelerden gelen talebi karşılıyoruz."
'Araçlar yetmedi, ekstra araç kiraladık'
Siparişlerin günlük geldiğini belirten Başkan Erol Özçelik, "Gelen siparişleri iki gün içinde teslim etmemiz gerekiyor. Son bir ayda yaşanan bu taleple kiraladığımız mevcut araçlarımız yetmedi, ekstra araç kiralamaya başladık" diye konuştu. Diyarbakır'a taşımacılık yapan İstanbul merkezli Diyartaş Nakliyat'ın Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Dağyar da taşımalarındaki artışa paralel olarak kiraladıkları araç sayısını artırdıklarını söyledi. Dağyar, "İstanbul'daki merkezimizden Diyarbakır'a taşıma yapan bir firmayız. Son bir ayda Diyarbakır'a taşımalarımız yaklaşık yüzde 30 arttı. Bu artış geçen ay başladı bu ay da aynı şekilde devam ediyor" dedi. İstanbul merkezli Van Muş, Bingöl Taşımacılık yetkilisi Fırat Kap da taşıma yaptıkları Van Muş, Bingöl'e gönderdikleri araç sayısında geçen yılın nisan ve mayıs aylarına göre bu yıl yüzde 25'in üstünde bir artış olduğunu söyledi. Fatih Taşımacılık yetkilileri de bu bölgelere yapılan taşımalarda ciddi bir artış yaşandığını doğruladı.
'Türkiye'deki son gelişmeler, ticaretin akışını hızlandırdı'
Son bir ayda işlerinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25 arttığına dikkat çeken MNG Kargo Yönetim Kurulu Başkan Vekili Aslan Kut, ekonomide ve siyasette yaşanan gelişmelerin etkisiyle ticaretin hızlandığına dikkat çekti. Kut, şöyle konuştu: "Son bir ayda geçen yılın aynı dönemine göre kargo taşımalarımızda yaklaşık 25 artış sağladık. Özellikle son 20 günde ciddi bir artış var. Bunun tamamen güven ortamından kaynaklandığını düşünüyorum. Faizlerin düşmesinin de etkisi var. Ama asıl ticaretin akışını hızlandıran olgu bu güven ortamının sağlanmış olması diye düşünüyorum. Bu konuda çok da umutluyuz. Umarım daha da ileri gideriz ve Türkiye'yi kimse tutamaz. Bizim dışımızda da ticari akışın genel manada hız kazandığına görüyorum."