Yenişehir Havalimanı’nda yolcu hacmi 6 kat arttı

Yenişehir Havalimanı 15 yıl sonra hedeflediği doluluğa ulaşmaya başladı. İlk 4 ayda yolcu sayısını 6 kat artırarak 31 bin 524’e çıkaran havalimanı, lojistikte de öne çıkmak için gümrük kapısı istiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ESRA ÖZARFAT - BURSA

Kent merkezine uzak olması nedeniyle kamuoyunda tartışmalara neden olan, hizmete açıldığı 2000 yılından bu yana tam kapasite çalıştırılamayan Yenişehir Havalimanı sonunda özlenen hareketliliği yakaladı. Havalimanı yeni başlayan seferler ve kent merkezinden ulaşım sorununun çözülmesi sayesinde ilk 4 ayda yolcu sayısını 6 kat artırdı. 

Yıllık 2 milyon 250 bin yolcu kapasitesine sahip olan Yenişehir Havalimanı’nın ocak ayında 5 bin 300 olan yolcu sayısı nisan ayında 31 bin 524’e yükseldi. Yılın ilk 4 ayında yolcu taşımacılığı 6 kat artış gösterdi. Havalimanına iniş yapan uçak sayısında da ilk 4 ayda ciddi bir hareketlilik gözleniyor. Ocak ayında 81 olan ticari uçak hareketi, nisan ayında 335’e çıktı. Ocak ayında yük taşımaya yönelik 148 olan uçak hareketi nisan ayında 499’a ulaştı. Öte yandan Bursalılar 26 Mayıs itibari ile haftada iki kez düzenlenecek seferlerle Muş’a uçabilecek. Ayrıca, devam eden Erzurum ve Trabzon seferlerinin yanı sıra 22 Mayıs’ta Ankara’ya 23 Mayıs’ta da Diyarbakır’a seferler başlatılacak. 23 Mayıs itibariyle başlayacak olan Diyarbakır – Bursa seferleri haftada iki gün karşılıklı olarak yapılacak. 26 Mayıs itibariyle de salı ve pazar günleri olmak üzere karşılıklı olarak Muş’a seferler düzenlenecek. Mart ayında başlatılan Erzurum ve Trabzon seferlerine yoğun ilgi olması Anadolu Jet’in diğer illere de sefer başlatmasına neden olurken, 149 kişilik uçaklarla başlatılan seferler 189 kişilik uçaklarla devam ediyor. 

Yenişehir Havalimanı Müdürü Recep Pak, yaptığı açıklamada şubat ve mart aylarında uçuşların olmaması nedeniyle istatistiklerin düşük seyrettiğini, aslında havalimanındaki hareketlilikte yüzde 100’e yakın bir artış olduğunu kaydetti. Pak; “2-3 ay sonra bakıldığında farklı bir tablo ortaya çıkacaktır. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin havalimanına ücretsiz ulaşım sağlanması Yenişehir Havalimanı’nın yeniden canlanmasın sağladı. Şimdi şehir merkezinin yanı sıra İnegöl, İznik ve Yenişehir’den de servisler bulunuyor. 149 kişilik uçaklarla başlayan seferler bugün 189 kişilik uçaklarla devam ediyor. Doluluk oranı yüzde 100’e çok yakın. Güzel bir ortalama yakaladık. Şu anda sadece Anadolujet’in seferleri bulunuyor” dedi. 

İstatistiklerde yer almayan charter uçakların da Yenişehir’e çok fazla hareketlilik sağladığına vurgu yapan Recep Pak, “Her hafta Bursa’daki yabancı firmaların yetkilileri özel uçaklarla gruplar getiriyor. Ayrıca spor kulüpleri, kışın Rusya ve Ukrayna’dan turist kafileleri de geliyor. Temmuz ayında 2 ay süreyle haftada iki gün Türk Hava Yolları’nın Kuveyt’ten karşılıklı seferleri başlayacak. Umre ve hac organizasyonlarında da Yenişehir Havalimanı çok fazla kullanılıyor” açıklamasını yaptı. Yük taşımacılığı noktasında zayıf olan Yenişehir Havalimanı’nın canlandırılması için de dernek ve odaların çalışmalar yürüttüğüne değinen Pak, burada bir gümrük açılması halinde yük taşımacılığının da artacağını ifade etti.

İş dünyası gelişmelerden umutlu

Free shoplar, yolcu bekleme salonları yenilenmeli

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu (OSBÜK) Yönetim Kurulu Üyesi Selim Yedikardeş: Bursa hem iş dünyası hem de turizm açısından çekim merkezi. Hava ulaşımı ihracat pazarlarına ulaşım ve yurtdışı konukların gelip gitmesi açısından iş dünyası için çok önemli hale geldi. Bu bakımdan Yenişehir Havalimanı’nda başlayacak seferler önemli. Başlayan hareketlilikle birlikte Yenişehir Havalimanı’nda da kapalı otopark, free shoplar, yolcu bekleme salonlarının yenilenmesi gibi düzenlemeler yapılmalı. 

Balkanlar'a da seferler başlatılmalı

Balkan Rumeli Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BALKANTÜRKSİAD) Başkanı Aytuğ Onur: Yurtiçi seferlerin artmasıyla Yenişehir Havaalanı’nın aktif hale getmesi iş dünyası adına sevindirici bir gelişme. Balkanlar’a da seferlerin başlatılması gerekiyor. Bizim de tüm çabamız bu yönde. Romanya, Bulgaristan, Sırbistan ve Saray-Bosna ekseninde Bükreş, Belgrat gibi noktalara da seferler başlatılmalı. Bursa’nın Balkanlarla olan tarihi ve kültürel yakınlığını ticari birlikteliğe çevirmek için bu girişim önemli olacaktır. Seyahat acentelerinin de kent tanıtımı için Bursa’yı merkez alarak plan yapması gerekiyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir