Türkiye, artık gemi brokerleri ihraç ediyor

GBD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bahadır Tonguç, yurtdışında çok sayıda Türk brokerin çalıştığına dikkat çekerek "Türkiye artık gemi brokeri ihraç ediyor. Senior (kıdemli) brokerleri yabancı şirketler transfer etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Gemi Brokerleri Derneği (GBD) Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Pınar Kalkavan Sesel, Başkan Yardımcısı Bahadır Tonguç ve Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Özcan, denizcilik sektörünündeki basın mensuplarıyla bir araya geldi. İki buçuk yılda derneğin yaptığı çalışmaları anlatan dernek üyeleri yeni hedeflerini basınla paylaştı. Başkan Pınar Kalkavan Sesel ve yönetim kurulu üyeleri, piyasalardaki genel krize değinerek, 2008 krizi sonrası bugüne kadar piyasanın toparlanma çabalasında olduğu, 2013'ün sonlarında ve 2014'te piyasalarda düzelme olmasını umduklarını dile getirdi.
Kalkavan, "Şahsen artık dibi gördüğümüzü düşünüyorum. Ekonomik veriler de olumlu sinyal vermeye başladı" dedi.
 
Üyelik için referans şart
 
Özcan ise "Artık tünelin sonunda ışık görüldü. Büyük tonajdansa koster marketinde düzelmenin daha erken başlayacağını bekliyoruz" ifadelerini kullandı. Şu anda 3 temsilciği ve 350 üyesi bulunan Gemi Brokerleri Derneği herkese açık fakat her başvuran üye olamıyor. Şubeleşmeyi hedefleyen derneğe üye olabilmek için mevcut dernek üyelerinden en az üç referans göstermek gerekiyor. Yönetim Kurulu Üyesi Bahadır Tonguç, böylelikle derneğe sicili temiz gerçek brokerlerin üye olmasının sağlandığını söyledi. Yurt dışındaki Türk gemi brokerlerinin de derneğe üye olabildiği ve halıhazırda üyelerinin olduğunu belirten Tonguç, dernek üyeliğinin en büyük faydasını internet ve sosyal medya aracılığıyla anında haberleşme ve bilgilenmeyi sağlamasında gördüklerini kaydetti.
 
Dolandırıcılar arttı
 
Dernekleşmenin en çok da dolandırıcılığın önüne geçmede etkili olduğunu söyleyen dernek yönetimi, "Krizden sonra firmaları dolandıran broker sayılarında artış olduğunu gözlemliyoruz. Önceden de olabiliyordu fakat duyulmuyordu. Fakat dernek üyeleri arasında ciddi haberleşme sayesinde firmalar bilgilendiriliyor" ifadelerini kullandılar.
 
Bağımsız brokerler birleşiyor
 
Ekonomik krizden sonra brokerlerin de armatörler gibi gelir kaybetmeye başladığını söyleyen Başkan Kalkavan, "Resesyonun en çok bağımsız brokerleri etkilediğini belirterek "Brokerlerin birleşmelerinde gözle görülür artış oldu. Bizim üyelerimiz arasında da birleşenler oldu. Küçük broker house'ları oluştu. Veya üç dört broker birleşerek bir ofis tutup masrafları bölüşmeye başladı" şeklinde konuştu. Türkiye'de eskiden yük tellallığının profesyonel olarak yapılmadığı için yüklerin Avrupa üzerinden alındığını hatırlatan Tonguç, şöyle konuştu: "Artık Türkiye'deki brokerler de uluslararası standartlarda çalışıyorlar. Türk firmaların yükünü Avrupa üzerinden ihale etmesi veya  Avrupalı brokerler üzerinden yük almasına ihtiyacı yok. Türkiye'de de bu işi doğru yapan tecrübeli profesyoneller var."
 
Türk brokerler yurtdışında çok aktif
 
Özcan ise konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede "Dünyanın birçok ülkesindeki kargo house veya brokerlik şirketlerinde Türk brokerlerin görev yaptığını görebiliriz" dedi. Yurtdışındaki büyük şirketlerde çalışan gemi broker sayıların ciddi artış gösterdiğini söyleyen Tonguç da, Türkiye'nin artık gemi brokeri ihraç ettiğini belirterek Türkiye'de senior (kıdemli) broker ihtiyacının had safhada olduğunu dile getirdi. Bunun genç brokerler için bir şans olduğunu ve kendilerin iyi yetiştirmeleri durumunda gelecek için avantaj elde  edeceklerini vurgulayan Tonguç, genç brokerlerin birden fazla gemi tipinde uzmanlaşması gerektiğini tavsiye etti. Başkan Kalkavan, Türk brokerlerin Türkiye'nin büyüyen ihracatını çok iyi kullandıkalrını ve uluslararası areneda daha güçlendiklerini sözlerine ekledi.
 
GBD, kursiyerlere iş imkanı sağlayacak
 
Dernek olarak yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi veren Başkan Pınar Kalkavan Sesel, derneğin eğitim faaliyetlerinin tüm hızıyla devam ettiğini belirterek "Kurslarımız yoğun ilgi gördü. Kurslarımızın içeriğini önümüzdeki dönemde genişleterek devam ettireceğiz. Kurslarımıza gönüllü şekilde katılarak ders veren ve sektörün içinden gelen çok sayıda duayen isim var. Bu tür kurslarda teorik eğitimi vermenin yanı sıra pratik eğitimi de anlatmak büyük önem arz ediyor"dedi. İlk aşamada eğitim verdikleri 21 öğrenciye diploma vereceklerini belirten Şesel, öğrencilere iş ve staj imkanı sağlama konusunda yardımcı olmaya çalışacaklarını söyledi. Bir süre önce derneğe ait bir binaya kavuştuklarının da müjdesini veren Kalkavan, GBD'nin Türkiye Gemi Brokerleri Derneği olarak isim değiştirebilmesi için gerekli çalışmaları başlattıklarını kaydetti. Sürecin uzun aşama gerektirdiğini de sözlerine ekleyen Şesel, bunun gerçekleşmesinin kendilerinin gücüne güç katacağını ifade etti.