Pegasus’un gelecek 20 yılı garantide
Pegasus Hava Yolları, 2012 yılında siparişini verdiği 100 uçağın motor ve 20 yıllık bakımları konusunda CFM International ile 4.3 milyar dolarlık anlaşma imzaladı.
Yakup SAYAR
PARİS - Pegasus Hava Yolları, havacılık sektöründe büyük ses getiren 2012 yılındaki 12 milyar dolarlık 100 Airbus siparişinde önemli bir aşamayı daha geçti. Teslim alacağı uçaklarda Amerikan GE ile Fransız Snecma ortaklığı olan CFM International’ın üreteceği yeni nesil LEAP-1A motorlarını tercih eden şirket, aynı anlaşmayla 20 yıllık bakım anlaşmasına da vardı. Bu sayede Pegasus, havacılık sektöründe 20 yıl gibi önemli bir zamanı kapsayan motor ve bakımları konusunu kökten çözdü.
Pegasus tarafından ilki 2016 yılında teslim alınması planlanan Airbus A320neo ve A321neo’larda kullanılacak motor tipi, CFM International’ın LEAP-1A modeli olarak belirlendi.Motorlara ve bakımlarına ilişkin anlaşma Pegasus Hava Yolları ve CFM International yöneticilerinin katılımıyla CFM International’ın Fransa’daki Snecma Villaroche Fabrikası’nda düzenlenen törenle 12 Kasım’da imzalandı.
Pegasus Hava Yolları Genel Müdürü Sertaç Haybat ve Snecma CEO ve Yönetim Kurulu Başkanı Pierre Fabre tarafından imzalanan anlaşmayla CFM, Pegasus’un teslim alacağı uçaklar için gerekli LEAP-1A motorlarının üretimini ve her bir motorun tesliminden itibaren 20 yıl süresince bakımını üstelenecek.
İmza töreninde konuşan Sertaç Haybat, “Pegasus’un 2023 vizyonu çerçevesinde çıktığımız yolda bir adım daha ilerledik. Airbus ile anlaşmamız sonrasında geçen süre içinde teslimleri 2016’da başlayacak Airbus A320neo ve A321 neo’lara verimliliği yüksek, çevre dostu en uygun motoru seçmek için çalıştık. Arayışımızı Amerikalı dünya devi GE ve Fransız Snecma ortaklığı olan CFM International ile imzalayacağımız uzun dönemli iş ortaklığı anlaşmasıyla sonuçlandırıyoruz. Geldiğimiz noktada, CFM ile işbirliğimizin kapsamını da genişlettik. 12 milyar dolarlık 100 uçağı kapsayan yatırımımıza, toplam büyüklüğü yaklışk 4.3 milyar dolar olan motor bakım anlaşmasını da ekledik” diye konuştu.
‘Bu motorlarla daha ucuza uçacağız’
Haybat, Pegasus’un son Airbus’ını teslim alacağı tarihin 2022 olduğunu ve bakım anlaşmalarıyla birlikte CFM ve Pegasus işbirliğinin en az 2042 yılına kadar sürmesinin planlandığına dikkat çekti. Haybat, “Bu işbirliği ile verimlilik temelli çalışan bir havayolu şirketi olarak, en büyük bakım maliyet kalemi olan motor bakımını kontrol altına alıyoruz. Yeni nesil LEAP motorlar, çevreci ve yüzde 15 gibi oranda daha az yakıt tüketimiyle önemli bir maliyetin önüne geçecek. Biz de yeni nesil motorlarımız sayesinde daha da ucuza yolcu taşıyabileceğiz” dedi.
“SHGM’den şeffaflık ve objektif kararlar bekliyoruz”
Sertaç Haybat, imzaladıkları anlaşmanın Türkiye havacılığında bir ilk olduğunu belirterek, “Şirket olarak Türkiye’de önemli bir noktaya ulaştık. Bizim varlığımız birilerini daima rahatsız etti, tabii ki bu anlaşma da rahatsız edecek. Biz ucuza uçulabileceğini herkese gösterdik. Bugün yeri geldiğinde özel, yeri geldiğinde kamu şirketi gibi davranan THY’nin haksız rekabetiyle karşı karşıyayız” dedi. Trafik hakları konusunda önlerine engeller çıktığını belirten Haybat, “Bu hakkı vermek Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nde (SHGM). Biz bu kurumun daha şeffaf ve objektif olmasını bekliyoruz. Fakat gelecekten umutluyuz. Tüm gelişmiş ülke havacılık sektörleri aynı şeyleri yaşadı. Belki 5 yıl sonra bunları konuşmayacağız” diye konuştu.
‘Türkiye’ye bakım üssü kurma konusunda iştahlıyız’
Snecma CEO’su Pierre Fabre, imza töreninde yaptığı konuşmada Türkiye’de hızla gelişen havacılık sektörünü yakından izlediklerini söyledi. Türkiye’nin kendileri için önemli ve stratejik bir ülke olduğunu dile getiren Fabre, “İlerleyen yıllarda Türkiye’ye bir bakım üssü kurma konusunda iştahlıyız. Gelişen havacılık sektörü ve 3. havalimanıyla birlikte bu yatırımızın daha hızlı şekilde gelişebileceğini öngörüyoruz. Pegasus ile 20 yıldan uzun süreye dayanan iş ortaklığımızın üzerine inşa ettiğimiz bu anlaşma da bizi çok mutlu etti. Şu andan sonraki en öncelikli işimiz LEAP programını takvimine uygun şekilde tamamlamak ve bu motorlarla Pegasus’a vaat ettiğimiz katma değeri sağlamak. Türkiye’de 191 uçağa ve 11 müşteriye hizmet veriyoruz ve bu rakamın hızla artacağını öngörüyoruz” dedi.
Fabre, yeni nesil LEAP motorların eylül ayında denemelerini başarıyla yaptıklarını belirterek, “LEAP’lar daha çevreci ve yüzde 15’e varan oranda daha az yakıt tüketiyor. Kullanılan malzemeler daha dayanıklı.
Bu motorlarla havacılık sektörü daha farklı bir boyuta geçecek. LEAP’lardan bugüne kadar 5 bin 483 adet kesinleşmiş sipariş aldık” diye konuştu.