Havayolları düşük petrol ve güçlü dolarla irtifa kazandı

IATA, sektörün bu yıl net kârının 2014 yılına kıyasla 13 milyar dolar daha yukarıda gerçekleşeceğini ve 29.3 milyar dolar olacağını açıkladı. Havayollarının bu yıl toplam gelirlerinin 727 milyar dolar olması bekleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MIAMI

THY’nin de aralarında bulunduğu toplam 260 havayolu şirketini çatısı altında toplayan ve küresel hava trafiğinin yüzde 83’ünü temsil eden Dünya Hava Taşımacılığı Birliği IATA, 2015 yılı için net kar tahmini yukarı doğru revize etti. IATA, sektörün bu yıl net karının 2014 yılına kıyasla 13 milyar dolar daha yukarda gerçekleşeceğini ve 29.3 milyar dolar olacağını açıkladı. 

Havayollarının bu yıl toplam gelirlerinin 727 milyar dolara ve yüzde 4 net kar marjına ulaşacağını bildiren IATA, havacılık sektörünün olumlu performansında genel ekonomik durumdaki iyileşmenin yanı sıra, yüksek doluluk oranları ve petrol fiyatlarındaki düşüşün ve doların değer kazanmasının etkili olduğuna dikkat çekti. 

Küresel ölçekte elde edilecek net karın yarıdan fazla bölümünün, rakamsal olarak da 15.7 milyar dolarının sadece Kuzey Amerika bölgesinde faaliyet gösteren havayolu şirketleri tarafından elde edeceği öngörülüyor. 

ABD’nin Miami şehrinde yapılan IATA Yıllık Genel Kurul toplantısında bir konuşma yapan IATA Başkanı Tony Tyler, 2015 yılında tüm bölgelerde hava yollarının karlılığında iyileşme olacağını belirterek, “Ancak ülke ekonomilerinin performansları arasındaki önemli farklar doğal olarak havayollarının karlılıklarına da yansıyor. Endüstrinin geleceği her hava yolu şirketi ayrı bir görünüm arz ediyor. Birçok hava yolu hala önemli güçlüklerle karşı karşıya” dedi. 

1700 uçağa 180 milyar $ yatırım 

Sektörün geleceğe yatırım yapmaya devam ettiğini ve bu yıl yeni nesil bin 700 adet uçağın toplam filoya katılacağını ve bu yatırımın da 180 milyar dolara ulaşacağını söyledi. Tyler, havayolu sektörünün 2.5 milyon kişiye doğrudan iş yarattığını belirterek, “Diğer zincirimiz içinde ise 56 milyon insan yer alıyor. Yaklaşık 6 trilyon dolarlık bir ekonomik faaliyetin de içinde yer alıyoruz” dedi. 

En iyi durumda Kuzey Amerika 

IATA verilerine 2015’te tüm bölgeler karlılıklarını geçen yıla kıyasla artıracaklar. Hava yolu şirketleri koltuk kapasitelerini de yüzde 6.7’lik yolcu talebi artışına paralel olarak bölgeler bazında ortalama yüzde 6.2 genişletmeyi planlıyorlar. ABD’nin de içinde yer aldığı ve en büyük bölümü oluşturduğu Kuzey Amerika bölgesinde faaliyet gösteren hava yolu şirketlerinin bu yıl 15.7 milyar dolar net kar sağlaması bekleniyor. Yolcu başına hesaplandığında bu 18.12 dolarlık bir kar rakamına denk geliyor. Asya-Pasifik bölgesindeki hava yolu şirketleri ise yüzde 2.5’lik kar marjıyla 5.1 milyar dolarlık bir net kar elde edecekler.Asya-Pasifik bölgesindaki havayolu şirketleri toplam hava kargo pazarında yüzde 40’lık paya sahip durumda. 

Afrika kıtası 100 milyon dolar kar elde edecek 

IATA verilerine göre Avrupa bölgesinde faaliyet gösteren havayolu şirketleri ise yolcu başına 6.39 dolar kazanırken bu yıl kar marjları yüzde 2.8 düzeyinde olacak: Bu bölgenin kar beklentisi ise 5.8 milyar dolar düzeyinde. Avrupa bölgesinde iç uçuşlardan ziyade uluslararası uçuşların daha güçlü olması bekleniyor. 

Güney Amerika bölgesi için bu yıl 600 milyon dolarlık bir net kar öngörülüyor. Ortadoğu bölgesinde faaliyet gösteren havayolu şirketleri karışık bir tablo sunuyor. Ortadoğu’da toplamda ortalama 1.8 milyar dolarlık bir kar beklentisi var. Net kar marjı yüzde 3.8 olarak hesaplanırken, yolcu başına gelir 9.61 dolar olacak. Afrika bölgesi IATA içinde en düşük kar rakamına sahip bölge olacak. Afrika’daki tüm havayollarının 2015’te sadece 100 milyon dolarlık bir kar rakamına ulaşacağı öngörülüyor.

Yolcu sayısı 3.5 milyarı geçecek

IATA, sektörü yakından ilgilendiren ve etkileyen temel verileri de açıkladı. Buna göre ham petrolün varil fiyatının 2014 yılına kıyasla yüzde 36 daha ucuzlayarak bu yıl 65 dolar civarında olması bekleniyor. Jet yakıtlarında ise düşüş daha yavaş olacak ve varil başına fiyat 78 dolar olacak. Yakıt havacılık endüstrisinin toplam maliyeti içinde yüzde 28’lik bir paya sahip bulunuyor. Yolcu sayısı ise 2015 yılında yüzde 6.7 artarak havacılık tarihinin en yüksek rakamına çıkarak 3.5 milyarı geçecek. Kargo işi de bu yıl olumlu bir gelişme göstererek yüzde 5.5 büyüyecek. Hava kargoda beklenen gelir ise 62 milyar dolar olarak tahmin ediliyor.

116 milyar dolar vergi ödeyecek

IATA tarafından yayınlanan verilere göre, sektör küresel ölçekte 2.5 milyon kişiyi istihdam ederken, ödenen maaş ve ücretler toplamı da 150 milyar dolara ulaşacak. Bir önceki yıla göre 2015’te artış yüzde 3.1 düzeyinde olacak. Sektörün ödediği vergi ise 2014 yılına göre yüzde 3.9 artışla 116 milyar dolara ulaşacak.

288 milyar litre benzin tüketecek

IATA verileri havayollarının çevreci uygulamalar konusundaki performansının da iyileştiğine işaret ediyor. IATA çatısı altındaki 260 havayolu şirketinin bu yılki toplam benzin tüketimi 288 milyar litreye ulaşacak. Bu tüketimi yaparken de atmosfere saldığı emisyon ise 757 milyon ton olacak. 2015 yılında havayolları toplam 180 milyar dolarlık bedelle bin 700 yeni uçak alırken, bu uçaklarının yarıya yakın bölümü yakıt verimliliği daha düşük olan eski uçakların yerine kullanıma geçecek.

rgvr.png

Bu konularda ilginizi çekebilir