Hava kargodaki büyüme hızı, şirketleri cezbetti
Dünya ortalamasından 10 kat hızlı büyüyen Türk hava kargo sektörü, şirketlerin de yatırım iştahını kabarttı. 15 yeni lisansla hava kargoda şirket sayısı 145’e ulaştı
Hava kargoda faaliyet gösteren şirket sayısı 145’e ulaştı. Türkiye’de hava kargodaki gelişme bu yolla taşınan yük artışı, sektörün dünya ortalamalarının 10 katıdan fazla hızlı büyümesi şirketlerin bu alana yönelmelerini de hızlandırdı. Lojistik hizmetini tek elden almak isteyen müşteriler de şirketleri hava kargoya girmeye zorluyor. Geçen yıl, 15 lojistik şirketi 20 havaalanında kargo faaliyeti yapmak için lisans aldı.
Sektör bu yıl da hızlı büyümelerle gidiyor. Son olarak açıklanan hava kargo taşımacılık rakamlarına göre 2014'ün ilk 2 ayında sektör yüzde 19.9'lük yük artışı sağladı. Türkiye’nin ve Avrupa’nın önde gelen lojistik firmalarından Ekol de bu yıl içinde sektöre kendi uçakları ile işletmeci olarak girmeyi planlıyor. Ekol, hava kargoda Türkiye’den Avrupa’ya mevcut şirketlerden ucuz taşıma yapmayı hedefliyor.
En fazla başvuru AHL’ye yapıldı
Şirketlerin en fazla lisans başvurusu yaptıkları havaalanı Atatürk Hava Limanı (AHL) oldu. Yurtiçi Kargo, Borusan, Aramex, Hitit Trans, Ayman Uluslararası Taşımacılık, Brink’s, Grup Trans, Goose, TLS, ONS, S Lojistik, S Sistem Lojistik, World Courier, SKY Servis ve Taha Kargo AHL için lisans aldı. Hitit, ayrıca Esenboğa (Ankara) ve Adnan Menderes (İzmir) havaalanları için, Grup Trans ayrıca Esenboğa için, TLS Global Adnan Menderes için de lisans aldı. Türk Hava Kurumu kayıtlarına göre son lisans alan bu 15 firma ile birlikte Türkiye’de hava kargo lisansı olan şirket sayısı 145’e ulaştı. Bunların arasında DHL, TNT gibi global devler de bulunuyor. TNT 6 havaalanında, DHL 5 havaalanında kargo lisansına sahip. Bu iki şirket aynı zamanda en fazla kargo lisansına sahip şirketler. THY Kargo’nun da 5 hava alanında lisansı bulunuyor. THY, 5 lisansla en geniş faaliyeti olan yerli şirket durumunda. Schenker Arkas, Kühne Nagel,Expeditors, Mars, Gulf Agency, Kargo Tur, DSV, UPS Toll Global de 4’er lisansla en geniş faaliyeti olan şirketler olarak dikkat çekiyor.
2014 yılında da sektöre yeni oyuncular girmeye devam edecek. Bunlardan biri de Türk lojistik devlerinden Ekol olacak. Sektöre iddialı ve büyük bir yatırımla girmeyi planlayan şirket, kendi filosunu kurmayı planlıyor. Gündemde büyük bir havayolu şirketiyle ortaklık da var. Türkiye ve Avrupa arasında bu yıl içerisinde tarifeli olarak hava kargo taşımacılığı yapmayı hedefleyen şirket, Kocaeli Cengiz Topel’i kargo merkezi yapmayı planlıyor. Ekol Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Musul, “Ro Ro’da yaptığımızın bir benzerini hava kargoda yapmak istiyoruz. Germanwings’in yolcuda yapmış olduğunun bir benzerini kargo tarafında yapmayı hedefliyoruz. Var olan uçak kargo fiyatına göre daha ekonomik bir hizmet sunmayı planlıyoruz. Ekspres hizmet seviyesine benzer bir kalitede vermeyi planlıyoruz. Ekol olarak kapıdan kapıya taşıma yapmayı planlıyoruz. Dolayısıyla müşterilerimize eksik kalan en önemli ayağımızı da tamamlayarak bütünsel bir hizmeti tek adresten vermiş olacağız” diye konuştu.
Türkiye'nin ikili havacılık anlaşması yaptığı ülke sayısı 159’a ulaştı
Hava kargo taşımacılığında Türkiye’nin uçuş ağı da hızla ilerliyor. Son olarak geçtiğimiz hafta Angola’nın da dahil olmasıyla Türkiye’nin ikili havacılık anlaşması yaptığı ülke sayısı 159’ ulaştı. Uçuş noktaları ve sefer sayıları belirlenen bu anlaşmaların tümü aynı zamanda kargo taşımacılığına da açık. Frekans sayılarının açıkça belirlenmediği anlaşmamız olan tüm ülkeler ile sınırsız kargo seferleri mümkün. Özellikle Afrika ülkeleri ile yapılan anlaşmalar, kıta ülkeleriyle gelişen ticaret hacmine paralel olarak hava kargo taşımacılığı için de çok önemli gelişim fırsatı sunuyor. Bugün itibariyle 49 Afrika ülkesi ile sivil havacılık anlaşması bulunan Türkiye’nin bu pazardaki konumu hızla güçleniyor. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SGHM) bu yıl içinde Afrika’da anlaşmamız olmayan ülkeler başta olmak üzere, Amerika ve Uzakdoğu’ya yönelik sivil havacılık anlaşmaları yapmaya devam edeceğini açıkladı. Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’ne (ICAO) üye 192 ülke ile anlaşma imzalanması hedefi çerçevesinde bu yıl içinde birçok ülkeyle müzakere masasına oturulacak. Ekvator Ginesi, Eritre, Gine, Gine-Bissau, Liberya, Malawi, Mauritius, Namibya, Haiti, Bahamalar, Barbados, Bolivya, Grenada, Panama, Saint Kitts, Surinam, Şili, Butan, Cook Adaları, Kiribati, Marshall Adaları, Mikronezya, Myanmar, Nauru, Palau, Papua Yeni Gıne, Samoa, Solomon Adaları, Timor Leste, Tongo, Vanuatu gibi Türkiye’nin anlaşması olmayan ülkelerin bazılarıyla bu yıl içinde müzakerelere başlanması hedefleniyor.