FSM'nin nakliyecilere maliyeti 10 milyon euro

UND Başkanı Özmen, köprüdeki 3 aylık bakımın nakliyecilere maliyetinin 10 milyon euro olduğunu belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Ruhi Engin Özmen, İstanbul'da köprülerden geçiş ücreti alınmamasının trafikte akışı sağlaması halinde, maliyetlerinin düşeceğini söyledi.

 
Özmen, yaptığı açıklamada, İstanbul'da Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün bakıma alınmasıyla birlikte yaşanan trafik sorununu anımsatarak, nakliye sektörünün beklemeden kaynaklı maliyetinin arttığını söyledi.
 
Köprünün 3 aylık bakımının nakliye sektörüne maliyetinin 10 milyon euro olduğunu belirten Özmen, "Bahsettiğimiz 10 milyon euroluk kayıp içerisinde 30 - 40 bin liralık köprü ücreti önemli bir tutar değil. Köprülerden ücret alınmaması köprüde akışı sağlayacaksa, maliyetlerimiz düşer. Ancak köprülerin ücretsiz olması için bu kadar beklenmemeliydi. Köprülerin ücretsiz olmaı bayramlarda bile yapılırken, böyle büyük bir bakım çalışmasında neden 15 gün beklendiğini anlayamadık" dedi.
 
Köprü tadilatlarının başladığı gün söylediği "Ro-Ro seferleri" önerisini hatırlatan Özmen, "Zeytinburnu Zeyport'la, Haramidere'deki Kumport arasında iki limanın kullanılıp Haydarpaşa veya Pendik'e seferler konulabilirdi. Ama hala bununla ilgili somut bir adım atılmadı" şeklinde konuştu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ya da Karayolları Genel Müdürlüğü'nün tadilat başlamadan 5-6 gemi kiralayıp bu sıkıntıların önüne geçmesinin mümkün olduğunu savunan Özmen, bakımların neden olduğu trafik sorununun kaynağının organizasyon bozukluğu olduğunu söyledi.
 
UND Başkanı Özmen, halk arasında kuyruklardan kaynaklanan "günah keçisi TIR'lar" algısı bulunduğunu anımsatarak, bu algıyı değiştirmek için sürekli çaba gösterdiklerini söyledi. Özmen, "Bizler trafiği çok fazla kilitlemiyoruz, trafikteki otomobillerin verdiği sıkıntı çok daha fazla. Bizim istediğimiz sadece yolların ve köprülerin yavaş da olsa sürekli akışının sağlanması" dedi.
 
Türkiye'yi 500 milyar dolar ihracat hedefine taşıyacak lokomotif sektör...
Engin Özmen, Türkiye'nin 2023 için koyduğu 500 milyar dolar ihracat hedefine ilişkin iyimser olduğunu dile getirerek, özellikle bakanlıklar düzeyinde ciddi çalışmalar yapıldığını söyledi. İzmir'deki Çandarlı Limanı Projesi'nin dünyadaki sayılı limanlardan biri olduğunu belirten Özmen, "Otobanlar, duble yollar, kesintisiz akışkanlığı sağlayacak altyapı çalışmaları çok önemli. TOBB'un gümrüklerdeki kapılarla ilgili modernizasyon uygulamaları da devam ediyor" şeklinde konuştu.
İhracatın 500 milyar dolara ulaşması için lokomotif sektörün taşımacılık olduğunu ifade eden Özmen, "Eğer taşıma sektörünün gerekli altyapı çalışmalarını bitiremezsek, o mevzuatları güncelleyemezsek 500 milyar dolar ihracat hedefini yakalamamız zor olur. Çünkü üretimi yurt içine ve yurt dışına taşıyacak olan bu sektördür. O yüzden bu sektörün sorunlarının acilen çözülmesi gerekmektedir" görüşünü paylaştı.
 
Akaryakıt fiyatlarının stabil gitmesi sektör için önemli
Taşımacılık sektörünün yoğun olarak kullandığı akaryakıt maliyetleri ile ilgili bilgi veren Özmen, "EPDK'nın açıkladığı rapora göre fiyatlarda bir düşüş görülüyor. Şimdi bizim akaryakıttaki bakışımız şudur;maliyetlerimizin üçte birini akaryakıt oluşturur. Ama biz yurt dışına ihracat taşımaları yaptığımızda birçok sınır kapılasında ÖTV'siz ve KDV'siz akaryakıt alırız. Bu bizim Avrupa'ya çıkışlarımızda elimizi rahatlatır. Bu üçte birlik maliyetlerimizde akaryakıt ciddi boyutta önemli, petrol fiyatlarındaki en ufak bir yükselme bizim maliyetlerimizi artırıyor ve yıllık fiyat verdiğimiz müşterilerden de bunu tahsil etme imkanımız olmuyor" şeklinde konuştu.
Özmen, akaryakıt fiyatlarının stabil gitmesinin sektör için önemine dikkati çekti.