Denizciler proje üretip Ankara’ya gitmeli

Türkiye 2023 yılında ihracatının taşınmasında 50 milyar dolar navlun ödemek zorunda. Fakat bugün dış ticaretin sadece yüzde 17’sini Türk bayraklı gemi filosu taşıyabiliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
İSTANBUL - Denizcilerin 2023 için hedefler koyarak projeler üretmesi gerektiğini söyleyen TOBB Denizcilik Sektör Meclisi Başkanı Erol Yücel, “Türkiye 2023 yılında ihracatının taşınmasında 50 milyar dolar navlun ödemek zorunda. Fakat 10 yıl önce dış ticaret yüklerinin yüzde 32’sini taşıyan Türk bayraklı gemi filosu bugün sadece yüzde 17’sini taşıyabiliyor” dedi.
İMEAK Deniz Ticaret Odası'nın 2013 yılının ilk Olağan Meclis toplantısı geçen hafta yapıldı. Toplantıda söz alan TOBB Denizcilik Sektör Meclisi Başkanı Erol Yücel, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından Ankara’da gerçekleştirilen 6. Türkiye Sektörel Ekonomi Şurası’ndaki konularla ilgili katılımcılara bilgi verdi. Şurada  sektörlerin 5 sorununu hükümete iletmek üzere yazılı olarak bildirdiğini ve kendilerinin de en önemli 5 tane sorunu ilettiklerini söyleyen Yücel, denizcilerin artık hedefler koyarak ve projeler üreterek Ankara’ya gitmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:  “Türkiye İhracatçılar Birliği Türkiye’nin 2023 hedefi olarak 500 milyar dolarlık bir ihracat hedeflediğini belirtmişti. Bu sadece bir söylemdi, hesap kitap yapılmadan ortaya atılmış bir söylem. Sonraki zamanlarda ekonomi bakanımız Zafer Çağlayan'ın bu söylemi tekrar ettiğini gördüm ve bir adım daha ilerledikten sonra Türkiye ihracatçılar meclisinin bunun altını doldurduğunu gördüm.”  Türkiye'nin 10 yıllık süreçte 1 trilyon 350 milyar dolar dış ticarete ulaşma hedefi olduğuna dikkat çeken Yücel, “Türkiye dış ticaretinin yüzde 90’nı deniz yoluyla yapan bir ülke ve bunun yüzde 5’ ini de navlun olarak kabul ettiğimizde Türkiye 2023 yılında ihracatının taşınmasında 50 milyar dolar navlun ödemek zorunda” dedi. 2011 yılında 371 milyar dolarlık ihracatın yüzde 17’sini Türk bayraklı gemilerle gerçekleştirildiğini söyleyen Yücel, hükümetin parti politikasında dış ticaret yüklerinin yüzde 50’sini Türk bayraklı gemilerle taşıma hedefi olduğunu hatırlatarak konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ancak bu karar alındığında dış ticaret yüklerinin yüzde 32’sini taşıyan Türk bayraklı gemi filosu 10 yıl sonrasında bu ticaretin ancak yüzde 17’sini taşıyabiliyor. Fakat bu bizim suçumuz çünkü denizcilik sektörü büyüyen dış ticarete ayak uydurup filoyu büyütemedi. Bu yüzden filonun büyütülmesi gerekiyor ve bu konuda da hükümetin sektöre destek olması lazım.”
Gemi ve Yat ihracat Birliği’nin 2023 hedefinin 10 milyar dolar olduğunu hatırlatan Yücel, yaşlı Rus nehir filosuna karşı Türk koster filosunun yenilenmesi gibi projelerin bu hedefe ulaşmasında etkili olacağını belirterek “Bu hem tersanelere hem de ihtiyaçtan dolayı ihracata katkı sağlayacaktır.2023 yılına sadece 10 yıllık bir süre kaldığını düşünürsek hükümetimizin bu konuyu özel olarak değerlendireceği inancındayım” dedi.
 
Koster filosu yenileme projesi Başbakan'da
Prof. Oral Erdoğan da koster filosu yenileme projesinde son dönemde ciddi gelişmeler olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Koster filosunun yenilenmesi hususunda çok ciddi projeler yapıldı ve tamamlandı. Hollanda devletinin desteği ve Hollanda bankasının finansmanı ile Türk bankalarının aracılık rolüyle Türkiye’de koster yapacaklara destek verilebilecektir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafının da bir desteği beklenmektedir. Bu konuda son söz artık Başbakanda.” Tersanelerde 2023 yılı için 10 milyar dolar olarak belirlenen hedefi gerçekçi bulmadığını ifade eden Oral, “ Şuan ki verilere göre 2017 yılına kadar Türkiye’nin ana sınıf gemilerde talep alma olasılığı yoka yakındır. 2017’den sonra bir patlama olacaksa bunu da o zamana kadar tersanelerimiz ayakta kalabilirse konuşuruz” dedi.
 
Kalkavan, armatör kaçakçı değildir dedi ama 
Armatörün kaçakçı olmadığını dile getiren DTO Başkanı Metin Kalkavan, “ÖTV’siz yakıtta kaçakçılık şebeke haline geldi. Bu işi yapan armatörlerin ve firmaların isimleri var” dedi.
Armatörün kaçakçı olmadığını dile getiren DTO Başkanı Metin Kalkavan, ÖTV’siz yakıt konusunda sistemin değişeceğini belirterek şunları söyledi: “Armatör kaçakçı değildir. Armatör armatördür, kaçakçı kaçakçıdır. ÖTV’siz yakıtta sistem değişecek. Muhtemelen önce vergisini vereceğiz sonra yakıt alacağız. Çünkü mevcut sistemle kaçakçılık işleri yapılmaya başladı. Belli kaçakçılar var, bu işi yapan armatörlerin ve firmaların isimleri var. Maalesef bu iş şebeke haline dönüştü. Bu sebepten dolayı bu sitem değişecek gibi görünüyor.”