ABC Lojistik, ADR'li yük taşıma kapasitesini yüzde 40'a çıkaracak
ABC Lojistik Genel Müdürü Hamit Cingöz, "ADR'li araçların yanı sıra ADR'li yükleri taşımak için gerekli olan SRC 5 ehliyeti olan sürücü sayımızı artıracağız" dedi.
ARZU BAĞCI
KAYSERİ - ADR'li NATO yüklerini AB ülkelerine, Avurpa'dan da Adana İncirlik, Gaziantep ve Diyarbakır'a taşıyan ABC Lojistik, ADR'li yük taşıma kapasitesini artırmayı planlıyor. Tehlikeli madde taşımacılığı sektörünün büyüyeceği inancında olduklarını söyleyen ABC Lojistik Genel Müdürü Hamit Cingöz, bu kapsamda yeni alt yapı ve insan yatırımı yapacakları bilgisini verdi. 2017 yılı içinde ADR'li araç sayılarını da artıracaklarını bildiren Cingöz, "ADR'li araçların yanı sıra ADR'li yükleri taşımak için gerekli olan SRC 5 ehliyeti olan sürücü sayımızı artıracağız. ADR'li yük taşıma oranımızı yüzde 40'lara çıkarmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
Araç filolarında bulunan 715 adet çekici ve 823 adet römork ile ADR konvansiyonunca yapılabilen, uluslararası teamüllere uygun tehlikeli madde taşımacılığı gerçekleştirdiklerini söyleyen Hamit Cingöz, 2016 yılında transit seferlerde 4 bin 316 defa yükleme yaptıklarını açıkladı. Söz konusu yüklemelerin bin 350'sinin ADR'li yük olduğuna dikkat çeken Cingöz, ithalat seferlerinde ise 4 bin 320 adet taşıma yaptıkları, bunların da bin 410 adedinin ADR'li taşıma olduğu bilgisini verdi. ABC Lojistik olarak 2016 yılında yaptıkları yatırımla 150 Mercedes araç ve 150 Tırsan yarı römork aldıklarını, böylece araç sayısını 715'e çıkardıklarını anlatan Cingöz, araçların yanı sıra depolama alanında da yatırım yaptıklarını kaydetti. Depolama alanında yaptıkları yatırımla yük taşıma kapasitelerini yüzde 40'a çıkardıklarına dikkat çeken Cingöz, "Lojistik sektörü dışında inşaat, sanayi ve üretim alanında da yatırım yapacağız. 2017'nin ilk çeyreğinde faaliyete geçireceğimiz bu yatırımlarla Türkiye'ye katma değer sağlamayı amaçlıyoruz" dedi.
Eğitimlerle sürücülerin ADR bilgileri güncel tutuluyor
ADR'li yük taşımacılığı konusunda bünyelerinde tehlikeli madde güvenlik danışmanları bulundurduklarını anlatan Hamit Cingöz, söz konusu danışmanların araçların kontrollerini yaparak gerekli tedbirleri aldıklarını kaydetti. Ayrıca ADR'li yük taşımalarını yapacak sürücülere belli periyotlarda verdikleri ADR eğitimiyle sürücülerin ADR konusundaki bilgilerini güncel tutmaya çalıştıklarını belirten Cingöz, tehlikeli madde taşımacılığı söz konusu olduğunda en uygun araç ile en tecrübeli sürücüyü görevlendirlerinin altını çizdi. Ayrıca yükleri gönderen ve yükleyenler ile maddenin sınıfının, tehlike özelliklerini, dikkat edilmesi gereken şartları sürücüleriyle değerlendirdiklerini anlatan Cingöz, en çok dikkate aldıkları konunun başında ise doğru ve güvenli yüklemenin olduğunu vurguladı. Taşımadan önce araçta bulunması gereken koruyucu teçhizatı kontrol edip, eksik olması durumunda yenisiyle standartlara uygun şekilde temin ettiklerini söyleyen Cingöz, "Tehlikeli madde taşıması siparişi aldığımız andan itibaren çalışanlarımızın bu siparişi nasıl ele almaları gerektiği konusunda bilgiler veriyoruz. Malın teslim alımından boşaltılmasına kadar geçen süreci gözden geçirip detayları görüşüyoruz. Daha sonra taşımamızı gerçekleştiriyoruz" şeklinde konuştu.
Denetim eksikliği haksız rekabete neden oluyor
Tehlikeli madde taşımacılığı alanındaki denetim eksikliğinden dolayı ADR'li yük taşımalarını standartlara göre yapanlar ile yapamayanlar arasında haksız rekabetin yaşandığına dikkat çeken Hamit Cingöz, tehlikeli maddelerin uluslararası teamüllere uygun olarak taşınması gerektiğini vurguladı. Lojistik firmalarının tehlikeli madde taşınması noktasında gerekli yetkinliğe sahip olması gerektiğine dikkat çeken Cingöz, zaten Avrupalı alıcıların lojistik firmalarına kurallar ile ilgili standartlara uygun taşıma yapmayı ön koşul olarak getirdiğini söyledi. Denetimin yanı sıra SRC 5 ehliyetinin alımı noktasında da sıkıntılar yaşadıklarını belirten Cingöz, "Sınav, yılda dört kez yapılıyor ve sınavdan iki ay öncesinde eğitimler başlıyor. O tarihte şoför eğitime katılsa bile sınava gideceği tarihte yurtdışına çıkmak zorunda kalabililiyor. Şoförlerimizin bu sınavlar ve eğitimlere katılmaları konusunda sorunlar yaşıyoruz. Bu konudaki diğer bir sorunumuz ise ise sınav yerlerinin sınırlı ve mesafelerin uzak olması" dedi.