İnşaat malzemesi endeksinde düşüş

İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenli olarak yayımlanan İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi’nin Haziran 2024 sonuçları açıklandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi nisan ve mayıs aylarından sonra haziran ayında da gerileyerek 1,52 puan azalışla 67,81 puan seviyesine düştü. Bileşik Endeks geçen yılın haziran ayının ise 3,29 puan altında gerçekleşti.

Güven seviyesi 30,43 oldu

 İMSAD raporuna göre, Bileşik Endeks bundan sonraki süreçte büyük ölçüde ekonomi politikalarının etkileri ve ihracat pazarlarındaki gelişmeler ile şekillenecek. İMSAD raporuna göre Faaliyet Endeksinde ise haziran ayında sert bir düşüş gerçekleşti ve bir önceki aya göre 5,2 puan azalarak 140,5 puana geriledi.

Böylece Faaliyet Endeksi haziran ayında en yüksek ikinci seviyesinden uzaklaştı. Haziran ayında faaliyetlerdeki sert düşüş ile iç pazardaki yavaşlama beklentileri güveni olumsuz etkiledi. Buna bağlı olarak Güven Endeksi haziran ayında da zayıf ve kırılgan kalmaya devam etti. Güven seviyesi haziran ayında bir önceki aya göre 0,63 puan azaldı ve 30,43 puan oldu.

Yurt içi pazarlarda güven haziran ayında sınırlı ölçüde azalırken ihracat pazarlarına olan güven ise haziran ayında yükseldi. Haziran ayında Beklenti Endeksi ise sınırlı ölçüde geriledi ve böylece beş ay üst üste sınırlı düşüşler gösterdi. Beklenti Endeksi haziran ayında bir önceki aya göre 0,3 puan azaldı ve 55,0 puana indi. Mevsimselliğin olumlu katkısı da henüz görülmedi. Ekonomi politikalarındaki sıkılaşma ile üretim, yatırım ve istihdam beklentileri de düşmeye başladı. Rapora göre önümüzdeki aylarda beklentileri şekillendirecek ana unsur ekonomi politikaları ve sonuçları olacak.