“Gaziantep’in uluslararası fuarlara ihtiyacı var”

 GAİB Hububat, Bakliyat Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, küçük şirketlerin yaptığı fuar organizasyonları nedeniyle ‘fuarlar kenti’ olarak bilinen Gaziantep’te uluslararası fuarların yapılamadığına vurgu yaptı. Kadooğlu, büyük fuarlar için kentin altyapısının dönüşmesi gerektiğine de dikkat çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Güneydoğu Anadolu Hubu­bat Bakliyat Yağlı Tohum­lar ve Mamulleri İhracat­çıları Birliği Başkanı Celal Kado­oğlu, Gaziantep’te çok fazla sayıda fuar organizasyonu yapıldığına ancak ismi uluslararası olmasına rağmen yerel ölçeğin dışına çıka­mayan fuarlarda başarı elde edi­lemediğine dikkat çekti.

Celal Ka­dooğlu, büyük ölçekli firmaların bu fuarlara katılmama yönünde direnç gösterdiğini söyleyen Ka­dooğlu, “Bu direnci kırmanın tek yolu şehir olarak birlik ve beraber­lik içerisinde hareket etmesinden geçmektedir. Bir şahsın ya da ku­rumun fuarı algısı bir tarafa bıra­kılmalı, şehrin ve bölgenin fuarı düşüncesiyle hareket edilmelidir.

Bizler Gaziantep ve ülkemiz için her türlü fedakârlığı yapmaya ha­zırız. Tek dileğimiz, önümüzde­ki yıllarda kentimizin sektörel fu­arlar merkezi haline gelmesidir. Çünkü Gaziantep Organize Sanayi Bölgesinde bir ya da birkaç sektör değil çok sayıda sektör bulunmak­ta, her sektör de bu fuarlara ihtiyaç duymaktadır” diye konuştu.

Gaziantep’in uluslararası ölçek­te sektörel fuarlara ev sahipliği ya­pabilmesi için ise mevcut fuar ala­nının yetersiz olduğunu söyleyen Celal Kadooğlu, “Fuar alanı, otel­ler ve restaurantların kapasitesi çok yetersiz. Fırsatçı esnaf fuar zamanı fiyatları ikiye üçe katlıyor.

Havayolu ile ulaşım zulme dönü­şüyor. Yabancı ziyaretçilerin fu­ar dışında zaman geçireceği me­kanlar çok az. Uluslararası fuarlar için altyapı tamamlanmalı, zihni­yet değişmeli. Bunun için de Mülki İdare ve yerel yönetimlere büyük görev düşmektedir” dedi.

Havayolu ile ulaşım zulme dönüşüyor

Kentteki en önemli eksiklikler­den birinin konaklama ve restoran ihtiyacı olduğunu söyleyen Celal Kadooğlu, “Maalesef Gaziantep’te büyük organizasyonları kaldırabi­lecek kapasiteye sahip sınırlı sayı­da tesis bulunmaktadır. Bu tesis­ler de fuar zamanında fiyatlarını yüzde 200-300 civarında artıra­rak şehrimizin dünyanın en pahalı şehirlerinden birisi olmasına ve­sile olmaktadır” dedi.

Gaziantep’in en önemli sorun­larından bir diğerinin ise ulaşım olduğunu belirten Kadooğlu, “Ma­alesef Türk Hava Yolları ve diğer havayolu şirketleri yeterli sayıda uçak tahsisi yapmadığı için Gazi­antep’e hava yoluyla gelmek de geri dönmek de bir zulme dönüşmekte­dir. Tıpkı yerel esnafın yaptığı gibi Türk Hava Yolları ve diğer şirket­ler fiyatlarını ikiye üçe katlamak­tadır. Bunun acilen önüne geçil­mesi ve düzenlenecek uluslararası fuarlara yönelik uçak seferleri uy­gun fiyatlarla konabilmelidir.”

Güvenli bölge olduğumuza inandırmalıyız

Gaziantep bulunduğu konum itibariyle birçok ülke tarafından, “Güvenli olmayan bölge” olarak lanse edildiğine dikkat çeken Ka­dooğlu, “Bizlere ve bu kenti yöne­tenlere düşen en önemli görevler­den bir tanesi, uluslararası plat­formlarda Gaziantep’te güvenlik açısından herhangi bir sorun ya­şamadığını dile getirmek ve acilen bu ülkelerin uyguladığı ziyaret­çi ambargolarının kaldırılmasını sağlamak olmalıdır.

Bunun için de gerekirse Türkiye’de bulunan ya­bancı büyükelçilikler ve misyon şeflerinin Gaziantep’e davet edi­lerek kentin genel yapısı hakkında bilgilendirilmesi, bölgenin gezdi­rilmesi, Gaziantep’in sadece sana­yi ve ticaret alanında değil tarihi ve kültürel değerler açısından da büyük bir potansiyele sahip oldu­ğunun gösterilmesi gerekiyor.

 Şirketler hatır için fuara katılıyor

 Dubai’de düzenlenen Gulfood Gıda Fuarı ile ilgili rakamları paylaşan Celal Kadooğlu, “Gulfood 2023 fuarında 125 farklı ülkeden 5 bin 223 katılımcı yer aldı. 195 ülkeden 134 bin 460 ziyaretçi fuara katıldı. Bizim fuarlara değil 134 bin, dışarıdan 10 bin kişi gelse şehirdeki otellerin kapasitesi yetmez” dedi.

Kadooğlu, uluslararası fuarlara büyük ihtiyaç bulunduğunu belirterek, bunun için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: “Öncelikle sanayi ve ticaret alanındaki potansiyelimizin uluslararası pazarlarda daha iyi tanınması, rekabet gücünün artırılması ve pazar payımızın genişlemesi için uluslararası fuarlara büyük ihtiyacımız var.

Gerçek anlamda uluslararası fuarlar kente büyük değer katacaktır. Ancak bugüne kadar yapılan ve bizlerin de katıldığı ancak büyük hayal kırıklığı yaşadığımız fuarlar, maalesef ‘Ben yaptım, oldu’ mantığından ileri gitmemekte, insanlar sadece hatır için fuara katılmak durumunda kalmaktadır.