Yıldız: Arz güvenliği ile ilgili sorun yok

Enerjide arz güvenliği konusunda bir sıkıntı olmadığını belirten Bakan Yıldız, yatırımların hayata geçmesinin belli bir süreyi aldığını, rehavete kapılmadan yatırımların planlandığını kaydetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA (DÜNYA) - Elektrik Piyasası Kanun Tasarısı’nın Meclis süreci, tasarıyı görüşecek olan Sanayi, Ticaret ve Enerji Komisyonu üyesi milletvekillerinin tasarı hakkında bilgilendirilmeleriyle başladı.

Sanayi Komisyonu üyeleri ile sektör temsilcilerinin katılımıyla yapılan teknik düzeydeki bilgilendirme toplantısının açılış konuşmasını yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, tasarının genel bir mutabakatla Meclis'e sevk edildiğini belirterek,  sektörün ihtiyaçları doğrultusunda yeni bir yasa hazırlandığını söyledi. 

Enerji Bakanı Yıldız, şu anda arz güvenliği ile ilgili bir sorun bulunmadığını ancak yatırımların hayata geçmesinin belli bir süreyi aldığını belirterek, bu çerçevede rehavete kapılmadan yatırımların planlandığını kaydetti.

Tasarıyla EPİAŞ'ın kurulduğunu  ve burada kamunun payının yüzde 15'i geçmeyeceğini kaydeden  Yıldız,ön lisans uygulaması getirildiğini çantacılardan sektörün kurtulacağını söyledi.

"Örtbas söz konusu değil"

Öte yandan Zonguldak Kozlu'da meydana gelen maden kazasına ilişkin olarak Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Enerji Bakanı Yıldız, Kozlu'daki maden ocağında eksiklikler bulunduğuna ilişkin rapor olduğu ve ölümlerin göz göre göre geldiği iddialarının hatırlatılması üzerine, "Bir işletmeci ister özel, ister kamu olsun göz göre göre bir şey yapar mı" dedi. Kusuru ve ihmali olanlara müsamaha gösterilmeyeceğini ve böyle bir yetkileri de olmadığını kaydeden Yıldız, olay netleşmeden spekülatif, hatta manipülatif cümleler kullanmanın düzgün çalışanlara haksızlık olacağını ifade etti.

Konu aydınlanmadan görüş bildirmeyi sakıncalı bulduğunu söyleyen Yıldız,  madendeki otomatik kesicilerin, sensörlerin ve elektrik enerjisini kesen sistemin çalıştığını söyledi. Yıldız, metan gazı sınırının yüzde 4 olduğunu, metan gazı püskürmesinin olduğu yerde, olaydan yaklaşık 5-7 dakika önce, gazın binde 4'ler civarında olduğuna dair ölçümler bulunduğuna dikkati çekti.

Yıldız, iş müfettişlerinin taşeron firmayla ilgili işi süresinde bitiremediği ve üç kez süre uzatımı verildiği yönündeki raporunun hatırlatılması üzerine, şartname sınırları içinde kalınıp kalınmadığını inceleyeceklerini söyledi. Cevap bekleyen bütün soruları konu netleşince açıklayacaklarının altını çizen Yıldız, "Bu kadar iletişimin olduğu bir yerde, bizim yapacağımız, şeffaflığın gücünü kullanmaktan başka ne olabilir. Herhangi bir konunun örtbas edilmesi söz konusu değil. Şartnamenin kuralları belli, ihale şartları belli" diye konuştu.

Bakan Yıldız, muhalefetin taşeronlaşmayla ilgili eleştirilerinin hatırlatılması üzerine  "İster taşeron, ister kamu, ister özel olsun hepsine aynı şekilde kuralları uygularız" dedi.