Yılda 5,5 milyar euro yatırım yapmalıyız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin büyüme hızını karşılamak için yalnızca üretim tarafına yılda 5 ila 5,5 milyar euro yatırım yapmamız gerekiyor dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin büyüme hızını karşılamak için yalnızca üretim tarafına yılda 5 ila 5,5 milyar euro yatırım yapılması gerektiğini belirtti.
 
Borusan EnBW Enerji'nin, Tekirdağ'da kuracağı 50 megavat güce sahip olacak rüzgar enerji santrali yatırım başlangıç töreninde konuşan Bakan Yıldız, "50 Megavat civarında kurulu gücü olacak bu yapı Türkiye'nin kurulu gücü içinde miktar olarak şu an küçük olabilir, ama muhteva olarak bizim için önemli bir proje" dedi.
 
Borusan gibi yatırımcılara desteklerinin her zaman devam edeceğini anlatan Bakan yıldız, "Ben, Borusan'ın iyi bir partner bulduğunu, aynı şekilde EnBW için de iyi bir ortak olduğu kanaatindeyim. O açıdan enerji alanındaki bu yapının güçlendirilmesi için bizler her zaman bakanlık olarak desteğimizi vereceğiz" diye konuştu.
 
Türkiye'de enerji yatırımlarını kamu eliyle yapmaktan daha ziyade özel sektör eliyle yapmak için ciddi bir tercihte bulunduklarının altını çizen Bakan Yıldız, "Dünya büyüyor, ama Türkiye dünyanın büyüme hızından daha hızlı büyüyor. Türkiye büyüyor, ama enerji sektörünün büyüme hızları tabii olarak ve gerektiği gibi Türkiye'nin büyüme hızından daha hızlı büyüyor. O yüzden hiçbir zaman için rehavete kapılmadan bizim yatırımlarımıza devam edebiliyor olmamız lazım. Türkiye'nin büyüme hızını karşılayabilmek için yalnızca üretim tarafına yılda 5 ila 5,5 milyar euro yatırım yapmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.
 
Bakan Yıldız sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bizim özelikle temiz kaynakların, yenilenebilir enerji kaynaklarının politikalarımızın temelinde ve esasında olduğunu söylemem lazım. Bugün rüzgar enerjisinde tek başına 8 megavatlık tribünlerinin artık üretildiğini ve bunun hem teknoloji adına hem de Türkiye'deki zengin rüzgar gücünü değerlendirmek adına önemli olduğu kanaatindeyim. Tabii ki Türkiye'de özellikle Almanya'da bulunan şirketlerin bir çok yerli firmayla ortaklık yaptığını sevinerek görüyoruz.
Teknoloji ile birleştirilebilecek önemli bir kapasitenin Türkiye'de değerlendirebileceğine inanıyorum. Çünkü Türkiye'de sürdürülebilir bir siyasi istikrar var. 2023 hedeflerimizin enerji sektöründe de son derece heyecanlı olduğu kanaatindeyim. Türkiye kurulu gücünü yaklaşık iki katına çıkarttı son 10 yıl içinde. Önümüzdeki 11 yıl içinde de kurulu gücüne bir o kadar daha güç ekleyecek."
 
Türkiye'nin GSYH'sinin üç katına çıktığını belirten Bakan Yıldız, "Bunu karşılayacak enerji sektörü iki katına çıktı. Tabii dünyada da rüzgar santralleriyle ilgili ciddi çalışma var. Türkiye'nin kurulu gücünün 5 katı dünyada sadece rüzgar olarak yer alıyor. Türkiye'nin kurulu gücünün tamamı yalnızca Çin'deki rüzgar santrallerine karşılık geliyor" dedi.
Borusan EnBW'yi yatırımlarından dolayı tebrik eden Bakan Yıldız, "Bizler rüzgar, güneş ve jeotermal gibi temiz enerji kaynaklarına yatırım yapmaya devam edeceğiz. Hiçbir ayrım yapmaksızın bütün firmalarımıza desteğimizin tam olduğunu ve hemen yanı başlarında bizi hissetmeleri gerektiğini buradan bir kez daha söylemek istiyorum" ifadelerini kullandı.
 
149 adet yeni santral devreye girdi
[PAGE]
149 adet yeni santral devreye girdi
 
Türkiye'de bu yılın Ocak-Eylül döneminde özel sektör tarafından toplam 2 bin 578,6 MW kurulu gücünde 149 adet yeni santralin geçici kabulü yapıldı.
 
ANKARA  - Türkiye'de bu yılın 9 ayında özel sektör tarafından toplam 2 bin 578,6 Megavat (MW) kurulu gücünde 149 adet yeni santralin geçici kabulü yapıldı.
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerinden yapılan derlemeye göre, yeni santral yatırımlarında hidroelektrik santrali (HES) yatırımları başı çekti. Buna göre, Ocak-Eylül döneminde toplam bin 300,9 MW kurulu gücünde 69 HES'in geçici kabulü yapıldı.
 
Aynı dönemde toplam 707,7 MW kurulu gücünde 38 adet doğalgaz, 377,2 MW kurulu gücünde 23 adet RES, 75 MW kurulu gücünde 1 adet ithal kömür/doğalgaz, 63,9 MW kurulu gücünde 2 adet baca gazı, 16,5 MW kurulu gücünde 8 adet biyogaz/biyokütle, 15 MW kurulu gücünde 1 adet ithal kömür, 6,5 MW kurulu gücünde 2 adet kömür, 6 MW kurulu gücünde 1 adet atık ısı, 5,1 MW kurulu gücünde 3 adet çöp gazı, 4,5 MW kurulu gücünde 1 adet linyit santrali devreye girdi.
 
Söz konusu santraller arasında kurulu güç bakımından en büyük santral 615 MW kurulu güç kapasitesi ile Eren Enerji Elektrik Üretim Anonim Şirketi tarafından Zonguldak'ta yapılan ithal kömür santralı oldu.
 
Akköy Enerji Anonim Şirketi tarafından Gümüşhane'de yapılan 114,8 MW kurulu gücündeki HES, Aksa Akrilik Kimya Sanayi Anonim Şirketi tarafından Yalova'da yapılan 75 MW kurulu gücündeki ithal kömür/doğalgaz santrali ve Elektrik Üretim Anonim Şirketi tarafından Muğla'da Akköprü Barajı üzerine yapılan 57,5 MW kurulu gücündeki HES bu dönemde yapılan en büyük santraller arasında yer aldı.
2012 Ocak-Eylül döneminde geçici kabulü yapılan santraller, yakıt türü ve kurulu güçleri şöyle:
.
.
Yakıt Türü Kurulu Gücü Kabul adet
(MW) (Santral)
-------------- ----------- ----------
Atık ısı 6,000 1
Baca gazı 63,900 2
Biyoyakıt 16,536 8
Çöp gazı 5,105 3
Doğalgaz 707,732 38
HES 1300,943 69
İthal kömür 15,000 1
İthal kömür/DG 75,000 1
Kömür 6,550 2
Linyit 4,568 1
RES 377,250 23
---------------------------------------
Toplam: 2578,584 149