Türk şirketi, K.Irak'ta petrol görüşmelerinde!

Yeni kurulan bir Türk şirketinin Kuzey Irak'ta petrol görüşmeleri yaptığı bildirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ERBİL - Sektör kaynakları yeni kurulan bir Türk petrol şirketinin en az bir yabancı şirket ve Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'yle ortaklık halinde, bölgedeki petrol sahalarından bazı bloklar almak için görüşmeler yürüttüğünü söyledi.

Görüşmeler hakkında bilgi sahibi bir sektör kaynağı, "Konu üzerinde bu yılın başından bu yana çalışmalar yapılıyor" dedi.

Türk şirketinin görüşmeleri başarıyla sonuçlanırsa bu, ülkedeki petrol kaynakları üzerinde kendi denetimini savunan merkezi hükümete karşı, Bölgesel Kürt Yönetimi'nin elini güçlendirmiş olacak.

Kürt Yönetimi bir süre önce Bağdat'ın itirazlarına rağmen Exxon Mobil ve Total gibi uluslararası dev petrol şirketleriyle anlaşmalar imzalamıştı.

Kürt Yönetimi, kendi bölgesindeki petrol üzerinde tasarruf hakkının anayasada yer aldığını savunuyor. Bağdat ise Kürt yönetiminin yaptığı anlaşmaların geçersiz olduğunu iddia ediyor ve bu yönetimle işbirliği yapan yabancı şirketleri Irak'ın diğer yerlerindeki petrol anlaşmalarına alınmayacakları yolunda uyarıyor.