TPAO'nun sismik arama gemisi Karadeniz'de Shell ile çalışabilir

Shell, Karadeniz'deki petrol ve gaz arama çalışmalarına hazırlanıyor. Shell Türkiye Başkanı Ahmet Erdem, TPAO'nun yeni sismik araştırma gemisi Barbaros Hayreddin'in burada görev alabileceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

  
Mehmet KARA

İSTANBUL - Dünya enerji devi Shell, Türkiye'de de sektörün en eski oyuncularından  biri konumunda. Özellikle akaryakıt pazarında yerli ortağı Turcas'la birlikte faaliyet gösteren Shell, son birkaç yılda Türkiye'de karada ve denizde petrol ve gaz arama-üretim faaliyetlerine odaklandı. Shell Türkiye Başkanı Ahmet Erdem, şirketin gündemi ve çalışmalarıyla ilgili sorularımızı cevapladı:

Shell'in, Türkiye'deki faaliyetlerinden kısaca söz ederek başlayalım mı?

Shell için bu yıl çok önemli. Türkiye'deki 90'ıncı yılımız. 1923'ten bugüne petrol ve gaz sektörünün hemen her alanında faaliyet göstermiş bir şirketiz. Şu andaki faaliyetlerimize bakarsanız çok iyi oturmuş, sektörde lider konumda bir dağıtım ve pazarlama işimiz var. 2006'dan beri akaryakıt ve madeni yağ kısmı Turcas ortaklığıyla yürüyor. Son derece başarılı bir ortaklık. Dünya çapında bir şirketle, yerel şirketin işbirliği olarak görülen bir ortaklık.

Diğer ürün ve hizmetler?

Akaryakıt ve madeni yağın dışında havacılık, denizcilik ve kimyasal  satışları açısından da Türkiye Shell için önemli bir nokta. Bu alanda da hem uluslararası hem de yerel müşterilerimize hizmet ediyoruz. Bunun haricinde, 2005'te yapılan BOTAŞ'ın doğalgaz ithalatı kontrat devirlerinden çeyrek milyar metreküplük bir doğalgaz işimiz
var. Onu 1 milyar metreküpün üzerine çıkardık. BOTAŞ'tan devrin dışında başka kontrat devralan şirketlerle anlaşmalarımız var. O işi büyütüyoruz.

Petrol arama işine de yeniden ağırlık veriliyor galiba...

2011'in sonunda Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile yaptığımız iki tane önemli anlaşmayla tekrar arama işine geri döndük Türkiye'de. Yakın zamanda bir üçüncüsü daha ilave oldu. İlk iki projenin biri Akdeniz'de Türk karasularında derin deniz araştırmasıydı. Diğeri de Güneydoğu'da  geleneksel olmayan metodlarla Dadaş baseninde yapacağımız doğalgaz arama çalışmaları projesi. Üçüncüsü ise yakın zamanda imzaladığımız, Karadeniz'deki derin deniz araştırmamız. Dolayısıyla son derece hareketli bir dönem Shell için. Başka birçok şirket için de öyle olabilir ama Shell için Türkiye gerçekten son derece önemli.

Nereden kaynaklanıyor bu önem?

Çünkü Türkiye enerji açısından 90 senelik geçmişimiz olan bir ülke. Enerji alanındaki potansiyeli, büyümesi ve geleceği malum. Tabii bir de jeopolitik olarak da çok önemli bir noktada Türkiye...

Karadeniz'deki sondajla ilgili somut adımlar ne zaman atılacak?

O yeni imzalanan bir anlaşma. Bakanlar Kurulu onayından sonra çalışmalar başlayacak. Tabii öjncelikle uzunca bir süre bu işlerde sismik çalışmaların iyice incelenmesi, doğru kararların verilmesi gerekiyor... Bunların hepsi değerlendiriliyor. Zaten Akdeniz'deki verilerin değerlendirilmesi devam ediyor. Karadeniz'de Bakanlar Kurulu onayından sonra bu detaylara ancak bakmaya başlarız.

Shell'in Karadeniz'deki sismik çalışmaları, TPAO'nun sismik gemisi Barbaros Hayreddin'in yaptığı ilk önemli işlerden biri olabilir mi?

Olabilir tabii. Çünkü alınan bu gemi zaten teknik olarak gelişmiş  bir gemi. Tabii ki o da alternatiflerden birisi olacaktır. Şartlara ve programına bağlı olarak karar verilecektir. Neden olmasın? Ondan sonra, bunlar iyi düşünülmesi iyi planlanması gereken şeyler. Yanlış yerde açılacak bir kuyu doğru bir sonuç vermeyecektir. O gemi ya da başka bir gemi hangisi olursa olsun, uzunca bir hazırlık dönemi gerekiyor...

Shell'in Türkiye'de ve bölgede birincil kaynakların, yani petrol  ve gazın taşınması konusunda bir planı, projesi var mı?

Şu aşamada ajandamızda öyle bir şey yok. Hem zaten Türkiye'de  hakikaten enerji temini güvenliği açısından bu arama işlerine daha fazla odaklanmış durumdayız. Boru hatları projelerinin içerisinde şu anda yokuz.