Talas Belediyesi GES'ten 400 bin TL kâr sağlayacak
Kayseri'de bulunan Talas Belediyesi kendi elektriğini güneşten üreterek, yılda 400 bin TL'den fazla bir parayı kasasında bırakmayı hedefliyor.
Kayseri Talas Belediyesi, tükettiği elektrik enerjisini karşılamak için Süleymanlı Mahallesinde 1 MW gücünde güneş enerjisi santralinin (GES) kurulumunu gerçekleştirdi.
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı tarafından, projenin resmi kabulü Mart ayında yapıldı. Bu projeyle, yılda 400 bin TL'nin üzerindeki bir para, Talas Belediyesi'nin kasasında kalacak.
Talas ilçesine bağlı Süleymanlı Mahallesi'nde 20 dönüm alana kurulan 1 MW gücündeki güneş enerjisi tesisi, yaklaşık 6 milyon TL'ye mal oldu. Yatırımın, 673 bin TL'si Kalkınma Ajansı'na sunulan projeden alındı. GES projesinin devreye alınmasıyla belediyenin; binalarında, parklar ve bahçeler dahil tüm yıllık enerji tüketimi güneşten karşılanacaktır ve enerji tüketimi nedeniyle belediyenin kasasından para çıkmayacaktır.
Proje hakkında bilgi veren Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, "Belediyemizin yıllık elektrik tüketimini, bu projeden karşılayacağız. Kendi enerjimizi, kendimiz üretmeye başladık. Enerji için ödediğimiz bütçe, kasamızda kalacak" dedi.
Talas Belediyesi'nde doktoralı ve mühendis arkadaşlardan oluşan bir 'proje ofisi' olduğunu anlatan Mustafa Palancıoğlu, ülkemizin en çok proje yazan belediyelerinden birisi olduklarını belirtti.
BELBİS ile kamuya tek seferde 250 trilyon katkı
Bir çok il arasından pilot belediye olarak seçilen Talas Belediyesi, son 3 yıldır Türkiye Belediyeler Birliği tarafından geliştirilen Belediye Yönetim Bilgi Sistemi (BELBİS) yazılımı projesini kullanıyor.
Belediyedeki tüm iş süreçlerinin BELBİS yazılımı üzerinden yönetildiğini kaydeden Başkan Palancıoğlu, "Türkiye'de 1398 tane belediye var. Bu belediyelerden yüzde 15 - yüzde 20'si BELBİS yazılımını kullanırsa, tek seferde kamuya 250 trilyon TL katkısı olacaktır ve belediyeler aynı dili konuşabilecektir" diye konuştu.