STFA, Enerya ile yılda 3 milyar TL toplayacak

STFA Grubu, enerji işlerini Enerya çatısı altında topladı. Şirket doğalgaz dağıtımındaki ağırlığını artırırken, yenilenebilir enerjiye öncelik verecek, perakende elektrik satışına girecek. Grup, 2018’de enerjiden 3 milyar TL ciro hedefliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KARA

Dünyanın en büyük müteahhitlik şirketleri listesinde yer alan STFA Grubu, son dönemde yoğunlaştığı enerji faaliyetlerini Enerya markası altında topladı. Faaliyet gösterdiği tüm enerji alt kollarında en büyük 3 oyuncudan biri olmayı hedefleyen Enerya, 2018 sonuna kadar yılda 3 milyar TL ciroya ulaşmayı öngörüyor.

Daha çok müteahhitlik yönüyle bilinen, ancak son 10 yıldan bu yana özellikle doğalgaz dağıtımıyla önemli bir enerji oyuncusu konumuna sahip olan STFA Grubu, enerji alanındaki faaliyetlerini, Enerya markasıyla tek bir çatı altında topladı. STFA Grubu CEO Mehmet Ali Neyzi ve Enerya Genel Müdürü Aslan Uzun düzenledikleri basın toplantısında, Enerya’nın hedeflerini anlattılar. CEO Mehmet Ali Neyzi, toplantıda yaptığı konuşmada Türkiye’nin bugün yaklaşık 250 milyar kilovatsaat (kWh) seviyesindeki elektrik enerjisi talebinin 2023 yılında 500 milyar kwh’e yükselmesini beklediklerini vurguladı. Neyzi, ortaya çıkacak bu talebin karşılanabilmesi için Türkiye’de elektrik üretimine önümüzdeki 10 yılda 120 milyar dolarlık yatırım gerektiğini ifade etti.

Grup olarak geleceği enerjide gördüklerini vurgulayan Neyzi, “2003 yılından bu yana doğalgaz sektöründe Energaz adı altında sürdürdüğümüz faaliyetlerimizi artık enerjide çok daha fazla büyüyerek ve yeni alanlara girerek sürdüreceğiz” dedi. Bu çerçevede STFA’nın yeni bir yapılanmaya giderek, enerji faaliyetlerini Enerya markası altında birleştirdiklerini kaydeden Neyzi, “Türkiye’nin ve bölgenin enerji öngörüleri çerçevesinde yeni bir yatırım planı hazırladık. Enerya olarak biz de bu atılımın içinde yer alacağız” diye konuştu.

710 bin haneye doğalgaz

Enerya Genel Müdürü Aslan Uzun da STFA’nın 2003 yılında kurduğu Energaz eliyle Antalya, Konya, Karaman, Konya Ereğlisi, Erzincan, Denizli, Aydın, Aksaray, Çorum, Niğde ve Nevşehir illerinde 430 milyon liralık yatırımla 6500 kilometrelik doğalgaz dağıtım şebekesi kurduğunu anlattı. Coğrafi yayılım açısından doğalgaz dağıtımında Türkiye’nin ikinci büyüğü konumundaki 710 bin aboneli Energaz’ın2013’te 1.3 milyar liralık satış geliri elde ettiğini söyledi. 2014 yılında 2.6 milyar metreküp doğalgaz dağıtıp cirolarını 1.4 milyar liraya çıkarmayı öngördüklerini belirten Aslan Uzun, kur artışlarının bu rakamı daha da yukarı çekebileceğini ekledi.

100 bin yeni gaz abonesi

Yeni enerji yatırımları için geçtiğimiz yıl içinde Garanti Bankası, Denizbank ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın oluşturduğu konsorsiyum ile 300 milyon dolarlık finansman anlaşması imzaladıklarını hatırlatan Aslan Uzun, “2014’e hızlı başladık. Doğalgaz dağıtımında altyapı yatırımlarına bu yıl için 70 milyon lira ayırdık, 100 bin yeni abone hedefliyoruz. Uzun vadede hedefimiz 1.2 milyon abone” dedi.Halen dağıttıkları gazın yarısını kendilerinin karşıladığını anlatan Aslan Uzun, 2018 yılında bu oranı yüzde 70’e yükseltmek istediklerini kaydetti. Aslan Uzun, “Kullanacağımız ve dağıtacağımız gazı toptancılardan ve ithalat yoluyla doğrudan temin edeceğiz” dedi. 

Elektrikte % 5 pay istiyor

Enerji faaliyetlerinin Enerya markası altında toplanmasından sonra bu alanda daha geniş bir faaliyet yelpazesine sahip olacaklarını kaydeden Aslan Uzun, önümüzdeki dönemde tüm enerji projelerine toplam 600 milyon TL yatırım planladıkları bilgisini verdi. Bu çerçevede doğalgazdaki abone sayısını 1.2 milyona çıkarmayı hedeflediklerini anlatan Aslan Uzun, “Elektrik ticareti işine de girdik. Türkiye’nin toplam elektrik tüketiminin yüzde 16’sı bizim doğalgaz dağıtım bölgelerimizde gerçekleştiriliyor. Bu satışların yüzde 25’ini biz yapmak istiyoruz. Türkiye genelinde de elektrik ticaretinden yüzde 5 pay almayı hedefliyoruz. Doğalgaz abonelerimiz var. Öncelikli hedefimiz bu müşterilerimiz. Bizimle doğalgaz aboneliği dolayısıyla zaten irtibatlılar. Bir sıkıntı olduğunda 11 dakika içinde, ambulanstan önce kapılarına gidiyoruz. Elektriği de biz vermek istiyoruz. Bu tüketici için de kolaylık. Ancak büyük kurumsal müşterileri de hedefliyoruz” diye konuştu.

Elektrik üretim faaliyetlerine de ağırlık vereceklerini kaydeden Aslan Uzun, “Elektrik üretiminde öncelikli yatırım alanımız yenilenebilir enerji olacak. Enerya markasıyla daha temiz, daha akılcı ve daha kolay felsefesiyle hizmet kalitemizi iyileştirerek daha müşteri odaklı bir şirket olacağız” dedi. Rüzgâr enerjisinde, İngiliz ortakları RES ile sürdürdükleri çalışmaları hızlandıracaklarını belirten Uzun, 2015-2016 yılında operasyona geçecek toplam 168 MW kurulu güce sahip Havza ve Evrencik rüzgar enerji santrali projelerine 300 milyon lira ayırdıklarını anlattı.

Güneş enerjisini de STFA’nın ağırlık vereceği alanlar arasında sayan Aslan Uzun, Enerya’nın bu alanda hem önemli bir yatırımcı hem de anahtar teslim proje firması olarak önemli bir rol üstleneceğini ifade etti. Anahtar teslim proje hizmetlerinde STFA’nın mühendislik tecrübesinin kendilerine çok büyük bir avantaj sunduğunu vurgulayan Aslan Uzun, güneş enerjisinde lisans alacak firmaların projelerinde ortak yatırımcı olarak yer almak istediklerini anlattı. Uzun, güneşte Çinli bir firma ile partner olarak çalışabileceklerini de belirtti.

İspanyol ortak

Türkiye’de halen 600 MW’lik güneş enerjisi lisansı için yapılan başvuruların inceleme sürecinde bulunduğunu kaydeden Aslan Uzun, Türkiye’nin güneş potansiyelinin ise bunun çok daha üzerinde olduğunun altını çizdi. Uzun, yatırım maliyetlerinin giderek azaldığı güneş enerjisi alanında lisanssız projelerin de yüksek yatırım potansiyeli taşıdığına dikkat çekti. Uzun, lisanssız üretim alanında finansman paketi de dahil, anahtar teslim çözümlerinin hazır olduğunu vurguladı.  Uzun, “Kojenarasyon işine girdik. Gazdan elektrik üreteceğiz. Konut sitelerinin kendi enerjilerini üretmelerini sağlayacağız. Bu konuda İspanyol bir şirketle anlaşmak üzereyiz” dedi.

Hedef, 3 milyar TL ciro

Enerya Genel Müdürü Aslan Uzun, STFA Grubu’nun inşaat alanında aktif olduğu Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde, enerji yatırımlarına da ağırlık vereceğini söyledi. Aslan Uzun, STFA’nın bu ülkelerdeki mevcut varlığını da arkasına alarak güneş enerjisi projelerine ilişkin ihalelerde iddialı olacağını anlattı. Enerya’yı özellikle yenilenebilir enerji üretiminde Türkiye ve MENA Bölgesi’nin en çok bilinen markalarından biri haline getirmeyi hedeflediklerini anlatan Uzun şöyle konuştu:

“Elektrik ve doğal gaz ticaretinin yüzde 5’ini yöneteceğiz. Elektrik ticaretinde satacağımız elektriğin yüzde 30’unu yenilenebilir kaynaklardan, yüzde 70’ini de gaz ticareti yaptığımız termik kaynaklardan tedarik edeceğiz. 2018 yılsonuna kadar yıllık 3 milyar TL ciro seviyesine ulaşmayı hedefliyoruz.” 

STFA, halka arza hazırlanıyor

STFA CEO’su Mehmet Ali Neyzi, STFA Yatırım Holding’i bu yıl sonuna kadar halka açılmaya hazır hale getirmek istediklerini söyledi. Şirketi uzun vadede halka açma kararında olduklarını belirten Neyzi, “Bu profesyonelleşme, şeffaflaşma

adına önemli bir konu. Biz bu yıl sonuna kadar halka açılmaya hazır olma kararı aldık. Bununla ilgili de hukuki, mali, iletişim, iç denetim gibi birçok önlemlerimiz var.

Bunların hazırlığını yapıyoruz şu anda. Uzun vadede de doğru bir strateji olduğunu düşünüyoruz” dedi. Neyzi’nin verdiği bilgiye göre Grup, halka arz hazırlık sürecinde İş Yatırım’la çalışıyor.

Pakistan’a 50 MW’lik rüzgar santrali

STFA CEO’su Mehmet Ali Neyzi, Grubun eskiden beri Pakistan’da iş yaptığını hatırlatarak şimdi bu ülkede 50 MW’lik bir rüzgâr santrali anlaşması yaptıklarını söyledi. Pakistan’daki rüzgâr santarli işini “Stratejik bir yatırım” olarak nitelendiren Neyzi “Daha önce Pakistan’daki yatırımcılara verilen fiyat tarifesi kWh başına 13-14 dolar/sent idi. Türkiye’deki rakam 7.3 dolar sent. Yani bu iyi bir fiyat ve o yüzden girdik. Yer seçimini başlattık. Bu ülkelerde işler çok hızlı olmuyor. Bizden önce pazara girenler, fiyat tarifesini bir yılda almıştı.

Neyzi: Enerjide devlet desteği yanlış

STFA CEO’su Mehmet Ali Neyzi, enerji yatırımlarının hızlanması için devlet desteği verilmesi gerekip gerekmediği yönündeki bir soru üzerine şu görüşleri dile getirdi: “Açıkçası ekonominin özel sektör yoluyla işlemesi gerektiğine inanıyorum. Bizim aradığımız serbestlik. Sübvansiyon hiç bir zaman sürdtürülebilir değildir. Doğalgaz sübvansiyonu devam ediyor, bütün sektörü olumsuz etkiliyor.Yenilenebilir enerjinin rekabetçiliğini azaltıyor. Fiyatları serbest bırakacaksınız. Rüzgâr ve güneş büyümeye devam ediyor. Avrupa’da IKEA’da bile güneş paneli satılıyor.”

Bu konularda ilginizi çekebilir