Seçim sonrası ABD’nin enerji politikaları masaya yatırılacak

İstanbul'da düzenlenen Dünya Enerji Kongresi'nde, seçim sonrası ABD’nin enerji politikaları tartışılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Derya ŞENGÜL

ANKARA-Küresel enerji konularının ele alındığı Dünya Enerji Kongresi’nde Atlantik Konseyi tarafından, iki ayrı toplantı düzenlenecek. Bugün gerçekleştirilecek ilk toplantıda, “2016 ABD Seçimleri Sonrasında ABD’nin İklim ve Enerji Politikaları Senaryoları tartışılacak, 13 Ekim günü yapılacak diğer toplantıda ise Doğu Andeniz’de yeni görünüm ele alınacak.

İstanbul Zirvesi Direktörü ve Atlantik Konseyi Türkiye temsilcisi Defne Sadıklar Aslan, küresel enerji politikaları üzerinde güçlü etkisi olacak buluşmada yapılacak toplantıların, Türkiye’nin bölge ve dünyada stratejik enerji kavşak noktası olarak önemini gösterdiğini bildirdi.

Dünya Enerji Konseyi Türkiye Komitesi Başkanı Murat Mercan ise Atlantik Konseyi gibi önde gelen bir organizasyon ile ortaklık sayesinde Dünya Enerji Kongresi sinerjisini artırmaktan mutlu olduklarını söyledi. Mercan, kongreyi küresel enerjinin geleceğini ve Türkiye’nin gelecekteki rolünü belirlemek amacıyla bir dönüm noktası haline getirmek için çalıştıklarını anlattı.

Bugün gerçekleştirilecek ilk konferansta, ABD seçimlerinin ülkenin enerji ve iklim politikalarını nasıl etkileyebileceği konusu temel alınacak. panelde, ABD’nin enerji altyapısının yenilenmesi ve iklim değişikliğiyle mücadele gibi konularda mevzuatı hazırlayacak olan ABD Kongre seçimleri de konuşulacak. Oturumun moderatörlüğünü Atlantik Konseyi Başkanı ve İcra Kurulu Başkanı Frederick Kempe yürütecek. Ayrıca ABD’nin eski AB Büyükelçisi Richard L. Morningstar ile Columbia Üniversitesi Küresel Enerji Politikaları Merkezi araştırmacısı David Sandalow da birer konuşma yapacak.

13 Ekim’de gerçekleştirilecek “Doğu Akdeniz’de Yeni bir Görünüm” başlıklı ikinci oturumda ise siyaset, güvenlik, ekonomi ve enerji görünümü üzerinde kökten değişimlere yol açabilecek ve söz konusu havzada yer alan açık deniz doğalgaz kaynaklarının geliştirilmesi ve değerlendirilmesi için yeni yollar açabilecek Kıbrıs sorunu hakkında devam eden tartışmalara odaklanacak.