Rüzgar yatırımı 15 milyar dolar ithalat kesecek
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız "yaptığımız protokoller ve bunun çerçevesinde yapılacak yatırımlarla, Türkiye'nin yalnızca rüzgarla alakalı karar verilmiş ve lisansa bağlanmış yatırımlarında minimum 15 milyar dolarlık bir ithalatı kesmiş olacağız"
ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yaptıkları protokoller ve bunun çerçevesinde yapılacak yatırımlarla, Türkiye'nin yalnızca rüzgarla alakalı karar verilmiş ve lisansa bağlanmış yatırımlarında minimum 15 milyar dolarlık bir ithalatı kesmiş olacaklarını bildirdi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile TÜBİTAK arasında İşbirliği Protokolü İmza Töreni'ne katıldı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda gerçekleştirilen törende konuşan Yıldız, enerjinin, Türkiye'nin büyümesindeki en önemli sektörlerin başında geldiğini söyledi.
Enerji sektöründe yerli ve yenilenebilir kaynakların kullanılmasının önemini vurgulayan Yıldız, şunları kaydetti:
"Diyelim ki rüzgar santrali... Eğer siz tribün ve jeneratör kısmını yapamıyorsanız, burada yine yatırımları ithal kaynaklarla yapmak zorunda kalıyorsunuz. Bu bir paradoks, bunu aşmak zorundayız. İşte bu yaptığımız protokoller ve bunun çerçevesinde yapılacak yatırımlarla, Türkiye'nin yalnızca rüzgarla alakalı karar verilmiş ve lisansa bağlanmış yatırımlarında minimum 15 milyar dolarlık bir ithalatı kesmiş olacağız." Bakan Yıldız, bugün yapılan protokolle beraber 10 yıl içinde sanayileşmeyle ilgili çok önemli mesafeler katedileceğine dikkati çekerek, yatırımların mümkün olduğu kadar yerli kaynaklardan yapılması gerektiğini ifade etti.
TÜBİTAK'ın vereceği desteğe çok önem verdiklerini dile getiren Yıldız, "Ar-Ge faaliyetleriyle alakalı, tüm kurumlarımızla beraber yapılacak 15'e yakın bölümdeki destek için çok teşekkür ediyoruz" dedi.
"Ayakta kalmak, güçlü olmak zorundayız"
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün de Türkiye'nin uzun yıllar boyunca ihtiyaçlarını dışardan karşıladığını, potansiyelini açığa çıkarma konusunda biraz geri kaldığını belirtti. Bugün itibariyle ise Türkiye'nin büyük bir potansiyeli, imkanları ve kaynağı olduğunu anlatan Ergün, ihtiyaçların da gün geçtikçe büyüdüğünü söyledi.
Ergün, Türkiye'nin 10 yıl önceki üretim ve ihracat rakamlarıyla bugün aynı alanlarda yakalanan rakamlar karşılaştırıldığında, arada önemli bir fark olduğunu vurgulayarak, "130 milyar dolar üretim yaparken ihtiyacınız olan enerjiyle 800 milyar dolarlık üretim yaparken ihtiyacınız olan enerji aynı mı? Değil... Şimdi hedeflerimiz var. Fert başına 20 bin dolar milli gelir seviyesini aşmak istiyoruz. Bu da 2 trilyon dolar üretim, 500 milyar dolarlık ihracat demek, enerji demek... Bu üretimi, bu ihracatı enerji olmadan gerçekleştiremezsiniz" diye konuştu.
Enerjiyle ilgili tüm imkanların birlikte değerlendirilmesi ve bunun da Ar-Ge ile yapılması gerektiğini vurgulayan Ergün, şöyle devam etti: "Önümüzdeki dönemin en önemli konuları su, gıda ve enerji konularıdır. Herkesin bu konularda arz güvenliğini sağlaması, kendi teknolojilerine sahip olması gerekmektedir. Hele bizim gibi ülkelerin daha da bunlara sahip olması gerekmektedir. Dünyada iddiası olmayan, 'azıcık aşım ağrısız başım' diye düşünen kişiler olduğu gibi ülkeler de olabilir ama biz öyle bir ülke değiliz. Bizim ağrısız başımız olmaz. Bizim başımız şu veya bu şekilde bu coğrafyada, büyük bir ülke olarak ağrır. Ağrıyor da zaten. Oradan, buradan, her yerden tacize de uğruyoruz ama aynı şekilde bu coğrafyada ayakta kalmak, güçlü olmak zorundayız."
Bugün yapılan protokolle, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile TÜBİTAK'ın, önümüzdeki 10 yıl içinde çok büyük Ar-Ge projeleri gerçekleştireceklerini belirten Ergün, bunun çok önemli bir karar olduğunu söyledi. Bakan Ergün, "Burada büyük bir Ar-Ge potansiyeli var. Kurumlarımız da bu işbirliği ile büyük bir sinerji meydana getirmiş olacak. Enerji Bakanlığı ile TÜBİTAK arasında meydana gelen bu anlaşmayla büyük bir sinerji doğacaktır" dedi.