‘Rüzgar enerjisiyle 500 milyon dolarlık doğalgaz ithalatı kesildi’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, üretilen rüzgar enerjisiyle 500 milyon dolarlık doğalgaz ithalatının kesildiğini, 3.5 milyar dolarlık ithalatı kesecek rüzgar portföyü oluşturmak istediklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, rüzgar enerjisiyle ilgili yapılan çalışmalar sonucunda 500 milyon dolarlık doğalgaz ithalatının kesildiğini, amaçlarının bunu en az 7 katına çıkarmak olduğunu bildirdi.

İki gün sürecek Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın katılımıyla başladı. Kongrede konuşan Yıldız, kasım ayında Türkiye’nin, Uluslararası Enerji Ajansı’na dönem başkanlığını yapacağını, bunun yanında İstanbul’un 2016’da Dünya Enerji Kongresi’ne, 2017’de de Dünya Petrol Kongresi’ne ev sahipliği yapacağını hatırlattı. Önümüzdeki süreçte, kaynağını aşmış olan bazı nehir tipi santrallerin ayıklamasının yapılacağını ifade eden Yıldız, bununla ilgili düzenlemeyi Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve EPDK’nın yapacağını kaydetti. HES’lerden üretilen elektrikle beraber şu anda Türkiye’nin enerjisinin dörtte birinin karşılandığını dile getiren Yıldız, “Rüzgarla alakalı yaptığımız çalışmalar, ki bu bin 336 direktir, Türkiye’de; 500 milyon dolarlık doğalgaz ithalatını kesmiştir. Amacımız bunu en az 7 katına çıkarmaktır. Yani 3.5 milyar dolarlık doğalgazın ithalatını kesecek rüzgar portföyü oluşturmak istiyoruz” diyerek, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanmaya devam edeceklerini belirtti. Yıldız, Türkiye’de bir miktar petrol göründüğünü, bu doğrultuda Akdeniz ve Karadeniz bölgelerindeki çalışmaların yanı sıra şeyl gazıyla da alakalı bir yapının da Türkiye’de devam etmesi gerektiğini vurguladı.

Doğalgaz Piyasası Kanunu imzada

Yıldız, işleyen piyasayı daha iyi gözlemlemek ve kanuni altyapıyı oluşturmak adına Doğalgaz Piyasası Kanunu Taslağı’nın Bakanlar Kurulu’nda imzaya sunulduğunu bildirdi.

TBMM Sanayi Komisyonu Başkanı Nihat Zeybekci de Türkiye’nin kullandığı enerjinin içinde, kendi ürettiği yenilenebilir enerjinin payının yüzde 10 olduğunu belirterek, enerjide bağımlı olan bir ülkenin tam bağımsızlığından söz edilemeyeceğini vurguladı. TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Erol Kaya, çevre ve enerjinin iç içe olduğunu, enerjide atılacak adımların dengeli atılması gerektiğini söylerken, Kongre Başkanı Mithat Rende, Türkiye’nin önemli bir pazar olduğunu vurguladı.

Akkuyu’da ilk ünite 2020’de devrede

Akkuyu NGS AŞ Genel Müdürü Alexander Superfin ise son teknolojinin kullanılacağı Akkuyu Nükleer Santrali’nin toplam kapasitesinin 4 bin 800 MW olacağını, yıllık 35 milyar KW/saatlik üretim gerçekleştireceğini belirtti. Santralin tasarımını bu yılın sonunda tamamlayacaklarını ifade eden Superfin, ilk ünitenin ise 2020 yılında hizmete gireceğini söyledi.

“Irak ile enerjide soğuk rüzgarlar estiği yorumları sağlıklı değil”

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Taner Yıldız, Güney Kore’de Irak Petrol Bakanı ile yaptığı görüşmenin detaylarının sorulması üzerine, birçok konunun detaylıca ele alındığını belirterek “İki dost ve kardeş ülkenin yapacağı çok şey var. Şu anda Bağdat’ın güneyinde birçok projelerimiz devam ediyor. 4 tane büyük projemiz var. 25 milyar dolarlık projenin yaklaşık 5.5 milyar dolarlık kısmını Türkiye yürütüyor. Hem o proje seyriyle, hem de Kuzey Irak ile ilgili değerlendirme yaptık. Sürdürülebilir bir politika oluşmasını her ikimiz de istedik. Irak’la yapacağımız bütün projeler hem iki ülkeye hem de bölgeye katkı sağlayacaktır. Yaptığımız proje, Merkezi Irak Hükümeti’yle yaptığımız anlaşmaların Kuzey Irak ile alakalı yapılan sözleşmelerin her birisinin Irak halkının tamamına ait olduğunu bir kez daha  vurguladık” dedi. Yıldız, Merkezi Irak Hükümeti’yle Türkiye’nin arasında enerji sektöründe soğuk rüzgarlar estiği yorumlarını sağlıklı bulmadığını vurguladı.

Birol: 10 yıl içinde Türkiye’de yeni rafinerilerin inşasına başlanabilir

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başekonomisti Fatih Birol, önümüzdeki 10 yıl içinde Türkiye’de yeni rafinerilerin inşasına başlanabileceğini söyledi. Birol’a, dünyanın önde gelen üniversitelerinden Imperial College tarafından onursal doktora verildi. Londra’da düzenlenen törende AA’ya konuşan Birol, Türkiye’de  elektriğe olan ihtiyacın İngiltere, Almanya ve diğer ülkelerden üç dört misli daha hızlı artığını, bu nedenle talebi karşılamak için yeni santraller kurmak gerektiğini söyledi. Birol, “Nükleer enerji maliyet ve çevre açısından Türkiye için önemli bir opsiyon. Önümüzdeki 20 yılda Türkiye’nin eğer elektrik enerjisinin yüzde 20’si nükleer enerjiden gelirse, bu son derece yararlı olacak. Önümüzdeki 10 yıl içinde Türkiye’de yeni rafinerilerin inşasına başlanabileceğini düşünüyorum” diye konuştu.

Birol, petrol ve doğalgaz fiyatlarının düşmesini beklemediğini de ifade ederek, “Petrol fiyatları 100 dolar civarında seyredebilir, 100 dolar seviyesinden çok ciddi olarak aşağıya düşmesini beklemiyorum” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir