"Robotik sistemimiz ile güneş panellerindeki verimi artıracağız"
İsos Enerji ortaklarından Emre Oğuz, güneş paneli temizleme makinesi için Ar-Ge çalışması yaptıklarını söyledi.
DİLEK FİDAN
KAYSERİ - Güneş enerjisi alanında ürünler geliştiren İsos Enerji, yeni enerji depolama sistemleri tasarlamak, üretmek, satış ve satış sonrası servis hizmeti vermek amacıyla Erciyes Teknopark’ta Ar-Ge ve tasarım çalışmalarını hızlandırdı. Uzun vadede güneş santrallerinde verimi artırmaya odaklandıklarını belirten İsos Enerji ortaklarından Emre Oğuz, "Kirli ve tozlu bir ortamda kurulan ve sürekli açık alanda kalan güneş panellerinde kir ve tozdan dolayı güç kapasitesi yüzde 30’a düşebiliyor. Firma olarak bu soruna çözüm olacak güneş paneli temizleme makinesi için Ar-Ge çalışması yapıyoruz. Üzerinde çalıştığımız güneş paneli temizleme makinesi robotik sistem özelliği taşıyor" dedi.
Yaklaşık altı aydan beri yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektriği depolayarak taşınabilir hale getirdiklerini bildiren Emre Oğuz, "Bu işleri farklı boyutlarla güneş enerjili taşınabilir kutularla yapıyoruz. Ürün yelpazemizde kesintisiz güç kaynakları, kafe, restoran ve plajlar için güneş enerjili telefon şarj sistemleri, elektronik devre kartları aküler ve müşteri isteğine göre geliştirilen enerji depolama sistemleri bulunuyor" diye konuştu.
Emre Oğuz, 84 vattan 500 vata kadar kesintisiz güç kaynaklarının tasarım, yazılım ve üretimlerini yaptıklarını belirterek, "Söz konusu vata kadar olan kesintisiz güç kaynağımız var. Bunlar sekiz saatte güneşte şarj oluyor ve yaklaşık 24 saate kadar da kullanılabiliyor" diye konuştu. Ar-Ge ve tasarım çalışmalarını Kayseri Erciyes Teknopark yerleşkesinde yerine getirdiklerini anlatan Oğuz, şöyle devam etti:
"Uzun vadede güneş santrallerinin verimlerini artırmaya yönelik projeler geliştirmeyi amaçlıyoruz. Monokristal yapıda olan güneş panellerinin verimi yüzde 20’yi buluyor. Bu verimlilik oranı zamanla panellerin üzerinde toz, kir, polen, kuş dışkısı ve çeşitli partiküllerin birikip yapışmasıyla azalıyor. Kirli ve tozlu bir ortamda kurulan ve sürekli açık alanda kalan güneş panellerinde bu gibi sebeplerden ötürü güç kapasitesi yüzde 30’a düşüyor."
Bu durumun bazı güneş santrallerinde gölgelenme etkisi yaparak yüksek dirence neden olduğunu ve panellere zarar verdiğini dile getiren Emre Oğuz, "Firma olarak bu soruna çözüm olacak güneş paneli temizleme makinesi için Ar-Ge çalışması yapıyoruz. Üzerinde çalıştığımız güneş paneli temizleme makinesi robotik sistem özelliği taşıyor. Yazılımsal kontrollü olan bu tasarım, tamamlandığında Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyacak. Bu ürünü pazara çıkarmak için sermayeye ihtiyaç var. Nitekim yatırımcı arayışındayız" dedi.